Στην ίδρυση θυγατρικής για τη δραστηριοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη στην Ελλάδα και το εξωτερικό προχώρησε η ΔΕΗ, κάνοντας έτσι ένα ακόμη βήμα για την εξέλιξή της σε «πράσινο Powertech παίκτη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», όπως είχε δηλώσει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης, στο conference call για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του έτους.
Με βάση την καταχώριση στο ΓΕΜΗ για την ίδρυση της «Οlympus Τεχνητή Νοημοσύνη» («Οlympus ΑΙ») -όπως ονομάζεται η θυγατρική- το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο είναι 5 εκατ. ευρώ. Αντικείμενό της θα είναι η υλοποίηση εφαρμογών με τεχνητή νοημοσύνη, που προσαρμόζονται στις συγκεκριμένες ανάγκες διαφόρων κλάδων, όπως η ενέργεια, η υγεία, ο χρηματοοικονομικός τομέας, η εκπαίδευση και οι μεταφορές.
Όπως είναι φυσικό, η «Οlympus ΑΙ» θα καλύπτει και τις ανάγκες της ΔΕΗ για επεξεργασία του τεράστιου όγκου δεδομένων της. Όσον αφορά τους τρίτους πελάτες, σύμφωνα με πληροφορίες η έμφαση θα δοθεί εκτός συνόρων, διεκδικώντας σε πρώτη φάση συνεργασίες κυρίως με τράπεζες, νοσοκομεία και πανεπιστήμια. Οι εφαρμογές θα βασιστούν σε νέες τεχνολογίες, αλγόριθμους και εφαρμογές δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης, που θα αναπτύξει η θυγατρική.
Σε αυτό το πλαίσιο, η θυγατρική θα διεξάγει έρευνες και μελέτες σε διάφορους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης (artificial intelligence) και της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης (generative ai), συμπεριλαμβανομένων της μηχανικής μάθησης (machine learning), της επεξεργασίας φυσικής γλώσσας (natural language processing), της υπολογιστικής όρασης (computer vision), της ρομποτικής (robotics) και της ανάλυσης δεδομένων (data analytics).
Πλατφόρμα ΑΙ ως υπηρεσία
Ωστόσο, τις λύσεις software που θα δημιουργήσει η «Οlympus Τεχνητή Νοημοσύνη» θα τις πλαισιώσει με το απαραίτητο hardware για την αξιοποίησή τους, δηλαδή υποδομές ΑΙ (data centers) για προσφορά υπηρεσιών δημόσιου και ιδιωτικού νέφους, με έμφαση στα δεδομένα και την τεχνητή νοημοσύνη. Έτσι, θα μπορεί να διαθέτει προϊόντα με τη «φόρμουλα» της πλατφόρμας ως υπηρεσίας (Platform as a Service – PaaS), με το λογισμικό να «τρέχει» στα δικά της data center για να επεξεργάζεται τα δεδομένα που θα «ανεβάζουν» στο cloud οι πελάτες της.
Στη δημιουργία υποδομών ΑΙ είχε αναφερθεί ο κ. Στάσσης σε συνέντευξη που είχε δώσει στα τέλη Μαΐου στο podcast Redefining Energy, στο περιθώριο του συνεδρίου Power Summit 2024 της Eurelectric. Όπως είχε αναφέρει η επιχείρηση αναπτύσσει πιλοτικά έργα τεχνητής νοημοσύνης για την εμπορία ηλεκτρισμού, ωστόσο η τεχνητή νοημοσύνη ενδιαφέρει την επιχείρηση και ως υποδομή. Για αυτό τον λόγο, εξετάζει την υλοποίηση data centers που θα «φιλοξενούν» δραστηριότητες ΑΙ.
Μάλιστα, όπως είχε επισημάνει ο επικεφαλής της ΔΕΗ, οι εκτάσεις των πρώην λιγνιτωρυχείων πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για την εγκατάσταση ανάλογων υποδομών. Κι αυτό γιατί διαθέτουν ελεύθερες εκτάσεις και διασυνδέσεις, τοπικά παραγόμενη «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια για τον ανεφοδιασμό των data centers, καθώς και νερό για την ψύξη τους, το οποίο χρησιμοποιείτο παλαιότερα για τους λιγνιτικούς σταθμούς.
Ανταγωνιστικοί όροι
Η «είσοδος» στην τεχνητή νοημοσύνη πραγματοποιείται λίγο χρονικό διάστημα μετά την ανακοίνωση από τη ΔΕΗ για την επέκταση στα data centers, με την κατασκευή του πρώτου κέντρου δεδομένων, δυναμικότητας 25 MW, το οποίο θα υλοποιηθεί στην Αττική με την Damac από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Παράλληλα, η εταιρεία αναπτύσσει σημαντική παρουσία στις υποδομές για διακίνηση δεδομένων, εντός και εκτός συνόρων, με το δίκτυο FTTH που αναπτύσσει μέσω της Fibergrid και τη συμμετοχή στην κατασκευή του EMC (East To Med Data Corridor) για την τηλεπικοινωνιακή σύνδεση της Ασίας με την Ευρώπη. Ως συνέπεια, σκοπός είναι να συμμετέχει σε όλους τους κρίκους της αλυσίδας μεταφοράς και επεξεργασίας της πληροφορίας, ώστε σε συνδυασμό με τις λύσεις software που θα αναπτύσσει η «Οlympus», να προσφέρει προϊόντα AI με τη μορφή μίας ολοκληρωμένης πλατφόρμας και με ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς όρους.
Εξίσου ανταγωνιστικούς όρους θα δημιουργήσει η τροφοδοσία των υποδομών με φθηνό «πράσινο» ρεύμα από το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της ΔΕΗ. Παράλληλα, ο νέος αυτός τομέας δραστηριοποίησης θα προσθέσει μία καινούρια κατηγορία «πελατών» για τον κλάδο προμήθειας της επιχείρησης, με τα data centers να καταναλώνουν μάλιστα μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας.
Του Κώστα Δεληγιάννη από το Insider.gr