Η IBM και η Cleveland Clinic παρουσίασαν πριν από λίγες ημέρες τον πρώτο κβαντικό υπολογιστή στον κόσμο που προορίζεται αποκλειστικά για την έρευνα στον τομέα της υγείας. Ο IBM Quantum System One σχεδιάστηκε για να επεξεργάζεται μεγάλες ποσότητες δεδομένων με υψηλές ταχύτητες και λειτουργεί πλέον στην πανεπιστημιούπολη της κλινικής στο Οχάιο. Η εγκατάσταση του υπολογιστή αποτελεί μέρος μιας δεκαετούς συνεργασίας μεταξύ της IBM και της κλινικής που ονομάζεται Discovery Accelerator.
«Πρόκειται για ένα κομβικό ορόσημο στην καινοτόμο συνεργασία μας με την IBM, καθώς διερευνούμε νέους τρόπους για να εφαρμόσουμε τη δύναμη των κβαντικών υπολογιστών στην υγειονομική περίθαλψη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της κλινικής, Τομ Μιχάλιεβιτς.
Πρόκειται για μια ταχέως αναπτυσσόμενη τεχνολογία που χρησιμοποιεί κβαντικά φαινόμενα για την επίλυση πολύπλοκων προβλημάτων τα οποία δεν μπορούν να διαχειριστούν οι συμβατικοί υπολογιστές.
Ο υπολογιστής της κλινικής έχει ύψος περίπου 1,5 μέτρο και θα χρησιμοποιηθεί για την προώθηση της ανάπτυξης της ιατρικής, τον εντοπισμό θεραπειών για πολύπλοκες ασθένειες, την εύρεση νέων μορίων για τη δημιουργία αποτελεσματικών φαρμάκων, την αλληλουχία γονιδίων για την έρευνα του καρκίνου, ακόμη και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στον τομέα της τεχνολογίας.
«Οι κβαντικές και άλλες προηγμένες τεχνολογίες πληροφορικής θα βοηθήσουν τους ερευνητές να αντιμετωπίσουν διάφορα επιστημονικά ζητήματα και ενδεχομένως να βρουν νέες θεραπείες για άτομα με ασθένειες όπως ο καρκίνος, το Αλτσχάιμερ και ο διαβήτης», ανέφερε ο Μιχάλιεβιτς.
Στόχος του κβαντικού υπολογιστή είναι να επιταχύνει την έρευνα στον τομέα της υγείας και των βιοεπιστημών. Η συνεργασία αυτή, η οποία ανακοινώθηκε το 2021, αποσκοπεί στην προώθηση της βιοϊατρικής έρευνας συνδυάζοντας τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης, του υβριδικού υπολογιστικού νέφους (cloud computing) και της κβαντικής πληροφορικής.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, οι άλλες πρωτοβουλίες αυτής της συνεργασίας περιλαμβάνουν την ανάπτυξη ενός μοντέλου πρόβλεψης με βάση την κβαντική τεχνολογία για τον καρδιαγγειακό κίνδυνο μετά από μη καρδιοχειρουργική επέμβαση, τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την αλληλούχιση γονιδιώματος και την αναζήτηση νέων φαρμάκων για τη θεραπεία ασθενειών όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.
ΠΗΓΗ: Interesting Engineering