Σε κομβικό σημείο έχει εισέλθει η αξιοποίηση του ακινήτου του ΕΟΜΜΕΧ, η οποία ταλανίζεται από την αντιδικία του ΤΑΙΠΕΔ με τον Δήμο Ταύρου.
Πρόκειται για ένα project που έχει αναλάβει να τρέξει πριν από περίπου δυο χρόνια μετά από τη διαγωνιστική διαδικασία του Ταμείου η MRP TAVROS AE, θυγατρική της ολλανδικής MRP, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες Real Estate στην Ολλανδία.
Πηγές του ΤΑΙΠΕΔ υποστηρίζουν πως η στάση του Δήμου Ταύρου κινδυνεύει να τινάξει στον… αέρα την επένδυση, η οποία όπως λένε θα δώσει νέα πνοή δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και προστιθέμενη αξία με οφέλη για τους κατοίκους και τη δημοτική αρχή. Και μάλιστα σε μια υποβαθμισμένη περιοχή.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Δήμος Ταύρου Μοσχάτου, αντί να «καλωσορίσει» την επένδυση, έχει επιλέξει τη σύγκρουση με τους επενδυτές με σκοπό τον ουσιαστικό «εκτροχιασμό» της αξιοποίησης, επιμένοντας ότι το ακίνητο πρέπει να εκχωρηθεί δωρεάν στο Δήμο, να γίνει κοινωφελής χώρος πολιτισμού και δημοτικών εξυπηρετήσεων.
Συγκεκριμένα, σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίστηκε η αλλαγή χρήσεων γης του ακινήτου. Δηλαδή, να μην επιτρέπονται κατοικίες και εμπορικές χρήσεις και να μετατραπεί σε κοινωφελή χώρο, στον οποίο θα γίνει και μουσείο Εθνικής Αντίστασης.
Επιπρόσθετα, ο Δήμος φέρεται να απειλεί ότι δεν θα εκδώσει καμία άδεια για να προχωρήσει η επένδυση και ότι θα προχωρήσει σε αναστολή οικοδομικών αδειών.
Και όλα αυτά για ένα ακίνητο στο οποίο σύμφωνα πάντα με πηγές του ΤΑΙΠΕΔ, δεν έχει καμία δικαιοδοσία. Προς επίρρωση των παραπάνω επικαλούνται πρόσφατη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (αριθμός απόφασης 4252/2023) που εκδόθηκε στις 13 Δεκεμβρίου και δημοσιεύθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση στις 27/12, με την οποία απορρίφθηκε αγωγή του Δήμου Ταύρου κατά της επένδυσης.
Δέκα χρόνια… φαγούρας
Η προσπάθεια αξιοποίησης του ακινήτου του ΕΟΜΜΕΧ δεν είναι καινούργια. Αντίθετα πάει πίσω τουλάχιστον μια δεκαετία.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Όλα ξεκίνησαν το 2013, όταν μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ από το Υπουργείο Οικονομικών το ακίνητο του πρώην Ελληνικού Οργανισμού Μικρό-Μεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας (ΕΟΜΜΕΧ), το οποίο περικλείεται από τις οδούς Κορυζή, Θράκης και Τιμοθέου Ευγενικού στον Ταύρο. Το ακίνητο αποτελείται από πέντε κτίρια που κατασκευάστηκαν στη δεκαετία του 1930 και τα οποία χρησιμοποιήθηκαν επί σειρά ετών από τη Σιβιτανίδειο Σχολή.
Από τότε που μεταβιβάστηκε το ακίνητο στο ΤΑΙΠΕΔ, ο Δήμος Ταύρου Μοσχάτου διατύπωσε προφορικά την επιθυμία του να αποδοθεί στη δημοτική αρχή για να γίνει μουσείο Εθνικής Αντίστασης, υποστηρίζοντας ότι έχει ιστορική αξία γιατί χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής για τη διοργάνωση συσσιτίων από το ΕΑΜ. Σύμφωνα με πηγές του Ταμείου, δεν υπάρχει καμία ιστορική πηγή που να επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς του Δήμου.
Το 2006, το Υπουργείο Πολιτισμού απεφάνθη ότι το ακίνητο δε συγκεντρώνει τα απαραίτητα στοιχεία για την υπαγωγή του στις «Περί Προστασίας» διατάξεις του Ν. 3028/2002, καθώς δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη πολιτιστική αξία. Το 2020 πραγματοποιήθηκε νέα αυτοψία από το Υπουργείο Πολιτισμού για τον ίδιο λόγο. Μετά την ολοκλήρωσή της, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού κήρυξε ένα (το κεντρικό κτίριο) από τα συνολικά πέντε κτίρια που βρίσκονται στο ακίνητο ως νεότερο μνημείο.
Στις 30 Νοεμβρίου 2021 ξεκίνησε ο τρίτος διαγωνισμός για την αξιοποίηση του ακινήτου. Πριν από την έναρξη της διαδικασίας πραγματοποιήθηκε σειρά επαφών με τον Δήμο Ταύρου Μοσχάτου και τον Δήμαρχο Ανδρέα Ευθυμίου για να εξεταστεί το ενδεχόμενο συμμετοχής της δημοτικής αρχής στον διαγωνισμό,
Ωστόσο, ο Δήμος όπως υπογραμμίζουν πηγές του ΤΑΙΠΕΔ ουδέποτε προχώρησε σε ενέργειες για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό και να το διεκδικήσει εντός των προβλεπόμενων διαδικασιών.
Τελικά, στις 18 Μαΐου 2022, ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός με την κήρυξη ως προτιμητέου επενδυτή της εταιρείας MRP TAVROS AE, θυγατρική της Ολλανδικής εταιρείας MRP. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες Real Estate στην Ολλανδία, με χαρτοφυλάκιο ακινήτων συνολικής έκτασης 1,5 εκατ. τετραγωνικών μέτρων μόνο στην Ολλανδία.
Οι απειλές του Δήμου και οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας
Η δημοτική αρχή τότε άρχισε να εκφράζει αντιρρήσεις, προσφεύγοντας μάλιστα στη Δικαιοσύνη κατά της επένδυσης και λαμβάνοντας απόφαση για αλλαγή των χρήσεων γης.
Στο πλαίσιο αυτό οργάνωσε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και εκτόξευσε απειλές ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην προχωρήσει η επένδυση. Σε μία από τις διαμαρτυρίες λέγεται πως οι συγκεντρωμένοι έσπασαν τα λουκέτα της εισόδου και μπήκαν στον χώρο του ακινήτου.
Κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ επισημαίνουν πως η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αν και δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, και η στάση του Δήμου έβαλαν σε σκέψεις τους Ολλανδούς επενδυτές, οι οποίοι όπως λένε έχουν αρχίσει πλέον να αμφιβάλλουν για το εάν θα μπορούν να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους.
Πηγή ot.gr