Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022

Η Ελλάδα ψάχνει απάντηση στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Τουρκίας

Το αντίδοτο στα υπερσύγχρονα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Τουρκίας αναζητά η Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Hellas Journal.

Ένα Μη Επανδρωμένο αεροσκάφος (ΜΕΑ) της Τουρκίας τύπου «Bayraktar», σαν αυτά που έχουν καταρριφθεί πρόσφατα στο μέτωπο της Λιβύης από τις δυνάμεις του Στρατηγού Haftar έκανε την Τρίτη παράβαση του FIR Αθηνών.

Η αλήθεια είναι πως όταν τα Ελληνικά μαχητικά πλησιάζουν προς το σημείο που έχει παραβιαστεί το FIR Αθηνών από Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος, οι χειριστές του στο έδαφος σπεύδουν να το απομακρύνουν «διακριτικά» και πολύ πριν φτάνουν τ’ αεροσκάφη σε κοντινή απόσταση.

Η Τουρκία μπορεί να δείχνει ότι δεν ενδιαφέρεται για τέτοιου είδους απώλειες αλλά ένα μέσω όπως το Bayraktar ή το ΑΝΚΑ δεν θα ρισκάρει να το χάσει εύκολα σε μια αναγνώριση και δη στο Αρχιπέλαγος…

Η γείτονα- για να επανέλθουμε στην αρχική είδηση- τις προηγούμενες ημέρες (σ.σ. από τις λίγες φορές που το κάνει) είχε ζητήσει επίσημη άδεια για πτήσεις UAV νότια και ανατολικά από την Ρόδο, εντός του FIR Αθηνών. Η άδεια δόθηκε υπό προϋποθέσεις, αλλά μόλις το Bayraktar εμφανίστηκε, σε μια πτήση από το FIR Λευκωσίας, στο αντίστοιχο της Αθήνας, η γείτονα «αμέλησε» γι’ ακόμη μια φορά κάτι βασικό· την αποστολή του σχεδίου πτήσης στην αρμόδια Ελληνική αρχή, την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας δηλαδή.

Ανάγκη για anti-drone ασπίδα…
Τα τουρκικά άλματα στον τομέα αυτόν της τεχνολογίας, δεν έχουν αφήσει χωρίς προβληματισμό το Ελληνικό Επιτελείο που προσπαθεί να βρει το «αντίδοτο». Ένα ισχυρό αντί-drone, ικανό να δώσει πολλαπλές λύσεις άμυνας στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Υπάρχει πλέον η διαπιστωμένη ανάγκη ν’ αντιμετωπιστεί αυτή η νέα απειλή που έχει αναδυθεί μέσα από την τεχνολογική εξέλιξη από την πλευρά της Τουρκίας και πλέον έχει εισαχθεί εδώ και μεγάλο διάστημα σε επιχειρησιακό επίπεδο στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Η τεχνολογία αυτή έχει χρησιμοποιηθεί και έχει εξαχθεί στα τελευταία μέτωπα στα οποία έχει εμπλακεί η Τουρκία, δηλαδή στη Λιβύη, τη Συρία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Με δεδομένο πάντως ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία, των Μη Επανδρωμένων, αναμένεται ότι θα γιγαντωθεί τα επόμενα χρόνια, αν σκεφτεί κανείς ότι τώρα βρισκόμαστε στην 1η και 2η γενιά των UAV’s και τα περισσότερα στο μέλλον θα έχουν δυνατότητες σημαντικού αριθμού μεταφοράς οπλικού φορτίου (σ.σ. Η Τουρκία ήδη έχει αναπτύξει και τέτοια μοντέλα) είναι μονόδρομος ή και μια από τις προτεραιότητες, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να έχουν την απάντηση για την αντιμετώπιση των ΜΕΑ.
Ενδεχομένως να βρεθεί κοινός τόπος συνεργασίας με χώρες που ήδη έχουν αναπτύξει αυτή την τεχνολογία, σημείωναν αξιόπιστες πηγές του Επιτελείου, με το Ισραήλ να έχει θέσει και σε αυτό τον τομέα μια ισχυρή υποψηφιότητα μεταφοράς τεχνογνωσίας.

