Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022

Η Αθήνα του 2021 δείχνει την καινοτομία της μέσα από εμβληματικά εργα

Μεγάλα έργα σε εξέλιξη, ανακαινίσεις, επιχειρηματικοί όμιλοι με μεγάλες επενδυτικές δραστηριότητες, ξενοδοχειακές αφίξεις αλλά και αξιοποιήση κτηρίων δίνουν τον αέρα του μητροπολιτικού κέντρου στην πρωτεύουσά μας.

Η Εθνική Πινακοθήκη αποτελεί το θησαυροφυλάκιο της νεότερης ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας.  Μετά από πολυάριθμα γραφειοκρατικά εμπόδια, δυσλειτουργίες, χρονικές καθυστερήσεις και οικονομικές επιβαρύνσεις, η ανακαινισμένη Πινακοθήκη έχει μπει στο τελικό στάδιο και οι εργασίες επέκτασης και αποκατάστασης του εμβληματικού κτιρίου ολοκληρώνονται, ώστε να πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια στις 25 Μαρτίου, όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα, σηματοδοτώντας την επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

 Έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση των ξύλινων επενδύσεων και κατασκευών και έχουν τοποθετηθεί τα ξύλινα δάπεδα. Επίσης, ολοκληρώνονται οι ψευδοροφές και ο φωτισμός και στο φουαγέ κατασκευάζεται το βεστιάριο, όπως και ο ψηφιακός εξοπλισμός. Την ίδια στιγμή, τοποθετούνται τα καθίσματα στο αμφιθέατρο, το οποίο είναι πλήρως έτοιμο σε ό,τι αφορά τα τεχνολογικά μέσα, και στον τρίτο όροφο είναι έτοιμος ο χώρος του καφέ, καθώς και του κεντρικού πωλητηρίου, όπου αναμένεται να τοποθετηθούν οι προθήκες και η επίπλωση.   Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, ενώ, όπως γνωρίζουμε, στην αίθουσα υποδοχής θα δεσπόζει η μνημειακή «Λαϊκή Αγορά» του Παναγιώτη Τέτση. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν έργα που θα εκτεθούν πρώτη φορά, ενώ ενδεικτικά θα φιλοξενηθούν έργα σπουδαίων ζωγράφων, όπως ο Τσαρούχης, ο Λύτρας, ο Γύζης και ο Ιακωβίδης. Αναμφίβολα, η ανακαινισμένη Εθνική Πινακοθήκη θα μετατραπεί σε έναν σύγχρονο, ελκυστικό χώρο τέχνης και θα προσθέσει μια νέα ψηφίδα πολιτισμού στη μακρόχρονη ιστορία της πόλης.

Το ξενοδοχείο «Εσπέρια» αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κτίρια του κέντρου της Αθήνας, του οποίου η αποκατάσταση κρίθηκε απαραίτητη, εξαιτίας της διακοπής λειτουργίας του το 2010. Καθώς η περιοχή στην οποία βρίσκεται αποτελεί έναν από τους κομβικούς άξονες του κέντρου, με κτίρια ιδιαίτερου κάλλους και αρχιτεκτονικής, η νέα όψη του κτιρίου εντάσσεται αρμονικά στον πολεοδομικό ιστό.

Το νέο έξυπνο ξενοδοχείο Hellenic Vibes Smart Hotel, 5 αστέρων και δυναμικότητας 35 δωματίων, αποκαλύπτεται πίσω από μια εντυπωσιακή νεοκλασική πρόσοψη του δέκατου ένατου αιώνα μόλις μερικά βήματα από το Μοναστηράκι και την πλατεία Αγίας Ειρήνης. Δίνει τη δυνατότητα σε έναν σύγχρονο ταξιδιώτη που θέλει να επισκεφτεί την Αθήνα να διαχειριστεί όλες τις υπηρεσίες του ξενοδοχείου και τις ανέσεις του δωματίου από την ειδική εφαρμογή που θα κατεβάσει στο κινητό του.

Το Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας κατασκευάστηκε εντός του πρώην Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης του ΑΘΗΝΑ 2004, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το εμπορικό κέντρο Golden Hall, στο ύψος του Ολυμπιακού Σταδίου. Καταλαμβάνει συνολική επιφάνεια έκτασης 3.750 τ.μ. και σκοπός του είναι να αναβιώσει την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων μέσα από ένα ταξίδι στον χρόνο, ξεκινώντας από την κοιτίδα των Αγώνων στην αρχαία Ελλάδα και φτάνοντας έως τις σύγχρονες διοργανώσεις, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα σπάνια εκθέματα και πλούσιο διαδραστικό οπτικοακουστικό υλικό.

Η Βουλή των Ελλήνων και ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ συνεργάζονται για την υλοποίηση του Πολιτιστικού Προγράμματος Σύγχρονης Τέχνης 2021, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο – Βιβλιοθήκη και Τυπογραφείο της Βουλής επί της οδού Λένορμαν 218, κατά το διάστημα Ιουνίου-Δεκεμβρίου 2021.

πηγή: lifo

του δημοσιογράφου: ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΥ

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων