Αμφιλεγόμενη είναι η πορεία της ευρωζώνης, παρά τα ξόρκια των πολιτικών για το «τέλος της κρίσης» και παρά τις αιφνίδιες εκτινάξεις των χρηματιστηριακών δεικτών. Η Ιταλία πέτυχε χθες το πρωί να αντλήσει 8 δισ. ευρώ από δημοπρασίες ομολόγων και άλλων τίτλων, έναντι στόχου για 5,25 δισ. ευρώ με μειωμένα σχετικά επιτόκια, αλλά ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναμένει να αναζωπυρωθεί εκ νέου η κρίση στην ευρωζώνη μέσα στο επόμενο διάστημα. Το 50% των επενδυτών που συμμετείχαν στην έρευνα της Fitch εκτιμούν ότι η κατάσταση θα παρουσιάσει νέα επιδείνωση, ενώ οι διαχειριστές με υπό διαχείριση κεφάλαια περίπου 8,6 τρισ. ευρώ στην αγορά ομολόγων χαρακτηρίζουν πρόσκαιρη και ότι οι αγορές υπήρξαν παράλογες και αγνόησαν τις αδύναμες οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης. Βεβαίως, το 41% των διαχειριστών εκτιμά ότι τα χειρότερα της κρίσης πέρασαν λόγω της ισχυρής στήριξης από την ΕΚΤ.
Η πορτογαλική κυβέρνηση πάντως ανακοίνωσε την Κυριακή ότι έχει καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές της για την εφαρμογή ενός νέου προγράμματος λιτότητας. Στόχος του πακέτου είναι να εκπληρώσει η Πορτογαλία τη δέσμευση να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 5,5% του ΑΕΠ στο τέλος του τρέχοντος έτους και στο 4% το 2014, ώστε να πιάσει το 2015 το όριο του 3% που ορίζει το Δημοσιονομικό Σύμφωνο.
Η ισπανική κυβέρνηση προκειμένου να διασκεδάσει τις κοινωνικές αντιδράσεις από τις κατασχέσεις 40.000 κατοικιών από κόκκινα στεγαστικά δάνεια, σκέπτεται τώρα να προχωρήσει στην δέσμευση κατασχεμένων σπιτικών, προκειμένου να στεγάσουν σε αυτά όσους έχουν ανάγκη. Στο σχέδιο αυτό αντιδρούν παράγοντες του χρηματιστηριακού και τραπεζικού τομέα διότι πιστεύουν ότι θα αποθαρρύνει τις ξένες επενδύσεις και είναι πιθανό να παραβιάζει όρους του προγράμματος διάσωσης των ισπανικών τραπεζών. Το θέμα όμως είναι δύσκολο να ελεγχθεί, γιατί οι τοπικές κυβερνήσεις της Ανδαλουσίας και των Καναρίων Νήσων φαίνεται πως είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν στην απαλλοτρίωση των κατασχεμένων ακινήτων για 3 χρόνια.
Στο μεταξύ, το περιοδικό Der Spiegel επικαλούμενο κυβερνητικό έγγραφο αναφέρει ότι η Γερμανία απαιτεί περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας ζητεί από την Ελλάδα και την Ισπανία, αλλά και από τις κυβερνήσεις στην Ιταλία και την Γαλλία.
Πολιτικοί παρατηρητές τονίζουν ότι η κοινωνική ένταση είναι εξαιρετικά υψηλή στον ευρωπαϊκό νότο και ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή και δι΄ ασήμαντο αφορμή να υπάρξει κοινωνική έκρηξη. Χθες διέρρευσε διαβαθμισμένη μελέτη που έγινε για λογαριασμό του Γερμανικού Υπουργείου Άμυνας, η οποία προτείνει να σταλεί στρατός σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Κύπρο, για να επιβάλλει την πειθαρχία και να «προλάβει» κοινωνική αναστάτωση και αντάρτικες ενέργειες. Τη μελέτη έβγαλε στη δημοσιότητα η εφημερίδα “PRESS” και υπογράφεται από κορυφαίο αναλυτή του CDU της Καγκελαρίου Μέρκελ, Ρόμπερτ Σρέντερ και έγινε υπό την επίβλεψη του Πανεπιστημίου του Κιέλου.