Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου, 2021

Η Γερμανία έχει τρεις υποψήφιους, αλλά καμία απάντηση

To debate της Γερμανίας ανέδειξε κυρίως τις αδυναμίες των κορυφαίων υποψηφίων για τη διαδοχή της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Οι Γερμανοί δεν ήταν γνωστοί για το χιούμορ τους, αλλά μερικές φορές καταφέρνουν να είναι αστείοι. Πάρτε ως παράδειγμα το debate της 12ης Σεπτεμβρίου που έφερε αντιμέτωπους τους Μπαερμποκ, Λασέτ και Σουλτζ. Οι ομιλίες των τριών υποψηφίων καγκελαρίων ήταν τόσο άγευστες και ανούσιες που το Saturday Night Live θα δυσκολευόταν να τις σατιρίσει. Το μεγαλύτερο μέρος της βραδιάς συνίστατο στο ότι η Μπάερμποκ παρακολουθούσε αβοήθητη ενώ ο Σολτς και ο Λάσετ κατηγορούσαν ο ένας τον άλλον για ανεντιμότητα.

Για να είμαστε δίκαιοι, το φορμάτ αυτό δεν είναι τόσο φυσικό στη γερμανική πολιτική όσο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η πρώτη τηλεοπτική συζήτηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Σρόντερ και του Στόιμπερ πριν από τις εκλογές του 2002. Τα debate γρήγορα καθιερώθηκαν ως παράδοση στη γερμανική πολιτική, παρά τις επιφυλάξεις σχολιαστών που επεσήμαναν ότι δεν έχουν πραγματικά νόημα στο γερμανικό πολιτικό σύστημα, όπου οι ψηφοφόροι δεν εκλέγουν άμεσα υποψηφίους, αλλά αντίθετα ψηφίζουν ένα κόμμα, το οποίο ορίζει την καγκελάριο. Η ψηφοφορία για κόμματα παρά για υποψηφίους ήταν μία από τις πολλές διατάξεις του γερμανικού συντάγματος που αποσκοπούσε στην απομόνωση του έθνους από τις πιθανώς καταστροφικές επιπτώσεις ενός χαρισματικού ηγέτη.

Δεν χρειάζεται να φοβόμαστε το χάρισμα στις φετινές γερμανικές εκλογές. Ο Λασκέτ έχει μια ιδιαίτερη γοητεία που τον έχει εξυπηρετήσει στην περιφερειακή σκηνή της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, αλλά γίνεται όλο και πιο κακός και απελπισμένος καθώς η καγκελαρία έχει ξεφύγει από τα χέρια του. Έπεσε, πιο διάσημα, σε έναν δημοσιογράφο που τον ρώτησε επανειλημμένα εάν η πρόσφατη πλημμύρα στην πατρίδα του τον έκανε να επανεκτιμήσει τις θέσεις του για την κλιματική αλλαγή, απορρίπτοντας τον 52χρονο ως «νεαρή γυναίκα» και λέγοντας: «Δεν Μην αλλάζεις την πολιτική σου μόνο και μόνο λόγω μιας τέτοιας ημέρας ». Ο Laschet, ο οποίος ξεκίνησε τον αγώνα ως φαβορί, ήταν πίσω στις δημοσκοπήσεις και έπεσε απότομα όταν οι υποψήφιοι συναντήθηκαν το βράδυ της Κυριακής. Στη συζήτηση, δέχτηκε επίθεση.

Ακολούθησε τον κορυφαίο διεκδικητή Σολτς του Κεντροαριστερού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) με όλη την εμπιστοσύνη ενός Πομεράνιαν που τα βάζει με ένα πιτ μπουλ. Δυστυχώς, οι προσπάθειές του να στρέψει την προσοχή στη συμμετοχή του Σολτς σε μια σειρά σκανδάλων διαφθοράς απορρίφθηκαν επανειλημμένα. Ο Λασκέτ τα πήγε λίγο καλύτερα όταν προχώρησε στις δικές του θέσεις. Όταν οι υποψήφιοι ρωτήθηκαν για την προθυμία τους να αυξήσουν τους φόρους μετά την κρίση του κορωνοϊού, για παράδειγμα, ο Laschet ισχυρίστηκε ότι οι αντίπαλοί του δεν είχαν καταλάβει ότι η αύξηση των φόρων θα αποδυνάμωνε την οικονομία, οδηγώντας σε λιγότερα έσοδα για το κράτος.

Από μια άποψη, η Baerbock θα έπρεπε να είχε τον πιο εύκολο χρόνο στη συζήτηση – και σε αυτές τις εκλογές. Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Μέρκελ (CDU) υποφέρει από την απώλεια του δημοφιλούς ηγέτη της, τις επιθέσεις του δεξιού κόμματος (AfD) και την ευθύνη για τις ελλείψεις της πανδημικής κρίσης της Γερμανίας. Το SPD, εν τω μεταξύ, αιμορραγεί εδώ και χρόνια λόγω της συνεισφοράς του στις νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις της Μέρκελ. Το κόμμα του Baerbock, οι Πράσινοι, με το σχετικά ισχυρό ιστορικό του σχετικά με το κλίμα και τη δέσμευση για θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης, είχε το πρώτο του πραγματικό πλάνο στην καγκελαρία φέτος. Αλλά η Baerbock αντιμετώπισε μια σειρά αποτυχιών.

