Δευτέρα, 16 Μαΐου, 2022

Η διπλή μάχη Ανδρουλάκη – Λοβέρδου και η προσπάθεια προσέγγισης… παπανδρεϊκής στήριξης

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Ανδρέα Λοβέρδου για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, φαίνεται πως έφερε «πονοκέφαλο» στην πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη, που δεν θέλει να διακινδυνέψει την απώλεια στήριξης από κεντρώα στελέχη και ψηφοφόρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μερίδα «σημιτικών» και «βενιζελικών», δηλώνουν αρχικά θετικοί προς τον Ανδρέα Λοβέρδο, με τον ίδιο πάντως, να βρίσκεται σε συζητήσεις με στελέχη όλων των τάσεων, σε μία προσπάθεια προσελκύσει κόσμο από όλες τις ιδεολογικές πλευρές του κόμματος, αλλά και να αποτινάξει από πάνω την εικόνα του «κεντροδεξιού» την οποία του καταλογίζουν.

Σε αυτό το πλαίσιο ο ίδιος προτιμά το τελευταίο διάστημα να αναφέρεται δημοσίως στην Παράταξη ως ΠΑΣΟΚ και όχι ως Κίνημα Αλλαγής, ενώ πριν λίγο καιρό ήρθε και σε επικοινωνία με τον υποψήφιο ευρωβουλευτή του κόμματος και γιο του αείμνηστου ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Παπανδρέου, θέλοντας να βρει στήριξη από τον ίδιο αλλά και γενικότερα… παπανδρεϊκά στελέχη.

Την ίδια τακτική, ακολούθησε και ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ μιας και πρόσφατα ήρθε σε επαφή με το Ν. Παπανδρέου για τους ίδιους λόγους, όμως παρά τις διαρροές που ακολούθησαν της συνάντησής τους, ο γνωστός συγγραφέας και οικονομολόγος κρατά κλειστά στα χαρτιά του, γνωρίζοντας την δύναμη του ονόματος και της επιρροής του. Υπενθυμίζεται πως ο ίδιος είχε συγκεντρώσει πάνω από 140 χιλιάδες ψήφους στις ευρωεκλογές του 2019 και αναμένεται να πάρει έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο αν ο Ν. Ανδρουλάκης παραιτηθεί από ευρωβουλευτής για να κατέβει στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση, από την πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη δηλώνεται αισιοδοξία και βεβαιότητα ότι η «συστηματική δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια θα αποδώσει την ώρα που πρέπει» ενώ και ο ίδιος παράλληλα με την έντονη δραστηριότητα στην Ευρωβουλή, συνομιλεί με στελέχη ανά την Ελλάδα, απ’ όλες τις εσωκομματικές τάσεις.

Η στάση του Γιώργου Παπανδρέου

Κλειστά κρατά όμως τα χαρτιά του, και ο πρώην πρωθυπουργός και νυν βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος παρά τις τακτικές παρεμβάσεις του για τρέχοντα ζητήματα, αποφεύγει να τοποθετηθεί για τα εσωκομματικά του ΚΙΝΑΛ -ακόμη και σε κλειστές συζητήσεις. Αν και όσοι συνομιλούν μαζί του, θεωρούν δεδομένο ότι ο ίδιος δεν θα στήριζε τις υποψηφιότητες Λοβέρδου – Ανδρουλάκη ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ο ίδιος διατηρεί στενές σχέσεις τόσο με τον Παύλο Γερουλάνο όσο και τον Χάρη Καστανίδη, που πρόσφατα απέφυγε να αποκλείσει το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος. Θα «πω τι θα κάνω όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του…

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι παρά τις προσπάθειες του Ανδρέα Λοβέρδου και του Νίκου Ανδρουλάκη να προσελκύσουν παπανδρεϊκούς ψηφοφόρους, με συχνά τηλέφωνα και διαδικτυακές τηλεδιασκέψεις ανά την Ελλάδα, σημαντική πλειοψηφία αυτών των στελεχών δείχνει να έχει στραφεί προς τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Αθήνα Είσαι Εσύ» Παύλο Γερουλάνο, καθώς όπως λένε «εκπροσωπεί διαχρονικά τις δικές μας αξίες», αλλά και «το όραμα μας για τo κόμμα».

Διπλή αναμέτρηση;

λοβερδοςΠάντως, η μάχη για την ηγεσία, δεν θα είναι και η μοναδική που ίσως δώσουν οι κύριοι Λοβέρδος και Ανδρουλάκης, καθώς στις εθνικές εκλογές -όποτε και αν γίνουν αυτές- οι δυο τους εικάζεται ότι θα αναμετρηθούν στον βόρειο τομέα των Αθηνών, για την μία και μοναδική έδρα που κερδίζει εκεί το Κίνημα Αλλαγής. Φυσικά, η ημερομηνία των εκλογών παίζει καθοριστικό παράγοντα, καθώς αν αυτές γίνουν τον Σεπτέμβριο, πριν δηλαδή τις εσωκομματικές του ΚΙΝΑΛ, η αναμέτρηση των Λοβέρδο-Ανδρουλάκη, θα έχει ήδη έναν ηττημένο…

Για τον ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ υπάρχουν και άλλες, εξίσου δύσκολες επιλογές: Αρχικά αυτή της Α’ Αθήνας, που θα βρει απέναντί του, τον (επίσης αντίπαλό του στις εσωκομματικές εκλογές) Παύλο Γερουλάνο, τον Κώστα Σκανδαλίδη που αν και πριν δύο χρόνια ανέφερε σε στελέχη ότι οι εθνικές εκλογές το 2019 θα ήταν και οι τελευταίες που θα κατέβαινε, όλα δείχνουν ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος, και πιθανότατα τον Γιώργο Καμίνη που δεν αναμένεται να είναι και πάλι η επιλογή της Φώφης Γεννηματά για το Επικρατείας. Ακόμη, ο Νίκος Ανδρουλάκης, δύναται να είναι υποψήφιος και στον Νότιο Τομέα στον οποίο όμως αναμένεται να κατέβει και η επικεφαλής του κόμματος. Πάντως, η πιο περίπλοκη επιλογή για τον ίδιο, μοιάζει να είναι αυτή της γενέτειράς του, το Ηράκλειο της Κρήτης, καθώς αυτό θα σήμαινε μία πολιτική σύγκρουση με τον Βασίλη Κεγκέρογλου, που σε καμία περίπτωση δεν θα επιθυμούσε ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ.

Πηγή: Thecaller.gr

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων