Στο πανεπιστήμιο St Andrews της Σκωτίας πρόσφατα έγινε η επανεκκίνηση του προγράμματος αναζήτησης εξωγήινων πολιτισμών – SETI. Σε αντίθεση με τα παλαιότερα προγράμματα SETI, στα οποία με την βοήθεια των πανίσχυρων ραδιοτηλεσκοπίων οι επιστήμονες αναζητούσαν σήματα από εξωγήινα νοήμονα όντα, το νέο πρόγραμμα επικεντρώνεται στα ζητήματα πού θα προκύψουν μετά την πιθανή πρώτη επαφή με εξωγήινο πολιτισμό.
Οι επιστήμονες του St Andrews θεωρούν ότι οι άνθρωποι είναι παντελώς ανέτοιμοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, φέρνοντας το παράδειγμα της πανδημίας COVID, όταν η έλλειψη της προετοιμασίας δημιούργησε χάος.
Παρόλο πού στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας παρουσιάζεται κάποιο σχέδιο προετοιμασίας και δράσης την στιγμή της πρώτης επαφής, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένα διεθνές σχέδιο δράσης, τονίζουν οι επιστήμονες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η επαφή μπορεί να γίνει ανα πάσα στιγμή.
Το πρώτο πρόγραμμα SETI (Search for extraterrestrial intelligence) για την Αναζήτηση για Εξωγήινη Νοημοσύνη πραγματοποιήθηκε το 1960 και ονομαζόταν «Σχέδιο Όζμα». Ο επικεφαλής του προγράμματος ήταν ο Αμερικανός αστρονόμος Frank Drake. Έκτοτε τα μεγαλύτερα αστεροσκοπεία του πλανήτη για δεκαετίες αναζητούσαν τα ίχνη εξωγήινων πολιτισμών όμως χωρίς αποτέλεσμα.
Η αναζήτηση συνεχίζεται και σε αυτή συμμετέχουν διεθνείς ομάδες αστρονόμων και αστροφυσικών, με την υποστήριξη υψηλής τεχνολογίας, μηχανημάτων παρατήρησης του σύμπαντος όπως το Allen Telescope Array ATA στην Καλιφόρνια, με τις 42 πρόσφατα επισκευασμένες κεραίες του, που λειτουργούν στις συχνότητες από 1000 έως 15 000 μεγαχερτς και άλλων.
Τον περασμένο Δεκέμβριο ξεκίνησε η κατασκευή των σύγχρονων ραδιοτηλεσκοπίων Square Kilometre Array (SKA). Όπως μας πληροφορούν οι επιστημονες, τα SKA θα είναι τόσο ευαίσθητα που θα μπορούν να εντοπίζουν το ραντάρ του αεροδρομίου ενός πλανήτη που περιφέρεται γύρω από ένα άστρο (ήλιο) σε απόσταση δεκάδες έτη φωτός από τη Γη.