Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022

Η επιστροφή της γρίπης των πτηνών

Η γρίπη των πτηνών επιστρέφει και προκαλεί παγκόσμια ανησυχία καθώς τα πρόσφατα θανατηφόρα κρούσματα στην Κίνα έχουν σημάνει συναγερμό για τις τοπικές αρχές.

Ήδη προχωράει η μαζική εξέταση των πτηνών, διαδικασία που κρίθηκε απαραίτητη για τον εντοπισμό της μετάδοσης του στελέχους H7N9 της γρίπης των πτηνών, από την οποία έχουν μολυνθεί τουλάχιστον 21 άνθρωποι στην ανατολική Κίνα, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

“Η απουσία συμπτωμάτων στα πτηνά καθιστά δύσκολο να καθοριστεί αν ο ιός συνιστά απειλή για την ανθρώπινη υγεία”, είπε στους δημοσιογράφους ο Μάικλ Ο’Λίρι, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Κίνα.

“Απαιτούνται ενδελεχείς εξετάσεις στον πληθυσμό των πτηνών”, πρόσθεσε ο ίδιος τονίζοντας ότι μόνο οι εργαστηριακές εξετάσεις μπορούν να δείξουν αν μολύνθηκαν φαινομενικά υγιή πτηνά.

“Δεν παρατηρούμε κανένα σύμπτωμα, όπως στην περίπτωση του στελέχους Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών με τους μαζικούς θανάτους πτηνών”, είπε ο Ο’ Λίρι.

Ο ιός H7N9, ο οποίος δεν είχε εμφανιστεί μέχρι σήμερα στον άνθρωπο, έχει μολύνει 21 άτομα και έχει προκαλέσει τον θάνατο έξι ανθρώπων σε τέσσερις γειτονικές περιοχές της ανατολικής Κίνας.

“Το ποσοστό θνησιμότητας είναι αρκετά υψηλό”, είπε ο Ο’Λίρι, προσθέτοντας ότι παραμένει δύσκολη η πρόβλεψη της μετάδοσης στον άνθρωπο.

Ο ΠΟΥ και το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσαν ότι δεν έχουν μέχρι στιγμής εντοπίσει κρούσματα μετάδοσης του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο. Με δεδομένο πάντως το καθεστώς ελεγχόμενης πληροφόρησης που υπάρχει στην Κίνα, εκφράζονται από διάφορες πλευρές επιφυλάξεις κατά πόσο οι αριθμοί των κρουσμάτων που έχουν ανακοινωθεί είναι οι πραγματικοί ή αν αντιμετωπίζεται μια σοβαρότερων διαστάσεων επιδημία.

Προηγούμενο άρθροΓιατί «πήγε στα βράχια» το mega deal;
Επόμενο άρθροΚαρμπον-άρης!

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων