Οι εκλογές που διεξάγονται την Κυριακή στη Σουηδία αποτελούν ίσως το μεγαλύτερο -έως τώρα- crash test στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο για τις ανησυχητικές τάσεις που καταγράφονται λόγω της στροφής του εκλογικού σώματος προς τα κόμματα με ακροδεξιά και αντιμεταναστευτική ρητορική.
Τα μηνύματα του τελευταίου χρονικού διαστήματος είναι πολλά, ηχηρά και σαφή. Στη Γερμανία, δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Insa ανέδειξε δεύτερο κόμμα, με ποσοστό 17%, την ακροδεξιά «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD). Την ίδια στιγμή, στην Ιταλία, δύο νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν χθες δείχνουν το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα «Λέγκα» του υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι ως τον πιο δημοφιλή κομματικό σχηματισμό στη χώρα.
Στη Σουηδία, οι εκτιμήσεις θέλουν το ακροδεξιό κόμμα να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με ποσοστό-ρεκόρ, ενώ η συμφωνία Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν με τον Ματέο Σαλβίνι και η συμφωνία τους ενάντια στην πολιτική των ανοιχτών θυρών στο μεταναστευτικό προκαλεί ανησυχία.
Αν σε όλα αυτά προστεθούν και οι εικόνες χιλιάδων ακροδεξιών διαδηλωτών στο Κέμνιτς της Σαξονίας να φωνάζουν «έξω οι ξένοι» μπορεί κανείς εύκολα να αντιληφθεί οι ρατσιστικές και ξενοφοβικές δυνάμεις απειλούν την Ευρώπη.
Στις Βρυξέλλες παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή και ανησυχία, τόσο τη συνεχή δημοσκοπική άνοδο λαϊκιστικών, αντιμεταναστευτικών και ακροδεξιών κομμάτων αλλά και τη συμμετοχή πολλών από αυτά σε κυβερνήσεις, όπως η Ουγγαρία και η Ιταλία.
Είναι επίσης σαφές ότι οι εκλογές του Μαΐου για την ανάδειξη νέων οργάνων στην Κομισιόν αλλά και νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελούν σημείο κλειδί για τις εξελίξεις εντός της ΕΕ.
Το τι μπορεί να συμβεί είναι σαφές αν λάβουμε υπόψη τα όσα είπαν πρσφατα Σαλβίνι και Ορμπάν. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο στρατόπεδα στην Ευρώπη και το ένα εξ αυτών έχει επικεφαλής τον Μακρόν», δήλωσε ο πρωθυπουργός Όρμπαν σε συνέντευξη Τύπου μετά από τις συνομιλίες με τον Ματέο Σαλβίνι στο Μιλάνο. «Είναι επικεφαλής των πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν τη μετανάστευση. Από την άλλη πλευρά, εμείς θέλουμε να σταματήσουμε την παράνομη μετανάστευση». «Αν θεωρούν πως υπάρχει στη Γαλλία ο εχθρός του εθνικισμού, της πολιτικής του μίσους, της Ευρώπης που οφείλει να πληρώνει ό,τι μας συμφέρει και δεν επιβάλλει καμιάς μορφής ευθύνη και αλληλεγγύη, έχουν δίκιο», απάντησε ο Μακρόν, ο οποίος μαζί με τη γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ δείχνουν να συγκροτούν ένα ευρωπαϊκό, αντι-λαϊκιστικό μέτωπο.
Τόσο η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο πρόεδρος της Γαλλίας Μανουέλ Μακρόν προσφανώς αντιλαμβάνονται την κατάσταση που διαμορφώνεται. Το ζήτημα είναι αν θέλουν και κυρίως αν μπορούν να βρουν μια λύση.
Πάντως, σήμερα Παρασκευή, η κυρία Μέρκελ είναι προσκεκλημένη του γάλλου προέδρου στη Μασσαλία σε συνάντηση εργασίας. Σύμφωνα με το γαλλικό ειδησεογραφικού πρακτορείο afp θα τεθούν επί τάπητος ευρωπαϊκά θέματα, όπως οι μεταρρυθμίσεις στη ζώνη του ευρώ, το προσφυγικό, η ψηφιακή τεχνολογία και η παγκόσμια κατάσταση. Η συνάντηση θα γίνει την επομένη από επαφές του Εμανουέλ Μακρόν με τους πρωθυπουργούς του Λουξεμβούργου, του Βελγίου και της Ολλανδίας.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, “σύμφωνα με το περιβάλλον του γάλλου προέδρου λίγες εβδομάδες πριν το συμβούλιο κορυφής στο Σάλτσμπουργκ και οκτώ μήνες πριν από τις ευρωεκλογές ο γάλλος πρόεδρος επιδιώκει μια «ζωντανή ευρωπαϊκή διπλωματία», που τον οδήγησε την περασμένη εβδομάδα στη Δανία και τη Φινλανδία, με στόχο να συγκεντρώσει μια συμμαχία προοδευτικών δυνάμεων, ικανών να προκαλέσουν εκλογικό πλήγμα στους δημαγωγούς εθνολαϊκιστές υπό την ηγεσία του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν και του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι”.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του κ. Μακρόν από το Λουξεμβούργο. Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να «διευκρινίσει τη θέση του».
Το ΕΛΚ πρέπει να επιλέξει μεταξύ της υποστήριξης της καγκελαρίου Μέρκελ ή του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Ορμπάν, δήλωσε.
Αυτή ήταν η απάντησή του στο ερώτημα εάν θα μπορούσε να υποστηρίξει τον Μάφρεντ Βέμπερ του ΕΛΚ στην υποψηφιότητά του για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η Μέρκελ είναι «απολύτως στην πλευρά της προόδου», δήλωσε ο Μακρόν. «Δεν υπάρχει αμφισημία».
Το ΕΛΚ υποστήριξε όμως και την εθνικιστική πορεία του Όρμπαν. «Δεν μπορείτε επομένως να υποστηρίζετε και την Μέρκελ και τον Όρμπαν ταυτόχρονα», δήλωσε ο Μακρόν.
«Το ΕΛΚ πρέπει να το διευκρινίσει τη θέση του, εναπόκειται στους συντηρητικούς να το διευκρινίσουν» είπε ο Μακρόν.
«Πρέπει να υπερασπιζόμαστε το κράτος δικαίου παντού» είπε, αναφερόμενος στην Πολωνία και την Ουγγαρία. Ζήτησε επίσης σοβαρότητα από τις ΗΠΑ τονίζοντας ότι κανείς δεν θα μπορεί πλέον να συνάπτει εμπορικές συμφωνίες εάν η Ουάσιγκτον δεν σέβεται τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.
Το δικαίωμα ασύλου δεν πρέπει να διαταράσσεται στην ΕΕ σύμφωνα με τον Γάλλο Πρόεδρο.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχει επίσης προβλήματα με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι. «Δεν πρέπει να ανεχτούμε καμία ασάφεια, πρέπει να βρούμε μια λύση για την Ιταλία και είμαι βέβαιος ότι ο ιταλικός λαός δεν είναι σε κάθε περίπτωση σύμφωνος με τους εκπροσώπους του» είπε ο Μακρόν.