Εκατοντάδες διαφημιστικές πινακίδες με υποβλητικά ποιήματα που έχουν τοποθετηθεί γύρω από την ιρανική πρωτεύουσα συμβάλλουν στην αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων, ανέφερε τη Δευτέρα η αστυνομία.
Ο δήμος της Τεχεράνης έχει τοποθετήσει περίπου 600 διαφημιστικές πινακίδες με αποσπάσματα από το έργο σύγχρονων Ιρανών ποιητών σε εναέριες πεζογέφυρες και αερογέφυρες σε όλη την πόλη.
Η προσεγμένη καλλιγραφία περιλαμβάνει το έργο 104 ποιητών και καλύπτει πολλαπλά θέματα, όπως ο ρομαντισμός, η θρησκεία και η κοινωνία.
Διακεκριμένοι συγγραφείς όπως οι Nima Yooshij, Mehdi Akhavan-Sales και Hushang Ebtehaj είναι μεταξύ εκείνων των οποίων τα ποιήματα προβάλλονται.
Ωστόσο, μια έκθεση του πρακτορείου Young Journalists Club ( YCJ) – (Λέσχη Νέων Δημοσιογράφων) που συνδέεται με την κρατική τηλεόραση και δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, αναφέρει ότι η αστυνομία της πρωτεύουσας ανησυχεί για τις πτυχές της εκστρατείας που αφορούν την οδική ασφάλεια.
Η έκθεση της YCJ ανέφερε ότι τα ποιήματα αποτελούν πηγή απόσπασης της προσοχής των οδηγών στην ασφυκτικά γεμάτη κυκλοφορία πόλη, λόγω του μήκους τους και του συχνά «δυσανάγνωστου κειμένου», το οποίο «προκαλεί ατυχήματα».
Οι Ιρανοί είναι γνωστοί για την αγάπη τους για την ποίηση, βασικό συστατικό της περσικής λογοτεχνίας και του πολιτισμού.
«Οι διαφημιστικές πινακίδες γύρω από την πόλη θα πρέπει να είναι σύντομες και περιεκτικές και να μπορούν να μεταφέρουν το μήνυμα με μια σύντομη ματιά του οδηγού», ανέφερε στο YCJ ο αναπληρωτής επικεφαλής της τροχαίας της Τεχεράνης Εχσάν Μομενί.
«Αυτό το είδος μακροσκελούς κειμένου δεν είναι σύμφωνο με το πρότυπο και προκαλεί ατυχήματα.»
Αν και χαιρέτισε την πρωτοβουλία για την ποίηση ως «πολύτιμη», ένας αξιωματούχος του δήμου της Τεχεράνης αναγνώρισε ότι θα ήταν «προτιμότερο να συντομευτούν τα ποιήματα, όπως συμβουλεύει η αστυνομία».
Ένας άλλος αξιωματούχος, ο Ρέζα Σαγιάντι, δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με το τι αποτελεί το πρότυπο για τις αστικές πινακίδες», αλλά δήλωσε ότι ελπίζει οι πινακίδες με την ποίηση «να μην προκαλούν ατυχήματα».
Η εκστρατεία έχει επίσης προκαλέσει επικρίσεις από συντηρητικούς για την προβολή ενός πορτραίτου της φεμινίστριας ποιήτριας Φορούχ Φαρροκζάντ, γνωστής για το ρητά ερωτικό της έργο, η οποία απεικονίζεται να μην φορά μαντίλα.
Η χρήση χιτζάμπ που καλύπτει το κεφάλι και το λαιμό είναι υποχρεωτική για τις γυναίκες στο Ιράν αμέσως μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979.
Ο εκπρόσωπος του δήμου Αλιρέζα Νανταλί δήλωσε ότι ήταν αδύνατο να βρεθεί ένα πορτρέτο της Φαρροκζάντ με χιτζάμπ, η οποία πέθανε το 1967 σε ηλικία μόλις 32 ετών.
Κατά ειρωνεία της τύχης, πέθανε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.
Πηγή: AFP
Πηγή: ertnews.gr