Μηχανικοί στο UNSW Sydney στην Αυστραλία ανέπτυξαν ένα νέο σύστημα πυρανίχνευσης που θα μπορούσε να σώσει ζωές παρακολουθώντας τις αλλαγές στα σήματα Wi-Fi.
Μια ελεγχόμενη έκρηξη ενός αυτοκινήτου που σχεδιάστηκε από την εταιρεία Sydney Harbor Tunnel Company παρείχε πρόσφατα περαιτέρω δεδομένα για να καταδείξει την αποτελεσματικότητα της τεχνολογίας πυρανίχνευσης.
Ο καθηγητής Aruna Seneviratne, ο Dr Deepak Mishra και μια ομάδα από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τηλεπικοινωνιών σχεδίασαν και κατασκεύασαν ένα σύστημα που παρακολουθεί τα σήματα Wi-Fi καθώς περνούν μέσα από τον αέρα και αναλύει λεπτομερείς περιβαλλοντικές αλλαγές που προκαλούνται από παράγοντες όπως η θερμοκρασία και ο καπνός. .
Οι ερευνητές εντόπισαν διακριτικά μοτίβα σε δεδομένα από ραδιοσήματα κατά τη διάρκεια πυρκαγιών και η τεχνητή νοημοσύνη στο λογισμικό τους βοηθά στην ανάλυση του περιβάλλοντος σε πραγματικό χρόνο.
Το σύστημα μπορεί στη συνέχεια να καθορίσει με μεγαλύτερη ακρίβεια εάν οι ατμοσφαιρικές αλλαγές προκαλούνται από μια πραγματική πυρκαγιά και, εάν ναι, να ενεργοποιήσει συναγερμό ή να ενεργοποιήσει ένα αυτόματο σύστημα αυτόματου ψεκαστήρα.
Τα υπάρχοντα συστήματα ανίχνευσης, τα οποία βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη θερμική απεικόνιση, συχνά παράγουν ψευδώς θετικές ενδείξεις ανιχνεύοντας επίπεδα καπνού ή αλλαγές θερμοκρασίας που δεν είναι επικίνδυνες ή προκαλούνται από πραγματική πυρκαγιά, αλλά ίσως από έναν ελαττωματικό σωλήνα εξάτμισης ενός οχήματος ή ένα ζεστό ψυγείο.
Αλλά ο καθηγητής Seneviratne και η ομάδα του κατάφεραν να επιδείξουν τη νέα τους τεχνολογία κατά τη διάρκεια μιας ελεγχόμενης μεταμεσονύκτιας δοκιμής μέσα στη σήραγγα του λιμανιού του Σίδνεϊ.
Το νέο σύστημα πυρανίχνευσης που αναπτύχθηκε στο UNSW εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι τα κύματα Wi-Fi έχουν διαφορετικές συχνότητες μετάδοσης, γνωστές ως φορείς. Ακριβώς όπως διαφορετικά μήκη κύματος φωτός επηρεάζονται μοναδικά από διαφορετικά αντικείμενα, οι διαφορετικές συχνότητες του Wi-Fi επηρεάζονται επίσης με διάφορους τρόπους.
Ως εκ τούτου, το σύστημα ανίχνευσης Wi-Fi συνδυάζει την επίδραση περιβαλλοντικών φαινομένων σε όλες τις συχνότητες φορέων Wi-Fi και εφαρμόζει επεξεργασία δεδομένων για την εύρεση των πιο ευαίσθητων συχνοτήτων για ανάλυση βοήθειας.
Μπορούν να υποστούν επεξεργασία και ανάλυση έως και 1.300 πακέτα δικτύου (Network packet) ανά δευτερόλεπτο.
Ο καθηγητής Seneviratne λέει ότι η νέα τεχνική είναι σημαντική για τη βελτίωση της εμπιστοσύνης στα αυτοματοποιημένα συστήματα ανίχνευσης πυρκαγιάς, τα οποία μερικές φορές μπορεί να δυσκολεύονται ακόμη και να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ μιας φωτιάς και ενός λαμπερού φωτός νέον που τρεμοπαίζει.
Η ομάδα του UNSW πιστεύει ότι το σύστημά τους μπορεί να εφαρμοστεί σε ένα ευρύ φάσμα περιβαλλόντων, συμπεριλαμβανομένων βιομηχανικών χώρων, πολυώροφων εμπορικών κτιρίων, ακόμη και κατοικιών.