Πέμπτη, 19 Μαΐου, 2022

Η επανάσταση του Collins

O Jason Collins έγινε ο πρώτος εν ενεργεία επαγγελματίας αθλητής υψηλού επιπέδου που ανακοίνωσε ότι είναι ομοφυλόφιλος και έχει ανοίξει μια τεράστια συζήτηση για το ζήτημα, η οποία έχει ξεπεράσει τα – όχι στενά – όρια του ΝΒΑ στο οποίο ανήκει ο 34χρονος άσος.

Η δημόσια αποκάλυψη του Collins βρήκε πολλούς υποστηρικτές τόσο στον επαγγελματικό χώρο του, όσο και γενικότερα στην αμερικανική κοινωνία. Το να δηλώνεις απελευθερωμένος και να στηρίζεις τα δικαιώματα είναι άλλωστε εύκολο στα λόγια.

Στην πράξη θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε εάν ο Αμερικανός μπασκετμπολίστας βρει το επόμενο συμβόλαιό του σε ομάδα του ΝΒΑ μετά τη δημοσιοποιήση των σεξουαλικών προτιμήσεών του. Ο ατζέντης του είναι επιφυλακτικός, παρά την γενικά θετική αντίδραση των πρώτων ημερών στο άκουσμα της είδησης, ακόμη κι από υψηλά ιστάμενους παράγοντες στο αμερικανικό πρωτάθλημα.

Μέχρι τώρα, ουδείς από τους πολλούς gay αθλητές τολμούσε να αποκαλύψει τη φύση του, φοβούμενος για το επαγγελματικό μέλλον του. Όσοι το αποφάσισαν, το έκαναν μόλις σταματούσαν την επαγγελματική καριέρα τους.

Εάν βρεθεί ομάδα που θα προσφέρει συμβόλαιο στον Collins θα έχει γίνει ένα μεγάλο βήμα, μια πραγματική επανάσταση στο χώρο όχι μόνο του ΝΒΑ αλλά και ολόκληρου του top class επαγγελματικού αθλητισμού.

Διότι και άλλοι gay αθλητές θα πάψουν να φοβούνται, διότι θα μπουν στο κόλπο και οι διαφημιστές που εδώ και χρόνια εξετάζουν την περίπτωση οικονομικού συμφέροντος στην αγορά τους εφόσον αυτή «ανοίξει» και στο gay κοινό, διότι θα περάσει το μήνυμα προς τις ομάδες ότι δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούν για τις ισορροπίες στους κόλπους τους εφόσον ένας αθλητής τους είναι ομοφυλόφιλος και οι υπόλοιποι συναθλητές του το γνωρίζουν.

Μοιάζουν πάρα πολύ δύσκολα όλα αυτά σε έναν χώρο που δεν είναι ο ιδανικός για να υποδεχτεί τέτοιου είδους ιστορικές καινοτομίες.

Αλλά μπορεί το θάρρος του Jason Collins να είναι μια πολύ σοβαρή αρχή…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων