Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2021

Η εκπληκτική τσιγγάνικη ορχήστρα της Βουδαπέστης στη Θεσσαλονίκη [video]

Στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης -για τρεις εμφανίσεις, στις 5 και 6 Ιανουαρίου 2018- θα βρεθεί η Τσιγγάνικη Συμφωνική Ορχήστρα της Βουδαπέστης η οποία αποτελείται από 100 δεξιοτέχνες μουσικούς (54 βιολιά, 10 βιόλες, 10 τσέλα, 10 κοντραμπάσα, 10 κλαρινέτα, 6 κύμβαλα) που παίζουν χωρίς παρτιτούρα.

Οι μουσικοί αυτοσχεδιάζουν, επεμβαίνουν και κάνουν παραλλαγές χωρίς ποτέ να προδίδουν τις συνθέσεις. Aντίθετα, τις εμπλουτίζουν ισορροπώντας μοναδικά ανάμεσα αφενός στην ελευθερία και τον αυθορμητισμό και αφετέρου στην ακρίβεια και τον απόλυτο συγχρονισμό. Η ακινησία και η αποστασιοποίηση είναι έννοιες άγνωστες για αυτούς, ενώ η αμεσότητά τους στην επαφή με το κοινό είναι πρωτόγνωρη για ένα μουσικό σχήμα τέτοιου είδους και μεγέθους.

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας, ντυμένοι με ουγγρικές παραδοσιακές στολές, οι μουσικοί της Ορχήστρας παρουσιάζουν τσιγγάνικες μελωδίες του Bela Radics, του Grigoras Dinicu, του Ferenc Herkel και του Vittorio Monti.

Στο δεύτερο μέρος, με σμόκιν, ερμηνεύουν σπουδαία κλασικά έργα του Johannes Brahms, του Georges Bizet, του Frantz Liszt, του Pyotr Ilyich Tchaikovsky, του Jacques Offenbach, του Pablo de Sarasate και του Johann Strauss πατέρα και γιου.

Το 1985, στην κηδεία του σπουδαίου τσιγγάνου βιολιστή και μαέστρου Σαντόρ Τζαρόκα συγκεντρώθηκε όλη η κοινότητα των τσιγγάνων μουσικών της Ουγγαρίας για το τελευταίο αντίο στον πνευματικό της ηγέτη. Από μια αυτοσχέδια σερενάτα πάνω απ’ το μνήμα γεννήθηκε αυτή η μοναδική ορχήστρα. Από τότε δίνει συνεχώς συναυλίες με τεράστια επιτυχία σε πολλές αίθουσες κλασικής μουσικής και φεστιβάλ παγκοσμίου φήμης σε όλη την υφήλιο.

  • Διεύθυνση Ορχήστρας: Γιόζεφ Λεντβάι Τσότσι
  • Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης: Κτίριο Μ1 – Αίθουσα Φίλων Μουσικής
  • Παραστάσεις: Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018, ώρα 9.00 μ.μ., Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018, ώρα 5.00 μ.μ. & 9.00 μ.μ.
  • Τιμές εισιτηρίων: €65, €55, €40, €30, €20

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων