Κοντά στο τέλος της βρίσκεται η παντοδυναμία των διοικητικών συμβουλίων των εισηγμένων επιχειρήσεων, τα οποία θα παύσουν να βρίσκονται στο απυρόβλητο για την κακοδιαχείριση των επιχειρήσεων που διοικούν. Η αποπομπή μελών διοικητικών συμβουλίων, η αντικατάσταση διοικήσεων, αλλά και η “αποβολή” στελεχών Δ.Σ., τα οποία θα κρίνονται ανεπαρκή και δρώντα επί ζημία της επιχείρησης, από όλο το φάσμα της διοίκησης επιχειρήσεων, είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, προ των πυλών.
Ο αυστηρός εποπτικός κλοιός που έχει επιβληθεί στις τράπεζες από τις ευρωπαϊκές αρχές και που έχει οδηγήσει στην εκ βάθρων ανασύσταση των διοικητικών τους συμβουλίων μετά τις ανακεφαλαιοποιήσεις του 2015, πρόκειται να επεκταθεί και στις μη χρηματοπιστωτικές εταιρίες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ως αρμόδια εποπτική αρχή.
Ζητούμενο των επενδυτών για την εμπέδωση εμπιστοσύνης
Η συνεχής αναβάθμιση και εμβάθυνση της εταιρικής διακυβέρνησης είναι ζητούμενο όχι μόνο των εποπτικών αρχών, αλλά και των επενδυτών, οι οποίοι θέτουν την διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα στη διοίκηση των επιχειρήσεων ως τον ακρογωνιαίο λίθο για την εμπέδωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής Οικονομίας.
Τα μηνύματα προς την κατεύθυνση της θωράκισης της εταιρικής διακυβέρνησης έρχονται έντονα στην Ελλάδα μετά την υπόθεση της Folli – Follie, η οποία αποτέλεσε βαρύ πλήγμα για την αξιοπιστία της ελληνικής αγοράς.
Στο πλαίσιο αυτό, για την κυβέρνηση φαίνεται πως είναι πρώτη προτεραιότητα η αυστηρή εποπτεία των διοικήσεων των εισηγμένων επιχειρήσεων, έτσι ώστε να αποσοβηθούν στο μέλλον, προληπτικά και όχι εκ των υστέρων, κρίσεις διακυβέρνησης στις εισηγμένες επιχειρήσεις.
Η προληπτική εποπτεία θα φτάνει μέχρι την αντικατάσταση ολόκληρων διοικητικών συμβουλίων και προφανώς, την άμεση αποπομπή μεμονωμένων στελεχών Δ.Σ. Στην περίπτωση, μάλιστα, που σε κάποιο στέλεχος της διοίκησης έχουν επιβληθεί και κυρώσεις, τότε το στέλεχος αυτό θα αποκλείεται από την ανάληψη διοικητικής θέσης στο Δ.Σ. άλλης εισηγμένης επιχείρησης. Ο “εξοστρακισμός” αυτός εκτιμάται ότι θα πρέπει να διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενδεχομένως για 5 ή ακόμη και για 10 χρόνια.
Το “hot” θέμα πανευρωπαϊκά η εταιρική διακυβέρνηση
Η αυστηρά εποπτευόμενη εταιρική διακυβέρνηση σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων μιας Οικονομίας, είναι το “hot” θέμα πανευρωπαϊκά το τελευταίο διάστημα, καθώς η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση απαιτεί και την ενοποίηση των κεφαλαιαγορών. Και για να γίνει αυτό, απαιτούνται ενιαίοι και αυστηροί κανόνες λειτουργίας και διαφάνειας των διοικήσεων των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.
Για την Ελλάδα, η οποία έχει μεγάλη ανάγκη από επενδύσεις και δη ξένες, η ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης είναι ακόμη πιο σημαντική. Ειδικά στην παρούσα φάση που η Οικονομία έχει εξέλθει από το τούνελ της δεκαετούς κρίσης και ξαναμπαίνει στα ραντάρ των διεθνών επενδυτών.
Το στίγμα για την τρέχουσα οπτική των διεθνών επενδυτών για την ελληνική Οικονομία, αναμένεται να δώσει σήμερα ο Καναδός μεγαλοεπενδυτής και επικεφαλής του ομίλου Fairfax, Prem Watsa. O μεγαλομέτοχος της Eurobank έφτασε χθες στην Αθήνα και όπως έγραψε το Capital.gr, σήμερα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ θα έχει επίσης συνάντηση και γεύμα με τη διοίκηση της Eurobank, ομάδα επιχειρηματιών και τον διοικητή της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρα.
Η επίσκεψη Watsa πραγματοποιείται ενώ βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση η πώληση του χαρτοφυλακίου Cairo και της θυγατρικής εταιρίας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων της Eurobank, FPS, και επίσης μπαίνει στην τελική ευθεία η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εθνική Τράπεζα. Σήμερα θα υποβληθούν στη διοίκηση της ΕΤΕ οι μη δεσμευτικές προσφορές για την Εθνική Ασφαλιστική και η Eurolife που ελέγχεται μετοχικά από τη Fairfax θεωρείται βέβαιο ότι θα καταθέσει μη δεσμευτική προσφορά.
πηγή: capital.gr / Νένα Μαλλιάρα