Συμπληρώνονται σήμερα, 18 Σεπτεμβρίου 2018 πέντε χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα που οδήγησε στις συλλήψεις της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής και την παραπομπή σε δίκη με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.
Παράλληλα, συμπληρώνονται τρία χρόνια από τη στιγμή που η δίκη αυτή άρχισε. Ενώ μια δίκη όπως της Νυρεμβέργης όπου δικάστηκαν οι συνεργοί του Αδόλφου Χίτλερ ολοκληρώθηκε μέσα σε ένα χρόνο -από τις 20 Νοεμβρίου του 1945 μέχρι την 1η Οκτωβρίου 1946, με κατηγορούμενους 24 μέλη του Εθνικοσοσιαλιστικού Γερμανικού Εργατικού Κόμματος και οκτώ ναζιστικές οργανώσεις- η δίκη της Χρυσής Αυγής χρειάζεται σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών παραγόντων περίπου ένα χρόνο ακόμη να ολοκληρωθεί αν όλα πάνε καλά.
Την ίδια ώρα ο κατ’ ομολογία δολοφόνος Γιώργος Ρουπακιάς βρίσκεται καθημερινά στο σπίτι του και οι κατηγορούμενοι εγκέφαλοι και ηθικοί αυτουργοί όχι στην αίθουσα του δικαστηρίου αλλά στη Βουλή των Ελλήνων όπου μετέχουν, ψηφίζουν, προκαλούν ή λοιδορούν.
Σήμερα, ακριβώς πέντε χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι και τρία χρόνια από την έναρξη της πολύκροτης δίκης, το δικαστήριο σε 275 συνεδριάσεις έχει ακούσει τους 129 μάρτυρες του κατηγορητηρίου, 16 μάρτυρες της πολιτικής αγωγής και δύο επιπλέον κλητευθέντες, έχει πληροφορηθεί για περισσότερες από 100 επιθέσεις της ΧΑ που έχουν συσχετιστεί στη δίκη και έχει λάβει γνώση του τεράστιου όγκου του αποδεικτικού υλικού που εμπεριέχεται στη δικογραφία, των εγγράφων, των τηλεφωνικών κλήσεων, των μηνυμάτων, των βίντεο και των φωτογραφιών.
Η δίκη της ΧΑ ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2015 στον Κορυδαλλό με πολύ αργούς ρυθμούς και με μόλις 4 δικάσιμες το μήνα και κυρίως την απασχόλησαν διαδικαστικά ζητήματα και όχι η ουσία. Λίγους μήνες αργότερα, τον Ιανουάριο του 2016, υπήρξε ένα μεγάλο κενό στη διαδικασία το οποίο οφείλεται στην επί 5,5 μήνες αποχή των δικηγόρων από τις αίθουσες για το ασφαλιστικό. Εκτιμήσεις των δικηγόρων να κάνουν λόγο πως την περίοδο αυτή χάθηκαν περίπου 40 συνεδριάσεις. Να σημειωθεί ότι οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής ζήτησαν να εξαιρεθούν ωστόσο ποτέ δεν τους εδόθη άδεια από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.
Η δίκη ξεκίνησε και πάλι τον Ιούνιο του 2016 τόσο στο Εφετείο όσο και στον Κορυδαλλό και εξελίχθηκε με έναν ικανοποιητικό ρυθμό της τάξης των 10-12 δικάσιμων το μήνα. Αριθμός ικανοποιητικός και για τους δικηγόρους της πολιτικής αγωγής οι οποίοι δουλεύουν αμισθί και θα πρέπει να απασχολούνται και σε άλλες δικές ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά και επαγγελματικά, σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους της υπεράσπισης, όπως τονίζουν από το περιβάλλον της οικογένειας.
Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι όγκος της δικογραφίας σε ηλεκτρονική μορφή αγγίζει τα δύο Terra!
Σήμερα η διαδικασία βρίσκεται στη φάση της ανάγνωσης εγγράφων. Θα ακολουθήσουν οι μάρτυρες υπεράσπισης των κατηγορουμένων οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεπερνούν τους 150 και αμέσως μετά θα έρθει η σειρά των απολογιών που αναμένονται την Άνοιξη. Σύμφωνα με ανθρώπους που παρακολουθούν τη δίκη ακόμη κανείς δεν γνωρίζει αν αυτό θα γίνει με φυσική παρουσία ή με υπόμνημα. Όπως λένε «θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές συγκυρίες και την ημερομηνία των εθνικών εκλογών το τι θα επιλέξουν τελικά οι κατηγορούμενοι».
Πάντως οι συνήγοροι υπεράσπισης εκτιμούν ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2019.
Όλα αυτά είναι προφανές ότι δεν μας κάνουν αισιόδοξους για τον τρόπο απονομή της δικαιοσύνης στην Ελλάδα. Τα προβλήματα είναι γνωστά είτε πρόκειται για μια εγκληματική οργάνωση είτε για μια απλούστερη περίπτωση. Το ζήτημα είναι ποιος και πότε θα αποφασίσει να ασχοληθεί σοβαρά με το πρόβλημα και να το λύσει.