Στους πόρους του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν στρέψει τις ελπίδες τους για φθηνή ρευστότητα οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις που βρίσκουν κλειστές τις πόρτες των τραπεζών. Το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ και το νέο Ταμείο Εγγυοδοσίας.
Το μείζον ζήτημα του τραπεζικού αποκλεισμού των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων επιχειρεί να λύσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μέσω του «Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙΙ», το οποίο με προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ αναμένεται να μοχλεύσει δάνεια άνω των 2 δισ. ευρώ προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσα στην επόμενη πενταετία.
Η αύξηση της περιμέτρου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό αποτελεί βασικό στόχο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθώς αποτελεί κοινό μυστικό ότι οι περισσότερες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις παραμένουν εκτός τραπεζικού συστήματος.
Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά σε πρόσφατη έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ η πλειονότητα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων εξακολουθεί να μην υποστηρίζεται από το τραπεζικό σύστημα και να στηρίζεται σε αυτοχρηματοδότηση για την ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό και την επέκτασή της. Η πρόσβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμένει μείζον πρόβλημα για τις ΜμΕ, γεγονός που περιορίζει τις δυνατότητες ανάπτυξης, αλλά και ανταπόκρισης σε ενδεχόμενες κρίσεις.
«Την ίδια στιγμή ενώ παρατηρείται μια αύξηση της χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα από τις τράπεζες, η καθαρή χρηματοδότηση (πιστωτική επέκταση) προς τις μικρές επιχειρήσεις παραμένει σε αρνητικά επίπεδα και εξακολουθεί να συρρικνώνεται. Επιπροσθέτως, όσες μικρές επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση αντιμετωπίζουν έως και 2,5% υψηλότερο επιτόκιο σε σχέση με τις μεγαλύτερες», αναφέρεται στο εξαμηνιαίο δελτίο οικονομικού κλίματος μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.
Δάνεια 2,2 δισ. ευρώ του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ
Όπως δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης «το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙΙ είναι το πιο δυνατό Ταμείου που έχει βγει ποτέ. Πιο δυνατό και από το ΤΕΠΙΧ Ι και από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ».
Το Ταμείο θα δίνει και εγγυήσεις αλλά και επιδοτήσεις δανείων με χαμηλότοκα δάνεια. Ειδικότερα, ο εγγυοδοτικός πυλώνας του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ θα παρέχει εγγυήσεις για έως το 80% των επιχειρηματικών δανείων και επιδότηση του επιτοκίου κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, ενώ ο πυλώνας των επιδοτήσεων θα παρέχει δάνεια κατά τα οποία θα υπολογίζεται μηδενικό επιτόκιο για το 40% του ποσού και για το υπόλοιπο 60% του ποσού το επιτόκιο θα μειώνεται κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες.
Σημειώνεται πως το σκέλος δανείων του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ χρηματοδοτείται με 300 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και το σκέλος των εγγυήσεων με 200 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα το τρέχει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB) μέσω συνεργασιών με τις εμπορικές τράπεζες και οι πρώτες προσκλήσεις προς τις επιχειρήσεις αναμένεται να ανοίξουν σύντομα.
Ένα ακόμη στοίχημα είναι η περαιτέρω αξιοποίηση των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης από περισσότερες επιχειρήσεις, καθώς υπάρχει και ειδική πρόβλεψη για ακόμη χαμηλότερα επιτόκια για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Η αύξηση της περιμέτρου των επιχειρήσεων που αξιοποιούν τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης θεωρείται απαραίτητη και για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης «Ελλάδα 2.0» για τις συμβασιοποιήσεις που θα ξεκλειδώσουν τις επόμενες δόσεις.
Νέο πρόγραμμα εγγυοδοσίας από το Ταμείο Ανάκαμψης
Το οικονομικό επιτελείο ανακοίνωσε επίσης πρόσφατα και την ενεργοποίηση του ποσού 500 εκατ. ευρώ από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης που θα κατευθυνθεί για το προγράμματος παροχής εγγυήσεων για τη δανειοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα αυτό που θα παρέχει εγγυήσεις για έως το 70% του αιτούμενου ποσού χρηματοδότησης θα κατευθυνθεί σε τρία προγράμματα υπό τη διαχείριση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (EIF) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).
Στόχος είναι μαζί με το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙΙ να υπάρχουν δύο προγράμματα στήριξης κατά βάση μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την παροχή επιχειρηματικών δανείων, καθώς η μεγάλη προσπάθεια είναι να στηριχθεί η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και να διευρυνθεί η περίμετρος των επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.
Νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ τον Σεπτέμβριο
Παράλληλα ανακοινώθηκε πως τον Σεπτέμβριο θα ανοίξει ένα ακόμη πρόγραμμα επιδοτήσεων για υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις με βασικό άξονα την ενίσχυση της εξωστρέφειας. Το πρόγραμμα αυτό πρόκειται να αξιοποιήσει κονδύλια των δράσεων ψηφιακού μετασχηματισμού μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έμειναν αδιάθετα.
Κώστας Παπαγρηγόρης
Πηγή news247.gr