Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου, 2021

H Google τιμά τον Βίκτωρα Ουγκώ με ενα επετειακό doodle

Τον σπουδαίο γάλλο μυθιστοριογράφο, ποιητή και δραματουργό τιμά σήμερα στο Doodle της η Google.
Ο Βικτώρ Ουγκώ γεννήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου του 1802 στην πόλη Μπεζανσόν της Ανατολικής Γαλλίας. Ο ιδεολογικά τοποθετημένος στους δημοκρατικούς πατέρας του και η προερχόμενη από φιλομοναρχική αριστοκρατική οικογένεια μητέρα του, του έδωσαν τα πρώτα ιδεολογικά ερεθίσματα της ζωής του με αποτέλεσμα ο βενιαμίν της οικογένειας να μετακινηθεί ιδεολογικά από τον συντηρητικό φιλομοναρχικό χώρο με τον οποίο ταυτίστηκε στην αρχή της ζωής του στον δημοκρατικό χώρο στον οποίο κατέληξε να ανήκει.
Ο νεαρός ποιητής ξεκίνησε από την ηλικία των 14 χρονών να μεταφράζε κλασικούς και να γράφει ποίηση ,ενώ λίγα χρόνια αργότερα και αφού είχε ήδη λάβει δυο σημαντικές διακρίσεις, αποφάσισε να εγκαταλείψει την Νομική στην οποία φοιτούσε και να αφιερωθεί αποκλειστικά στην λογοτεχνία.
Ο Βικτώρ Ουγκώ εξελίχθηκε σε μια από τις πιο σημαντικές φυσιογνωμίες της Γαλλικής λοτεχνίας ,ενώ τα αριστουργήματα του Παναγία των Παρισίων και οι Αθλιοι του χάρισαν την Παγκόσμια αναγνώριση. Ο γάλλος λογοτέχνης θεωρείται μια από τις ηγετικές φυσιογνωμίες του καλλιτεχνικού ρεύματος του Ρομαντισμού στην Γαλλία και παγκοσμίως ενώ η επιρροή του σε μετέπειτα λογοτέχνες όπως ο Μπωτλαίρ ,ο Τέννυσον και ο Ουίτμαν είναι αδιαμφισβήτητη. Η δεξιοτεχνία του, ο πειραματισμός ,ο συναισθηματικός πλόυτος και η καθολικότητα των θεμάτων του τον έχουν καθιερώσει ως προπομπό της σύγχρονης ποίησης.
Ο Γάλλος λογοτέχνης υπήρξε ακόμα ένας από τους συνεπέστερους φιλέλληνες με πλήθος ποιητικές αναφορές στον αγώνα των Ελλήνων
γεγονός που οδήγησε στην μετάφραση έργων του στα Ελληνικά ήδη από το 1842.
Ο θάνατός του στις 22 Μαίου 1885 βύθισε στο πένθος την Γαλλία και είχε τεράστιο αντίκτυπο στην Ελλάδα ,αλλά και παγκοσμίως.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων