Γράφει ο Γιάννης Νάκος
Follow@Nakos_Ioannis
Ένα ακόμη επεισόδιο δίχως πρόκληση από μεριάς της Ελλάδας, ήρθε να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου από την Αλβανία.
Αυτήν την φορά είχαμε κατεδάφιση σπιτιών που ανήκουν στην ελληνική εθνική μειονότητα στις Δρυμάδες Χειμάρρας.
Δυστυχώς για ακόμη μια φορά, ο Ελληνισμός του εξωτερικού βρίσκεται απροστάτευτος και έρμαιο των ορέξεων της κάθε τυχάρπαστης και μικρής χώρας. Ακόμη όμως και αυτές οι μικρές χώρες έχουν κατορθώσει να αμφισβητούν διαχρονικά και με συνέπεια κυριαρχικά δικαιώματα και υποχρεώσεις των Ελλήνων του εξωτερικού.
Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν είναι μεμονομένο, και φυσικά δεν πρόκειται να είναι και το τελευταίο στο δράμα που αποκαλείται ελληνοαλβανικές σχέσεις.
Ήδη από την αρχή του έτους έχουν λάβει χώρα εκατοντάδες παραβιάσης κάθε έννοιας διεθνούς και εγχώριου δικαίου στην περιοχή της Αλβανίας όπου κατοικούν έλληνες, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα για την αιτία, τον εμπνευστή και φυσικά τον ηθικό αυτουργό τέτοιων κινήσεων που μόνο να απομακρύνουν έναν λαό μπορούν να πετύχουν.
Αξίζει να σημειωθέι πως και αυτή την φορά το Ελληνικό Υπουργέιο Εξωτερικών προέβη σε σκληρή ανακοίνωση.Ενδεικτικά η ανακοίνωση από πλευράς Υπουργείου αναφέρει: πως η «Ελλάδα και η ΕΕ έχουν καταστήσει σαφή την ευρωπαϊκή απαίτηση για κατοχύρωση των δικαιωμάτων της γηγενούς ελληνικής εθνικής μειονότητας», ενώ παράλληλα προσέθεσε, «η πρόοδος στην εμπέδωση του κράτους δικαίου, καθώς και η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μειονοτήτων, περιλαμβανομένου του περιουσιακού, αποτελούν σαφείς προϋποθέσεις, σύμφωνα με την ΕΕ, για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία».
Επιπροσθέτως το Υπουργείο αναφέρθηκε αφενός και στην μη νομιμότητα των άνωθι παραβιάσεων και αφετέρου πως αυτές έλαβαν χώρα σε θερινή περίοδο τουριστικής φύσεως.
Επομένως γίνεται αντιληπτό πως με την εώς τώρα στάση της η Αλβανία τυπικά αλλά και ουσιαστικά δεν επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς εάν επιθυμούσε ένα τέτοιο σενάριο να πραγματοποιηθεί, αφενός δεν θα προέβαινε σε σωρεία προκλήσεων και καταπάτησης του Διεθνούς Δικαίου, και αφετέρου θα προσπαθούσε να προωθήσει διακρατικές σχέσεις που θα διευκόλυναν την μετάβαση της από μια Βαλκανική χώρα γεμάτη πόνο, εγκληματικότητα και βάσανα, σε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρας.
Τέλος δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω πως σαν Έλληνας δεν μπορώ να πω πως είμαι ικανοποιημένος από τις διαχρονικές αντιδράσεις εκ μέρους του ελληνικού ΥΠΕΞ. Φαίνεται πως η ακολουθούμενη πολιτική της μη παρέμβασης, και της περιορισμένης χρήσης αντίμετρων μας οδήγησε στο σήμερα όπου εκατοντάδες Έλληνες βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο και φυσικά εκτός των περιουσιών που με κόπο κατάφεραν να αποκτήσουν. Είναι ΧΡΕΟΣ μας ως δημοκρατικά ευνομούμενη πολιτεία να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τα συμφέροντα και τις αξίες των ανθρώπων που βρίσκονται και υπερασπίζονται το εθνικό συμφέρον και εκτός της πατρίδας μας.
Είναι ΧΡΕΟΣ μας να σεβαστούμε την μνήμη και να μην την οδηγήσουμε στην λήθη.