Η επιστήμη των Υλικών βρίσκεται σταθερά στην πρωτοπορία επιστημονικών ανακαλύψεων που προσφέρουν στην τεχνολογική πρόοδο και τις ανάγκες των παραγωγικών κλάδων και της κοινωνίας. Ο κόσμος των Υλικών τέθηκε στο επίκεντρο του Πανελλήνιου Συνεδρίου Φυσικής Στερεάς Κατάστασης και Επιστήμης Υλικών, που διοργάνωσε το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ. Οι ερευνητές που συμμετείχαν εστιάζουν στη σημασία της συντήρησης των κατασκευών, αλλά και τη χρήση νέων τεχνολογιών, όπως ο νανόκοσμος, που δίνει σημαντικά στοιχεία στην παρατήρηση των υλικών και κατ’ επέκταση στη σωστή λειτουργία τους.
Όλα τα υλικά, από το κινητό τηλέφωνο έως την αεροδιαστημική, για να μπορούν να δουλέψουν πρέπει να μπορούν να ελεγχθούν στην κλίμακα του νανομέτρου, για αυτό και χρησιμοποιούνται ηλεκτρονικά μικροσκόπια.
Το Εργαστήριο ηλεκτρονική μικροσκοπίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που συμμετείχε στο συνέδριο μέσα από τους ερευνητές του, αποτελεί το μοναδικό στη χώρα λόγω της τεχνογνωσίας και του εξοπλισμού του που αποτελείται από 4 ηλεκτρονικά μικροσκόπια, προσφέρει υπηρεσίες ανάλυσης της δομής σε βάθος μέχρι την ατομική κλίμακα.
Στις εργασίες του τριήμερου Συνεδρίου επιστήμονες από όλο τον κόσμο, που προέρχονται από τους τομείς της Φυσικής, της Χημείας, της Βιολογίας, της Μηχανικής και της Επιστήμης Υλικών.
Πηγή: ertnews.gr