Την περασμένη Πέμπτη το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης, πραγματοποίησε μια ειδική εκδήλωση την βιωσιμότητα των επενδύσεων ΑΠΕ. Από τις παρεμβάσεις, εμείς θα μείνουμε σε αυτήν του καθηγητή του ΕΜΠ Παντελή Κάπρου, ο οποίος διετέλεσε πρώτος πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, ενώ το εργαστήριό του έχει συντάξει την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις προοπτικές των ΑΠΕ στην ΕΕ και τη συνεισφορά τους στο ενεργειακό ισοζύγιο.
Ο κ. Κάπρος, τόνισε ιδιαίτερα τον λανθασμένο τρόπο με τον οποίο προωθήθηκαν τα φωτοβολταϊκά , ενώ χαρακτήρισε ως ανεπίτρεπτη την μεταφορά του επιπλέον κόστους στους καταναλωτές, ιδίως όταν αυτό είναι απόρροια κακών κυβερνητικών χειρισμών του παρελθόντος. Ο ίδιος, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει λαϊκιστικές τις πολιτικές που εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις για τις ΑΠΕ και ιδίως στα φωτοβολταϊκά. Προσφέρθηκαν υψηλότατες εγγυημένες τιμές και δεν τέθηκαν όρια, με αποτέλεσμα ντο υψηλότατο έλλειμμα στον ειδικό λογαριασμό που τηρεί ο Λειτουργός της Αγοράς. Πάντως εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, δύσκολα θα βρεθεί λύση που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές. Δηλαδή παραγωγούς και καταναλωτές. Αυτό που χρειάζεται σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι μια εκ βάθρων αναθεώρηση του τρόπου υπολογισμού της τιμή χονδρικής, τυ ημερήσιου ενεργειακού προγραμματισμού σε συνδυασμό με κατάργηση των αδειών παραγωγής.
Ο λόγος που παραθέτουμε τα παραπάνω, είναι ότι ο κ. Κάπρος εδώ και 7 περίπου χρόνια είχε προβλέψει την κατάσταση και είχε προειδοποιήσει, κάνοντας ρεαλιστικούς υπολογισμούς για το ύψος του τέλους με το οποίο θα επιβαρυνθούν οι καταναλωτές προκειμένου να πληρώνονται οι ΑΠΕ.
Ποιος όμως να τον ακούσει, όταν η εκλογική πελατεία διψούσε για «επενδύσεις» που θα απέδιδαν σταθερά 30 και 35% το χρόνο χωρίς ρίσκο και κυρίως χωρίς δουλειά.