Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει πως έξι κύριοι κατασκευαστές εμβολίων κόβουν και ράβουν σύμφωνα με τα συμφέροντα των πλούσιων κρατών.
Απόδοση από άρθρο του aljazeera.com
Έξι κορυφαίοι κατασκευαστές εμβολίων κατά της COVID-19 «τροφοδοτούν μια, χωρίς προηγούμενο, κρίση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με το να αρνούνται την αποποίηση των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας και με το να μην μοιράζονται την τεχνολογία των εμβολίων», αναφέρει σε έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία.
Στην έκθεση, με τίτλο: «Μια διπλή δόση ανισότητας», η ομάδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατήγγειλε τις εταιρείες AstraZeneca, BioNTech, Johnson & Johnson, Moderna, Novavax και Pfizer, λέγοντας πως «κόβουν και ράβουν σύμφωνα με τα συμφέροντα των πλούσιων κρατών».
«Ο εμβολιασμός όλου του πλανήτη είναι ο μόνος δρόμος για να βγούμε από αυτή την κρίση», είπε η Ανιές Καλαμάρ, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.
«Θα έπρεπε να είχε φτάσει η στιγμή που θα χαιρετίζαμε αυτές τις εταιρείες, που κατασκεύασαν τόσο γρήγορα τα εμβόλια, ως ηρωικές. Αντιθέτως -κάτι που αυτές τις ντροπιάζει και εμάς μας κάνει να θρηνούμε συλλογικά- οι μεγάλες φαρμακευτικές ηθελημένα μπλόκαραν τη μετάδοση της γνώσης και, με το να κόβουν και να ράβουν σύμφωνα με τα συμφέροντα των πλούσιων κρατών, μαγείρεψαν μια εντελώς απρόβλεπτη και εντελώς καταστρεπτική έλλειψη σε εμβόλια για τόσο πολύ κόσμο».
Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει πως εξέτασε την πολιτική περί δικαιωμάτων σε κάθε εταιρεία, τη δομή τιμολόγησης των εμβολίων, τις καταγραφές περί διανοητικής ιδιοκτησίας, την κοινή χρήση της γνώσης και της τεχνολογίας, τη δίκαιη κατανομή των διαθέσιμων δόσεων του εμβολίου και τη διαφάνεια.
Σημειώνει, πως σε διαφορετικό βαθμό, οι έξι κατασκευαστές εμβολίων δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Από τις 5,76 δισεκατομμύρια δόσεις που έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως, μόνο ένα πενιχρό 0,3 τοις εκατό έχει διατεθεί σε χώρες με χαμηλό εισόδημα, με πάνω από το 79 τοις εκατό να πηγαίνει σε χώρες μεσαίου προς υψηλού ή υψηλού εισοδήματος», λέει η αναφορά.
«Παρά τις εκκλήσεις για σειρά προτεραιότητας και για συνεργασία με την παγκόσμια πρωτοβουλία του COVAX και τα διεθνή όργανα που στοχεύουν στη διασφάλιση μιας παγκόσμιας, δίκαιης κατανομής των εμβολίων, κάποιες από τις εταιρείες που πέρασαν από αξιολόγηση συνεχίζουν να κάνουν στοκ από εμβόλια για κράτη που είναι γνωστό ότι διαθέτουν αποθέματα του εμβολίου».
Η έκθεση προσθέτει πως όλες οι εταιρείες που πέρασαν από αξιολόγηση έχουν αρνηθεί να συμμετάσχουν σε διεθνώς συντονισμένες πρωτοβουλίες, σχεδιασμένες για την ενίσχυση των προμηθειών σε όλο τον κόσμο με το να μοιραστούν τη γνώση και την τεχνολογία.
Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι οι εταιρείες κατέρριψαν προτάσεις για προσωρινή άρση των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, όπως την παραίτηση από τη Συμφωνία για τα Δικαιώματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας στον Τομέα του Εμπορίου (TRIPS) του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, που προτάθηκε από την Ινδία και τη Νότια Αφρική.
«Μένουν [περίπου] 100 ημέρες μέχρι το τέλος του έτους. Καλούμε τα κράτη και τις φαρμακευτικές εταιρείες, αρχής γενομένης από τώρα, να αλλάξουν δραστικά τις μεθόδους τους και να πράξουν ότι είναι απαραίτητο για να παραδώσουν δύο δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο προς χαμηλό εισόδημα. Κανένας δεν θα πρέπει να περάσει άλλη μια χρονιά υποφέροντας και ζώντας στον φόβο», είπε η Καλαμάρ.
Σε δήλωσή του, ο Κολομβιανός Πρόεδρος Ιβάν Ντούκε, είπε στη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να διανέμει ισόποσα τα εμβόλια κατά της COVID-19, ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία νέων, πιο τρομακτικών, μεταλλάξεων του κορονοϊού.
«Καλώ τη διεθνή κοινότητα να ενισχύσει την πολυμέρεια σχετικά με την υγεία και την πρόοδο της ίσης διανομής των εμβολίων. Αυτό αποτελεί το ηθικό μας καθήκον», είπε ο Ντούκε.
«Αν συνεχίσουν οι καθυστερήσεις στην ίση διανομή των εμβολίων, σε όλες τις χώρες, εμείς -η ανθρωπότητα- θα έχουμε εκτεθεί σε νέες μεταλλάξεις που θα μας επιτίθενται με μεγαλύτερη σφοδρότητα. Η διεθνής ανοσία απαιτεί αλληλεγγύη, έτσι, το να μαζεύουν κάποιοι αποθέματα δεν μπορεί να συμβαίνει εις βάρος των αναγκών άλλων ανθρώπων».