H Λαγκάρντ του ΔΝΤ το είπε προχθές ξεκάθαρα: μη μειώσετε φόρους, πιάστε τη φοροδιαφυγή. Τι κρύβεται πίσω από αυτό; Μα η πραγματικότητα του χρηματοδοτικού κενού των 22 δισεκ. ευρώ της διετίας 2015-2016, που είναι στην ουσία και οι απώλειες του προγράμματος της τρόικας. Μέσα σε αυτό τον πανικό που μπορεί να χαλάσει πολλούς εκλογικούς σχεδιασμούς, η Αθήνα επιλέγει να διατηρηθεί η εισφορά αλληλεγγύης στα εισοδήματα που κυμαίνεται από 1% έως 4% μέχρι και το 2016, αντί να σταματήσει το χρόνου.
Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με «φορολογικές καινοτομίες», όπως για παράδειγμα την απαλλαγή από τον ΦΠΑ των επιχειρήσεων με μικρό τζίρο έως 10.000 ευρώ ετησίως. Όμως, αυτό δεν αφορά τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς που καλούνται να σταθούν αλληλέγγυοι την στιγμή που χρειάζονται κι αυτοί επειγόντως στήριξη.
H επιμήκυνση του φόρου αλληλεγγύης εκτός του ότι είναι κοινωνικά και οικονομικά επικίνδυνη, είναι και πολιτικά βλακώδης, καθώς θα αποτελέσει το τεκμήριο της μονόπλευρης λιτότητας που εφαρμόζεται εδώ και τρία χρόνια, αλλά και της αποτυχίας του προγράμματος της τρόικας.
Η κυβέρνηση πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτική, διότι όπως έδειξε και η περίπτωση της εξέγερσης των νέων στην πλατεία Ταξίμ, οι κοινωνικές εκρήξεις βρίσκουν άσχετες αφορμές για να εκδηλωθούν, όμως το βαθύτερο υπόβαθρο των αιτίων που τις προκαλούν είναι σοβαρό και με βαθιά κοινωνικά ερείσματα.