Τετάρτη, 4 Αυγούστου, 2021

Η Ελλάδα δεν μπορεί να εξαρτάται από το… βαθμό σοβινισμού των άλλων!

Του Νίκου Νικολόπουλου*

Το δημοψήφισμα στα Σκόπια εξελίχθηκε σε ένα μεγάλο φιάσκο, κυρίως για όλες εκείνες τις δυνάμεις και υπερδυνάμεις, φανερές και μυστικές υπηρεσίες, κυβερνητικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις, που επί πολύ καιρό προσπάθησαν να… «συμβουλέψουν» τους Σκοπιανούς να αποδεχτούν τη συμφωνία.

Το αποτέλεσμα έδειξε πως η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών στη πΓΔΜ στάθηκε αντίθετη ή αδιάφορη απέναντι στις «συμβουλές» και τις πιέσεις, αλλά και αμετακίνητη από τις εθνικιστικές δοξασίες και νοοτροπίες της, ρίχνοντας τη συμφωνία… στα βράχια

Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Ε.Ε. που έσπευσαν να ποδηγετήσουν τους Σκοπιανούς, προφανώς δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα ότι οι δημόσιες παρεμβάσεις τους, ωθούν τους λαούς να… μην τους κάνουν ούτε μία «χάρη». Μάλλον δεν κατάλαβαν όμως και ότι στα Σκόπια υπάρχει εδραιωμένη και ακλόνητη μία πολύχρονη πεποίθηση που μόνο ως «πυριδιταποθήκη» λειτουργεί για την περιοχή και ότι ίσως είναι προτιμότερη μία «μη συμφωνία» από μία κακή συμφωνία. Και αυτό γιατί θεωρούν τη δική τους γεωπολιτική στρατηγική ως υπέρτερη όλων των υπολοίπων αναγκών και προβλημάτων.

Ανατρέχοντας στα πρακτικά της υποεπιτροπής για την Ευρώπη, την Ευρασία και τις αναδυόμενες απειλές, της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της βουλής των αντιπροσώπων του Κογκρέσου των Η.Π.Α., (Μάιος 2017), πληροφορούμαστε την αναγκαιότητα ένταξης, υπό οποιοδήποτε καθεστώς ή ιδιότητα, των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, για την επίτευξη του αντικειμενικού στρατηγικού στόχου των ΗΠΑ – ν’ αναχαιτισθεί «πάση δύναμη και θυσία η βαθιά διείσδυση και ο έλεγχος της Μόσχας στην ευρύτερη και μείζονα περιοχή των Βαλκανίων». Πρόσφατα, ο υπουργός εξωτερικών της πΓΔΜ, Νικόλα Ντιμιτρόφ δήλωσε στον Guardian: «Στο παρελθόν θυσιάσαμε την πραγματικότητά μας για την μυθολογία. Τώρα θυσιάζουμε τη μυθολογία για την πραγματικότητα».

Όμως, ούτε η λύση για τα Βαλκάνια βρίσκεται στη «καλά και σώνει» ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, ούτε και πολύ περισσότερο σε μία σχέση με την Ελλάδα που συν τω χρόνω θα αναδεικνύει τρομερά προβλήματα και θα συνεχίσει να επιτρέπει αλυτρωτισμούς με επικίνδυνες προοπτικές.

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδας δεν ταυτίζεται με τους εθνικιστές Σκοπιανούς και γι’ αυτό δεν «πανηγυρίζει» με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια, όπως κάποιοι άλλοι έσπευσαν να κάνουν. Δεν ταυτίζεται όμως και με μία συμφωνία που θεωρεί ως εθνικά επιζήμια για την Ελλάδα και η οποία χρίζει τουλάχιστον ανάγκη αναθεώρησης και προσθηκών, σε ότι αφορά τη «μακεδονική ταυτότητα» και την «μακεδονική γλώσσα»

Διαφωνούμε με την κυβέρνηση που χαρίζει στην πΓΔΜ ταυτότητα και γλώσσα που αποτελούν στοιχεία της ελληνικής ιδιοσυστασίας, διαφωνούμε και με την αξιωματική αντιπολίτευση που περιμένει να… σωθεί από τους εθνικιστές των Σκοπίων!

Το σήμερα και το αύριο της Ελλάδας δεν μπορεί να εξαρτάται από τον σοβινισμό των άλλων ή από πρακτικές προσωρινού κατευνασμού του σοβινισμού. Οι σχέσεις καλής φιλίας και γειτονίας με οποιαδήποτε χώρα δεν εξαρτώνται από την κοινή συμμετοχή σε διακρατικές οργανώσεις, αλλά κυρίως από ένα πνεύμα πραγματικής προσέγγισης και αλληλοκατανόησης, που μέχρι τώρα κανένας στη πΓΔΜ δεν έχει επιδιώξει, ουσιαστικά.

Γι’ αυτό και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε με δύναμη και πάθος την ιστορική αλήθεια και τα δίκαια του Ελληνισμού, χωρίς καμία υποχώρηση, όσα «σχέδια Ανάν» και να βρεθούν στον δρόμο μας.

*Ανεξάρτητου Βουλευτή, Προέδρου Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων