Για την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος μέσω τεχνητής νοημοσύνης αλλά και το κατά πόσο ψηφίζει κανείς με τη λογική ή το συναίσθημα, μίλησε στην ΕΡΤ3 ο κ. Ιωάννης Πήτας, καθηγητής τμήματος Πληροφορικής ΑΠΘ. Όπως είπε, η συναισθηματική ανάλυση των πολιτικών σχολίων στα social media, είναι απλή, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι το πικ των tweets παρουσιάστηκε στην υπόθεση Πολάκη, περισσότερο και από την τραγωδία των Τεμπών.
Σε ό,τι αφορά το κόμμα των Σπαρτιατών, ο κ. Πήτας τόνισε ότι αξίζει η ανάλυση του πολιτικού τους λόγου, καθώς αυτό θα είναι χρήσιμο για όλα τα επιτελεία.
“Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ο τρόπος με τον οποίον θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στην πολυπλοκότητα του κόσμου, καθώς ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν φτάνει να αντιμετωπίσουμε την καθημερινότητα έτσι όπως εξελίσσεται πια… εκεί είναι το μέλλον και όποιος προσαρμοστεί γρήγορα θα κερδίσει”, κατέληξε χαρακτηριστικά ο κ. Πήτας.
Ο κ. Χαράλαμπος Ξανθοπουλάκης, Αρχιτέκτονας τεχνολογίας και πολιτικός αναλυτής, έκανε την αξονική τομογραφία των εκλογών της 25ης Ιουνίου, εστιάζοντας στο μεγάλο ποσοστό αποχής αλλά και την αναλογικότητα της ψήφου, με την ενισχυμένη αναλογική να ευνοεί σε έδρες το πρώτο κόμμα.
Ο επικοινωνιολόγος Περικλής Πηλείδης χαρακτήρισε ατυχή έκπληξη την παρουσία 8 κομμάτων στην ελληνική βουλή, ενώ, όπως είπε, η ψήφος έχει να κάνει με την ιδιαιτερότητα της κάθε περιοχής. Ακόμη, όπως τόνισε, οι μικρές ηλικίες ψήφισαν πιο ακραία. Τα ακροδεξιά κόμματα λειτουργούν και ως στρατός, επισήμανε χαρακτηριστικά, ενώ δεν θεωρεί αδικαιολόγητο αυτό που συνέβη, καθώς, όσοι τα ψήφισαν, ίσως δεν αντιλαμβάνονται τι εκπροσωπούν αυτά στο σύνολο της πολιτικής τους ατζέντας. Ο κ. Πηλείδης εστίασε τέλος στην ανάγκη να πηγαίνουν όλοι στην κάλπη.