Η μη επανδρωμένη διαστημική κάψουλα Starliner της Boeing Co επέστρεψε από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) και προσεδαφίστηκε χθες στο Νέο Μεξικό, ολοκληρώνοντας μία δοκιμαστική πτήση καθοριστικής σημασίας για τη NASA, σχετικά με το επόμενο διαστημικό όχημα μεταφοράς αστροναυτών σε τροχιά.
Σε χρονικό διάστημα μικρότερο της μιας εβδομάδας από την εκτόξευσή της από τη Βάση της Διαστημικής Δύναμης των ΗΠΑ στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα, η διαστημική κάψουλα CST-100 Starliner εισήλθε στη γήινη ατμόσφαιρα χθες το βράδυ, πριν από την επιβραδυνόμενη κάθοδό της, με τη βοήθεια αλεξιπτώτου και την προσεδάφιση της στο πεδίο διαστημικών προσεδαφίσεων Γουάιτ Σαντς στο Νέο Μεξικό.
The @BoeingSpace #Starliner completed Orbital Flight Test-2, touching down at White Sands Space Harbor.
This flight demonstrated launch, docking to @Space_Station, reentry, and landing — data to help prove that the capsule can safely carry astronauts. https://t.co/URKJoePcSr pic.twitter.com/4hOHBROalb
— NASA (@NASA) May 26, 2022
Η προσεδάφιση της, έγινε στις 01:49 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας.
Το ταξίδι της επιστροφής από τον ISS είχε διάρκεια σχεδόν πέντε ωρών, καθώς βρίσκεται σε τροχιά 402 χιλιομέτρων πάνω από τη γη, ενώ αποτέλεσε το τελευταίο σκέλος της δοκιμαστικής πτήσης που η Boeing είχε προσπαθήσει για πρώτη φορά το 2019, αλλά δεν είχε κατορθώσει να την ολοκληρώσει μετά από διαδοχικές αστοχίες του λογισμικού του σκάφους.
Η επιτυχημένη δοκιμαστική πτήση οδηγεί τη διαστημική κάψουλα Starliner, που στιγματίστηκε από χρονικές καθυστερήσεις και μηχανολογικές αστοχίες, ένα βήμα πιο κοντά στη παροχή προς τη NASA μιας δεύτερης αξιόπιστης λύσης για τη μεταφορά αστροναυτών προς και από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Την περίοδο που διανύουμε στον ISS βρίσκεται ένα διαστημικό πλήρωμα που αποτελείται από τρεις Αμερικανούς αστροναύτες της NASA, ένα Ιταλό αστροναύτη από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία, αλλά και τρεις Ρώσους κοσμοναύτες. Μετά τη διασύνδεση του Starliner με το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, μερικοί από αυτούς τους αστροναύτες επιβιβάστηκαν στο εσωτερικό της κάψουλας, αναλύοντας τις συνθήκες που επικρατούσαν στο εσωτερικό της.