Η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ για την Παραλλαγή Όμικρον
Η Goldman Sachs φιλοξένησε ένα conference call χθες το βράδυ με τον καθηγητή Gerald Pier (Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ), με θέμα συσήτησης να αποτελεί η Παραλλαγή Όμικρον.
Tα βασικά σημεία ήταν τα εξής:
Πιο μεταδοτική; Η έκταση των μεταλλάξεων καθιστά δύσκολη την πρόβλεψη. Τούτου λεχθέντος, η Δέλτα είναι από τους πιο μεταδοτικούς ιούς που έχουμε δει και δεδομένου του θεωρητικού ορίου για το πόσες φορές μπορεί να πολλαπλασιαστεί ένας ιός σε ένα μεμονωμένο κύτταρο, η Δέλτα θέτει έναν υψηλό πήχη εδώ.
Πιο σοβαρή ασθένεια; Οι πρώτες ανέκδοτες ενδείξεις από έναν μόνο γιατρό υποδηλώνουν όχι, αλλά θα χρειαστούν τουλάχιστον μερικές εβδομάδες για να δούμε τα ποσοστά νοσηλείας που προκύπτουν από τα επιδημιολογικά δεδομένα για να είμαστε σίγουροι. Δεδομένης της πυκνότητας του πληθυσμού, της ηλικιακής κατανομής και των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού, η Νότια Αφρική δεν είναι καλό δείγμα για εξαγωγή συμπερασμάτων.
Ανοσοποιητική διαφυγή από το εμβόλιο; Ιστορικά, τα εμβόλια έχουν κάνει καλή δουλειά στη διατήρηση της αποτελεσματικότητας έναντι σοβαρών ασθενειών και υπάρχουν πολλά μέρη της πρωτεΐνης spike που διατηρούνται στην Όμικρον. Εκτός αν η Όμικρον είναι ένας «υπερπαραγωγός» ιικών σωματιδίων στα αρχικά στάδια της λοίμωξης, είναι απίθανο να δούμε να υπερνικά το ανοσοποιητικό σύστημα και να είναι πιο θανατηφόρα. Θα πρέπει να λάβουμε στοιχεία σχετικά με αυτό από τις δοκιμές εξουδετέρωσης ορού σε 7-14 ημέρες. Στο πλαίσιο αυτών των δοκιμών, το βασικό στοιχείο ήταν ότι η μετάλλαξη Δέλτα ξεπερνούσε τα αντισώματα κατά 3-4 φορές, αυτό θα είναι πιθανότατα και εδώ. Ο εμπειρογνώμονας εκτίμησε ότι είναι λιγότερο πιθανό να έχουμε διαφυγή από το εμβόλιο εδώ σε σύγκριση με τους ιούς της γρίπης, αλλά αν τα δεδομένα από άλλες περιοχές αρχίσουν να δείχνουν ένα σημαντικό «εκτόπισμα» της Δέλτα, τότε η διαφυγή από το ανοσοποιητικό θα αρχίσει να φαίνεται πιο πιθανή.
Χρονοδιάγραμμα για τα επικαιροποιημένα εμβόλια; Οι εταιρείες mRNA είπαν 100 ημέρες. Η τεχνολογία είναι πολύ επιδεκτική στην ενημέρωση των εμβολίων, αλλά το ζήτημα που θα ανακύψει εδώ θα είναι η ασφάλεια, π.χ. πόσους ανθρώπους πρέπει να εμβολιάσετε και για πόσο χρονικό διάστημα να παρακολουθήσετε και να λάβετε δεδομένα ασφαλείας προτού απευθυνθείτε στις ρυθμιστικές αρχές και ζητήσετε άδεια επείγουσας χρήσης. Υπάρχουν επίσης κατασκευαστικές και υλικοτεχνικές προκλήσεις που πρέπει να σημειωθούν.
Τι γίνεται με τα μονοκλωνικά/αντιιικά φάρμακα; Στο μέτωπο των μονοκλωνικών -βλέπετε το προϊόν GSK/Vir ως το πιο πιθανό να παραμείνει αποτελεσματικό, δεδομένου ότι ο στόχος του έχει διατηρηθεί από τον αρχικό SARS-CoV, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία (από τις αρχές της δεκαετίας του 2000). Τα από του στόματος αντιιικά είναι πιθανό να διατηρήσουν την τρέχουσα εκτίμηση αποτελεσματικότητας, αλλά η Merck αναθεώρησε την εκτίμησή της για την αποτελεσματικότητα στο 30% από 50% πριν από την εμφάνιση της Όμικρον.
Κίνδυνος εκτεταμένων lockdowns; Αυτό πιθανότατα θα παραμείνει περισσότερο πολιτική απόφαση παρά ιατρική, ανάλογα με το πόσο δεκτικοί είναι οι τοπικοί πληθυσμοί σε πιο δρακόντεια μέτρα.
Πηγή: euro2day.gr