Τα περισσότερα από αυτά δεν είναι δικό της λάθος. Έχει υποστεί συνεχή μισογυνία από διάφορες πηγές. Ορισμένα περιστατικά ήταν απογοητευτικά. “Ποιος θα φροντίσει τα παιδιά;” ένας δημοσιογράφος από την εφημερίδα Bild am Sonntag την ρώτησε, οδηγώντας σε μια πανελλαδική συζήτηση σχετικά με τις ηγετικές ικανότητες των μητέρων και την ικανότητα φροντίδας των πατέρων. Άλλες επιθέσεις κατά της Μπάερμποκ ήταν πιο ανησυχητικές – πλαστές γυμνές φωτογραφίες της κυκλοφόρησαν αμέσως μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της, συνοδευόμενες από ισχυρισμούς ότι κάποτε είχε εργαστεί ως ερωτικό μοντέλο. Αυτό το ψέμα ήταν μόνο ένα μέρος μιας εκστρατείας παραπληροφόρησης που προερχόταν τόσο από τη γερμανική ακροδεξιά όσο και από τη Ρωσία.

Ενώ είναι δύσκολο να ξεφύγουμε από την αίσθηση ότι αυτές οι επιθέσεις δεν θα είχαν κολλήσει αν ήταν συντηρητικός άντρας, η Μπάερμποκ διέπραξε επίσης μια σειρά από αναγκαστικά λάθη που την έκαναν εύκολο στόχο για τους αντιπάλους της. Απέτυχε να δηλώσει εισόδημα 25.220 ευρώ μεταξύ 2018 και 2020, οδηγώντας σε καταγγελίες για διαφθορά. Το βιβλίο της που περιγράφει το όραμά της για το μέλλον της χώρας αντιμετώπισε κατηγορίες για λογοκλοπή. Κατά τη συζήτηση το περασμένο Σαββατοκύριακο, ήταν συχνά επιτακτική. Αντιμέτωποι με ερωτήσεις σχετικά με την αδράνεια της χώρας για την κλιματική αλλαγή και τη συνεχιζόμενη αποτυχία της χώρας να παρέχει εύλογες υπηρεσίες διαδικτύου σε αγροτικές περιοχές, οι Laschet και Scholz αμφισβήτησαν την απονομή ευθυνών, ενώ η ίδια παρουσίασε μια εύλογη πορεία προς τα εμπρός.

Πολλοί επικριτές και δημοσκοπήσεις συμφώνησαν ότι ο κεντροαριστερός υποψήφιος Σολτς κέρδισε το debate. Είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί. Ο Σολτς, που μοιάζει σαφέστατα με τη Μέρκελ με τη σταθερή συμπεριφορά του, χειρίστηκε επιδέξια τις πολλές επιθέσεις του Λασκέτ. Απέκρουσε τις προσπάθειές να τον ανακρίνουν σχετικά με τον ρόλο του στα σκάνδαλα Cum-Ex και Wirecard, ενώ με τις απαντήσεις του έδειχνε το σταθερό χέρι που θέλουν περισσότερο οι Γερμανοί στον αντικαταστάτη της Μέρκελ.

Ωστόσο, οι Γερμανοί έχουν βάσιμους λόγους να φοβούνται την καγκελαρία του Σολτς. Παρά τις έξυπνες αναβολές του, ο ρόλος του στην απόφαση του Αμβούργου να παραιτηθεί από κάθε προσπάθεια ανάκτησης άνω των 47 εκατομμυρίων ευρώ που έκλεψε η ισχυρή τράπεζα M.M. Η Warburg & Co ενώ ήταν δήμαρχος της πόλης αφήνει ανοιχτό μεγάλο αριθμό ερωτήσεων.

Όταν ρωτήθηκε για την αύξηση των τιμών των ενοικίων στις γερμανικές πόλεις, για παράδειγμα, ο Scholz είπε ότι αν η Γερμανία μπορούσε να χτίσει 800.000 διαμερίσματα το 1973, θα μπορούσε σίγουρα να χτίσει 400.000 το χρόνο τώρα. Όμως η ιδέα ότι η απλή οικοδόμηση περισσότερων κατοικιών θα έλυνε την κρίση αγνοεί πολλούς παράγοντες που περιπλέκουν την κατάσταση, συμπεριλαμβανομένων των οικολογικών συνεπειών μιας έκρηξης των κατασκευών στην εποχή της υπερθέρμανσης του πλανήτη και του πολύ σημαντικού ρόλου της φοροδιαφυγής, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και των μεγάλων επενδυτών στην αύξηση των τιμών ενοικίασης. Ομοίως, όταν ρωτήθηκε για την υπερθέρμανση του πλανήτη, ο Scholz δεν μπόρεσε να κάνει πολλά περισσότερα παρά να παραπονεθεί ότι το CDU είχε αρνηθεί την ανάγκη για περισσότερη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το όραμά του για θετική δράση κατά της κλιματικής αλλαγής δεν φαινόταν να ξεπερνά τις αόριστες υποσχέσεις για αύξηση της ποσότητας ηλιακής και αιολικής ενέργειας στη Γερμανία για να εκπληρώσει τη δήθεν επιθυμία της γερμανικής βιομηχανίας να μεταβεί στην πράσινη ενέργεια.

Οι τρεις υποψήφιοι ήταν οδηγοί στις δημοσκοπήσεις κατά τη διάρκεια αυτής της εκλογικής περιόδου. Αλλά κανένας από αυτούς δεν επέδειξε καμία ηγετική ικανότητα στο debate και φαίνεται βέβαιο ότι η απουσία της Μέρκελ θα λείψει πολύ καθώς η χώρα προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κλιματική καταστροφή, τη συνέχιση της πανδημίας και την αύξηση της ανισότητας.

Πηγή: foreignpolicy.com

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων