Εν μέσω πολιτικών εξελίξεων, από τη Μέση Ανατολή μέχρι και το Κογκρέσο, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να αντιμετωπίσει ακόμα περισσότερες δυσκολίες τις επόμενες 100 ημέρες.
Μετά από μια δυναμική αρχή και αφού εστίασε στον έλεγχο της πανδημίας και την ανάκαμψη της οικονομίας, ο Μπάιντεν κλήθηκε να χειριστεί ένα μακροχρόνιο πρόβλημα, τη διαμάχη Παλαιστινίων και Ισραηλινών, ένα πρόβλημα που πιθανώς να μην μπορεί να λύσει, αλλά δεν μπορεί να αγνοήσει. Ο Λευκός Οίκος είναι σε διαδικασίες διαπραγματεύσεων με τους Ρεπουμπλικάνους για ένα κονδύλι έργων υποδομής, μια πραγματική δοκιμασία για τη διακομματική συνεργασία. Οι πιθανότητες ότι το Κογκρέσο θα προβεί σε μεταρρύθμιση της αστυνομίας πριν την επέτειο της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ, προθεσμία που έχει θέσει ο ίδιος ο Πρόεδρος, είναι μηδαμινές.
Οι Δημοκρατικοί από την άλλη πλευρά ήρθαν για πρώτη φορά σε ρήξη με τον Λευκό Οίκο, απαιτώντας από τον Πρόεδρο να έρθει σε σύγκρουση με το Ισραήλ και να προστατέψει τους Παλαιστίνιους. Όπως και οι προκάτοχοί του, ο Μπάιντεν θα πρέπει να έρθει αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα. Οι διαμάχες και οι καταστροφές δοκιμάζουν την πολιτική ικανότητα του Μπάιντεν, αλλά και την ευστροφία που χρειάζεται να επιδείξει για να τις ξεπεράσει και να κυνηγήσει τους δικούς του στόχους.
Ο πρώην γερουσιαστής της Πολιτείας του Ντέλαγουερ και δύο φορές Αντιπρόεδρος είχε τον χρόνο να παρατηρήσει πως οι αρχηγοί είτε καταφέρνουν να κολυμπήσουν, είτε να πνιγούν στα βαθιά νερά. Την εποχή που ο Νίξον ήταν Πρόεδρος, ο Μπάιντεν ήταν εκλεγμένος στον Λευκό Οίκο και έχει ήδη παρακολουθήσει εννέα προέδρους από κοντά.
«Όπως θα έχετε δει, οι επιτυχημένοι πρόεδροι, καλύτεροι κι από εμένα, ήταν επιτυχημένοι σε μεγάλο βαθμό επειδή ξέρουν να προγραμματίζουν αυτά που έχουν να κάνουν: να δίνουν εντολές, να αποφασίζουν και να βάζουν προτεραιότητες», δήλωσε ο Μπάιντεν στην πρώτη συνέντευξη τύπου στον Λευκό Οίκο. Τότε δεχόταν πιέσεις από ακτιβιστές για να κάνει περισσότερες και πιο άμεσες κινήσεις για την οπλοκατοχή, τη μετανάστευση και άλλα ζητήματα.
Ακόμα και ο Πρόεδρος όμως είναι δέσμιος του χρόνου. Μέχρι τις 8 Αυγούστου θα πρέπει να απαντήσει σε τρία μεγάλα ερωτήματα:
1. Ήρθε η ώρα για διακομματική συνεργασία;
Παρότι νομοθεσία για την αντιμετώπιση της αύξησης της εγκληματικότητας προς τον ασιατικό πληθυσμό λόγω της πανδημίας πέρασε με ευκολία, η ήττα δεν άργησε να έρθει. Οι έρευνες για τα γεγονότα στο Καπιτώλιο δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί καθώς λείπουν ακόμα δέκα ψήφοι από την πλευρά των Ρεπουμπλικάνων και η μείωση του κονδυλίου για έργα υποδομών από 2,25 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 1,7 προκάλεσε την αντίδραση τους. Σκεπτικιστές της αριστεράς θεωρούν πως ο Μπάιντεν προσπαθεί να κερδίσει χρόνο. «Μας ενδιαφέρει η διακομματική συνεργασία», δήλωσε ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, όμως πρόσθεσε «Αν δε θέλουν να προχωρήσουν μπροστά, θα πρέπει να προχωρήσουμε μόνοι μας».
Το μόνοι μας σημαίνει πως θα πρέπει να εφαρμοστεί η «συμφωνία προϋπολογισμού» (budget reconciliation), κάτι που φέρνει περιορισμούς, αλλά αποφεύγει καθυστερήσεις. Ο πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου Σέντρικ Ρίτσμοντ δήλωσε πως «Εφόσον γίνονται διαπραγματεύσεις με νόημα, με τρόπο που εξυπηρετεί τη διακομματική συνεργασία, [ο Πρόεδρος] θα το αφήσει να εξελιχτεί. Αλλά, η μη δράση δε θα είναι η απάντηση. Αν φτάσουμε σε σημείο χωρίς γυρισμό, θα τον δείτε να αλλάζει πορεία».
2. Μπορούν οι Δημοκρατικοί να μείνουν ενωμένοι;
Το Κογκρέσο είναι χωρισμένο με 219 Δημοκρατικούς και 211 Ρεπουμπλικάνους και μόνο η ψήφος της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις τους δίνει προβάδισμα. Αυτό σημαίνει πως αν δεν υπάρχει ομοφωνία ανάμεσα στο κόμμα των Δημοκρατικών, οι αποφάσεις τους μπορούν να εμποδιστούν πολύ εύκολα, κάτι που θα είναι επίφοβο σε μελλοντικές εκλογές.
3. Απογειώνεται ή κλονίζεται η οικονομία;
Ο πιο σημαντικός τομέας για τον Μπάιντεν θα είναι αυτός της οικονομίας. Παρόλο που στις αρχές του έτους τα πράγματα φαίνονταν να καλυτερεύουν, υπάρχουν ανησυχίες από ειδικούς σχετικά με τις θέσεις εργασίας, την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.«Όταν ήρθαμε στην εξουσία, γνωρίζαμε πως θα αντιμετωπίζαμε μία πανδημία και μία οικονομική κρίση χωρίς προηγούμενο», είπε ο Μπάιντεν. «Γνωρίζαμε πως αυτή η κατάσταση δεν είναι αγώνας ταχύτητας, αλλά μαραθώνιος».
Τα αποτελέσματα του Μαΐου σχετικά με τις θέσεις εργασίας τα οποία θα είναι γνωστά σύντομα, θα δείξουν για το μέλλον της οικονομικής κατάστασης. Οι πρόεδροι έχουν την τάση να λένε πως όλα είναι πιο εύκολα στην οικονομική άνοδο και πιο δύσκολα κατά την πτώση κατά τη διάρκεια των 100 ημερών, ή και οποιαδήποτε άλλη περίοδο.
Απόδοση από eu.usatoday.com