Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Η επικεφαλής του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα εγκαταλείψει τους κόλπους της ΕΕ υπό τους ίδιους όρους με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, απορρίπτοντας πρόταση της Ένωσης η οποία θέλει τη Β. Ιρλανδία να εξακολουθεί να υπόκειται σε ορισμένους από τους κανόνες της.
Οι Βρυξέλλες δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν στη δεύτερη φάση των συνομιλιών για το Brexit με τη Βρετανία μέχρις ότου το Λονδίνο δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς θα εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξουν «άκαμπτα» σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας.
Ο επικεφαλής της ΕΕ για τη διαπραγμάτευση του Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, ζήτησε από τη βρετανική κυβέρνηση να αναφέρει λεπτομερώς ποιους ειδικούς κανόνες της ΕΕ θα διατηρήσει στη Βόρεια Ιρλανδία για να εξασφαλίσει τη ρυθμιστική ισοδυναμία μεταξύ της περιοχής και της Ιρλανδικής Δημοκρατίας, αποφεύγοντας έτσι την ανάγκη για σκληρά σύνορα.
Εντούτοις, η επικεφαλής του DUP, από του οποίου την ψήφο εξαρτάται η κυβέρνηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, για τη θέσπιση νομοθεσίας, επανέλαβε την απόρριψη της πρότασης τη Δευτέρα, λέγοντας ότι δεν θα δημιουργήσει εμπόδια στις σχέσεις με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο για να επιτρέψει ομαλή συνεργασία με την Ιρλανδία.
«Η Βόρεια Ιρλανδία θα εγκαταλείψει την ΕΕ υπό τους ίδιους όρους με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν θα θέσουμε σύνορα στη Θάλασσα της Ιρλανδίας. Χαιρετίζω τη δέσμευση της Πρωθυπουργού ως προς αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά η Άρλιν Φόστερ σε δήλωση πριν από μια συνάντηση με την Μέι.
Να αναφερθεί ότι η ΕΕ έχει δηλώσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με τα ιρλανδικά σύνορα και σχετικά με τις όποιες προηγούμενες οικονομικές δεσμεύσεις σκοπεύει να τηρήσει στις αρχές Δεκεμβρίου, εάν οι ηγέτες της ΕΕ δηλώσουν στη διάσκεψη κορυφής της 14-15 Δεκεμβρίου ότι έχουν επιτευχθεί αρκετά, ώστε να εκκινήσουν συζητήσεις για μια μεταβατική περίοδο και μια εμπορική συμφωνία. Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία έχει προγραμματιστεί να εγκαταλείψει την ΕΕ τον Μάρτιο του 2019.
Το αξιοσημείτο είναι ότι η Φόστερ ανέφερε πως η στάση της ΕΕ απέναντι στη Βόρειο Ιρλανδία ισοδυναμεί με εκβιασμό. «Όσοι βρίσκονται στο Δουβλίνο και στις Βρυξέλλε και προσπαθούν απερίφραστα να χρησιμοποιήσουν τη Βόρεια Ιρλανδία για τους δικούς τους στόχους, θα πρέπει να σταματήσουν. Η πρωθυπουργός πρέπει να προειδοποιήσει τις Βρυξέλλες ότι η Βόρεια Ιρλανδία δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως εκβιαστικό χαρτί», κατέληξε στη δήλωσή της.
Πηγές: Reuters, Euronews