Η τεχνογνωσία του Ισραήλ
Σε επίπεδο ΝΑΤΟ δεν υπάρχει επισήμως κάποια απάντηση σε αυτό το πρόβλημα και οι χώρες, κράτη μέλη ή Σύμμαχες σε αυτό, προσπαθούν να θωρακιστούν, με το Ισραήλ να είναι ένα από αυτά. Οι Ισραηλινές δυνάμεις έχουν αναπτύξει μεθόδους ώστε ν’ αντιμετωπίσουν μικρά κυρίως drone της Χεζμπολάχ, τα οποία είχαν εντοπίσει να πετούν πάνω από ευαίσθητες για την Ιερουσαλήμ περιοχές.

Η Ισραηλινή βιομηχανία που έχει φήμη για την αυτόφυτη τεχνογνωσία δούλεψε σκληρά κι έχει φέρει ορισμένα αποτελέσματα. Ελλάδα και Ισραήλ όλα τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει ότι βρίσκονται ολοένα και πιο κοντά, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την επίσκεψη αστραπή που είχε κάνει ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στο Τελ- Αβίβ για να συναντηθεί με τον επίσης καταδρομέα Ισραηλινό ομόλογό του.

Πάντως ότι υπάρχει σήμερα ως αντι-drone σύστημα είναι κυρίως φορητό, με σχετικά περιορισμένο βεληνεκές, που συνήθως επεκτείνεται μέχρι τον οπτικό ορίζοντα του χειριστή.

Κατά συνέπεια τουλάχιστον σ’ ότι αφορά τη λύση για την Ελληνική ασπίδα απαιτούνται τεχνολογικές λύσεις, οι οποίες είναι καινοτόμες, δηλαδή συστήματα τα οποία ενδεχομένως δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή «στο ράφι» για να εκδηλώσει η Ελλάδα ενδιαφέρον και προϋποθέτουν επενδύσεις στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης.

Αυτό ακριβώς φαίνεται ότι γίνεται από τη Διεύθυνση Έρευνας και Τεχνολογίας του Γενικού Επιτελείου Στρατού που αναζητά μέσω των πολύπειρων στελεχών που έχει, τις Ελληνικές λύσεις, με στόχο να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση στον Αρχηγό του κλάδου, Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση. Η Διεύθυνση ήδη παρουσίασε και δοκίμασε πρόσφατα, σ’ ένα άλλο πεδίο τη δική της «πρόταση» και φαίνεται πως ότι κατασκευάστηκε έχει τις απαιτούμενες προδιαγραφές…

Τι αναζητούν οι Ένοπλες Δυνάμεις; Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα σύστημα το οποίο με αξιώσεις μπορεί να προσφέρει αποτελεσματική κάλυψη σε μεγάλη γεωγραφική έκταση. Αυτό δεν είναι σίγουρα εύκολο και ιδίως όταν η τεχνολογία του drone καλπάζει, ενώ των αντιμέτρων του βρίσκεται σε πιο περιορισμένο στάδιο εξέλιξης.
Στο θέατρο επιχειρήσεων του Αν. Αιγαίου μια λύση που σημειώνεται από Επιτελείς, που τους απασχολεί το συγκεκριμένο θέμα, είναι η ανάπτυξη του συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου που να προκαλεί ευρείας έκτασης παρεμβολές ώστε να εμποδίσουν τη λειτουργία του Μη Επανδρωμένου τόσο στο να τοποθετείται γεωγραφικά στον χώρο με την χρήση του GPS όσο και με την λήψη εντολών από τον χρήστη μέσω των διαύλων που επικοινωνίας.

Κατά συνέπεια το μπαράζ παρεμβολών είναι το όπλο με το οποίο προσπαθεί κανείς ν’ αντιμετωπίσει αυτή τη σύγχρονη απειλή, με μια «αναίμακτη» κατάρριψη, ενδεχομένως στην επιφάνεια της θάλασσας ή κάποιας νησίδας αν πρόκειται για UAV υπέρπτηση…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων