Τετάρτη, 17 Αυγούστου, 2022

Η Δανία βάζει «στον πάγο» το εμβόλιο της AstraZeneca

Η Δανία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι διακόπτει προσωρινά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους πολίτες της, λόγω εμφάνισης θρόμβων στο αίμα ορισμένων εμβολιασμένων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των υγειονομικών αρχών της σκανδιναβικής χώρας, έχουν καταγραφεί περιστατικά δημιουργίας θρόμβων στους εμβολιασθέντες με το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, χωρίς να διευκρινιστεί ο αριθμός των περιστατικών αυτών.

Ως αποτέλεσμα της προσωρινής διακοπής της χρήσης των εμβολίων της AstraZeneca, ο προγραμματισμός των εμβολιασμών στη Δανία τροποποιείται, με καθυστέρηση τεσσάρων εβδομάδων, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές την Πέμπτη.

Το δανέζικο μέτρο έρχεται μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για περιστατικό εμβολιασμένου στην Αυστρία με το εμβόλιο της AstraZeneca που διαγνώστηκε με πολλαπλή θρόμβωση και πέθανε 10 ημέρες μετά τον εμβολιασμό του, ενώ άλλος αναρρώνει μετά τη νοσηλεία του με θρόμβους τις αρτηρίες των πνευμόνων. Δύο ακόμη περιστατικά θρόμβων έχουν καταγραφεί και όλα φέρεται να συνδέονται με την ίδια παρτίδα εμβολίων της AstraZeneca.

HTML tutorial

Ωστόσο ο ΕΜΑ τόνισε την Tετάρτη ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ήταν ο εμβολιασμός ευθύνεται για την ανάπτυξη των θρόμβων αυτών, που δεν αναφέρονται και ως πιθανές παρενέργειες αυτού του εμβολίου.

Η ύποπτη παρτίδα, μεγέθους 1 εκατομμυρίου δόσεων, έχει μοιραστεί σε 17 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέχρι την Τρίτη έχουν αναφερθεί συνολικά 22 περιστατικά θρόμβων σε 3 εκατομμύρια εμβολιασμών με το σκεύασμα της AstraZeneca ανά τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, ήτοι ποσοστό 0,00073%.

Ήδη έχουν διακόψει προσωρινά τους εμβολιασμούς με το σκεύασμα της AstraZeneca οι Αυστρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία και Λουξεμβούργο.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων