Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2021

Η Γη χάνει το 1/8 της πανίδας και της χλωρίδας της – Τρομακτικά στοιχεία από τον ΟΗΕ

Περίπου ένα εκατομμύριο είδη, δηλαδή ένα στα οκτώ που βρίσκονται στην επιφάνεια της Γης ή στους ωκεανούς, κινδυνεύουν με εξαφάνιση εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Αυτό αναφέρει η έκθεση του Συμβουλίου Άμυνας Φυσικών Πόρων (NRDC) των Ηνωμένων Εθνών που σημειώνει ότι τα αίτια της μαζικής εξαφάνισης πρέπει να αναζητηθούν και να αντιμετωπιστούν στη συρρίκνωση των βιοτόπων, στο παράνομο κυνήγι, στην κλιματική αλλαγή και τη μόλυνση.

Ο ρυθμός απώλειας των ειδών «είναι ήδη αρκετές εκατοντάδες φορές μεγαλύτερος από ότι ήταν κατά μέσο όρο, τα τελευταία δέκα εκατομμύρια χρόνια». Πρόκειται για ένα «γεγονός μαζικής εξαφάνισης» -το έκτο εδώ και μισό δισεκατομμύρια χρόνια- που είναι ήδη σε εξέλιξη. Είναι η πρώτη μαζική εξαφάνιση από τότε που εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι από έναν αστεροειδή που χτύπησε τη Γη πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια.

«Το ένα τέταρτο των ζώων και των φυτών του πλανήτη έχουν ήδη είτε φαγωθεί, είτε δηλητηριαστεί», αναφέρει η έκθεση. «Η απώλεια των ειδών, των οικοσυστημάτων και της γενετικής ποικιλότητας αποτελεί ήδη παγκόσμια απειλή για την ανθρώπινη ευημερία», δήλωσε ο Ρόμπερτ Γουάτσον, πρόεδρος της ομάδας που συνυπογράφει την έκθεση, η οποία παρουσιάζεται στο Παρίσι.

Η έκθεση 1800 σελίδων, συντάχθηκε από 150 ειδικούς των φυσικών και κοινωνικών επιστημών από 50 χώρες, με τη συμμετοχή 310 επιπλέον ειδικών. Η προετοιμασία της χρειάστηκε τρία χρόνια και κόστισε περίπου 2,4 εκατομμύρια δολάρια και σε αυτή γίνονται περίπου 15.000 αναφορές, ενώ περιλαμβάνονται επιστημονικά έγγραφα και κυβερνητικές πληροφορίες. Συζητήθηκε όλη την προηγούμενη εβδομάδα στο Παρίσι από τα κράτη μέλη της Διακυβερνητικής Επιστημονικής και Πολιτικής Πλατφόρμας για τη Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστήματος (IPBES).

Με τον όρο βιοποικιλότητα οι επιστήμονες εννοούν όλα τα είδη των ζώων και των φυτών που ζουν στον πλανήτη, περιλαμβανομένου του ανθρώπου. Και η ανθρωπότητα δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αυτή τη φύση που της προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες.

Οι ακτιβιστές υπέρ του περιβάλλοντος ελπίζουν η έκθεση να αποτελέσει το πρελούδιο για την υιοθέτηση φιλόδοξων στόχων στη διάρκεια της συνόδου του 2020 στην Κίνα των χωρών μελών της Σύμβασης του ΟΗΕ για τη Βιοποικιλότητα (COP15).

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων