Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2022

Η Die Welt βαθμολογεί τους επτά πιθανούς διαδόχους του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Τους επτά πιθανολογούμενους διαδόχους του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών εφόσον ορκιστεί η νέα κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία, παρουσιάζει και βαθμολογεί η γνωστή εφημερίδα Die Welt.

Μεταξύ των πιθανών διαδόχων του αναφέρονται ο σημερινός υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών και επιτελάρχης της Καγκελαρίας Πέτερ Αλτμάιερ, η υπουργός Άμυνας Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και βεβαίως ο επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Μάρτιν Σουλτς.

Η βαθμολογία της Die Welt

Πέτερ Αλτμάιερ

Ο Πέτερ Αλτμάιερ θεωρείται πολύ κοινωνικός και εξωστρεφής. Διατηρεί άριστες σχέσεις με την Άνγκελα Μέρκελ και το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU), αλλά και με τις Βρυξέλλες, καθώς έχει εργαστεί εκεί ως στέλεχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον, θεωρείται αξιόπιστος και από το SPD, ενώ λέγεται ότι σε περιπτώσεις διαφωνίας των δύο μεγάλων κομμάτων ήταν η δική του διαμεσολάβηση που οδήγησε σε συμβιβασμό.

Η Die Welt τον βαθμολογεί με πέντε στα πέντε αστέρια στο ερώτημα αν μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της θέσης και με τέσσερα στα πέντε αστέρια στο ερώτημα αν έχει πιθανότητες να την αναλάβει.

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν «αφού μπορεί να διοικήσει το υπουργείο Άμυνας με όλα του τα σκάνδαλα, μπορεί να καταφέρει σχεδόν τα πάντα», γράφει η εφημερίδα και προσθέτει ότι κανείς δεν έχει εκφραστεί εναντίον της στη συζήτηση για το υπουργείο Οικονομικών, αν και η ίδια δεν θεωρείται ιδιαίτερα αγαπητή μεταξύ των στελεχών του CDU.

Σε ό,τι αφορά τη βαθμολογία της, παίρνει πέντε στα πέντε αστέρια για τις ικανότητές της, αλλά μόνο δύο στα πέντε για τις πιθανότητές της να μεταπηδήσει τελικά στο υπουργείο Οικονομικών.

Γκίντερ Ετινγκερ

Ο Γκίντερ Ετινγκερ υπηρετεί σήμερα ως Επίτροπος αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διαθέτει πολύ ισχυρά ερείσματα στο CDU.

O κ. Ετινγκερ είναι διάσημος για τις λεκτικές «γκάφες» του και δεν είναι βέβαιο ότι η κυρία Μέρκελ θα εμπιστευόταν κάποιον που δεν θα μπορεί να κρατήσει το στόμα του κλειστό σε ενδεχόμενη τραπεζική κρίση.

Η συντακτική ομάδα της Die Welt τον βαθμολόγησε με τέσσερα στα πέντε για τα προσόντα του, αλλά μόλις με ένα στα πέντε για τις πιθανότητες τελικά να επιλεγεί.

Χορστ Ζεεχόφερ

Ο Χορστ Ζεεχόφερ έχει ήδη ανακοινώσει ότι το επόμενο διάστημα θα παραιτηθεί από την πρωθυπουργία της Βαυαρίας, παραμένοντας στην ηγεσία της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU).

Λόγω της προσωπικότητας αλλά και της διαδρομής του, θεωρείται ότι διαθέτει το απαιτούμενο ειδικό βάρος.

Η βαθμολογία του είναι τέσσερα στα πέντε αστέρια για το αν διαθέτει τις απαιτούμενες ικανότητες και δύο στα πέντε σε ό,τι αφορά την πιθανότητα να αναλάβει το υπουργείο.

Ζίγκμαρ Γκάμπριελ

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θα μπορούσε να είναι υποψήφιος για το υπουργείο Οικονομικών, καθώς θεωρείται, ακόμη και από πολλούς στο CDU, επιτυχημένος και ως υπουργός Εξωτερικών, ενώ βρίσκεται στην κορυφή της δημοτικότητας, συνήθως πίσω από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η βαθμολογία του είναι τέσσερα στα πέντε αστέρια για τις ικανότητες και δύο στα πέντε για την πιθανότητα να προταθεί.

Όλαφ Σολτς

Ο Όλαφ Σολτς, δήμαρχος του Αμβούργου και αντιπρόεδρος του SPD θεωρείται συντηρητικός, εγκρατής και με αυτοπεποίθηση, αν και στο παθητικό του έχει καταγραφεί η αποτυχία της ασφάλειας της Συνόδου Κορυφής της G20 στο Αμβούργο.

Παίρνει πέντε στα πέντε αστέρια, αλλά μόλις δύο στα πέντε σε ό,τι αφορά τις πιθανότητές του.

Μάρτιν Σουλτς

Ο Μάρτιν Σουλτς, τέλος, δεν θεωρείται από την εφημερίδα κατάλληλος για το υπουργείο Οικονομικών, λόγω κυρίως των απόψεών του για τα δημοσιονομικά.

Βαθμολογείται μόλις με δύο στα πέντε αστέρια για τις ικανότητές του, αλλά με πέντε στα πέντε αστέρια σε ό,τι αφορά τις πιθανότητες, καθώς, εάν τελικά το υπουργείο καταλήξει στο SPD, θα είναι εκείνος που θα επιλέξει ποιο στέλεχος θα το αναλάβει.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων