Μετά από επίπονη και πολυετή προσπάθεια προχώρησε στην Ιταλία, η έκδοση του βιβλίου του Χαράλαμπου Αλεξάνδρου, της ιστορίας της Μεραρχίας Πινερόλο στην Ελλάδα, κατά τον Β. Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήδη στην Ιταλία, όπου ο συγγραφέας έχει ήδη τιμηθεί από τη Μεραρχία που υφίσταται και σήμερα, ο Τύπος της γειτονικής χώρας κάνει σχετικές αναφορές.
Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως: «Κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Pinerolo ήταν η μοναδική Μεραρχία του Ιταλικού Στρατού που παρέμεινε το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα. Εισήλθε στην ελληνική επικράτεια στις αρχές του καλοκαιριού του 1941 και παρέμεινε ως κατοχική δύναμη μέχρι την ανακωχή της Ιταλίας την 8η Σεπτεμβρίου 1943. Οι επιζώντες στρατιώτες επέστρεψαν στην Ιταλία στο τέλος του επόμενου έτους. Το δοκίμιο “Η μεραρχία Pinerolo στην Ελλάδα, μετά την 8η Σεπτεμβρίου 1943”, γραμμένο από τον ερευνητή Χαράλαμπο Κ. Αλεξάνδρου, είναι το πρώτο κείμενο της ελληνικής ιστοριογραφίας που αναλύει και ανασυνθέτει τα γεγονότα της Pinerolo μετά την 8η Σεπτεμβρίου 1943.
Η έρευνα δεν σταμάτησε στα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στην πρώτη έκδοση στην Ελληνική γλώσσα το 2008: πραγματοποιήθηκε περαιτέρω έρευνα τεκμηρίωσης σε ιταλικά, ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά αρχεία. Τα αποτελέσματα αυτής της εις βάθος πολυετούς δουλειάς (αρχειακά έγγραφα και φωτογραφίες που δεν είχαν δημοσιευτεί προηγουμένως) αποτελούν το πιο σχετικό και σημαντικό απόκτημα της ιταλικής έκδοσης, τη μετάφραση της οποίας επιμελήθηκε ο καθηγητής κλασσικών σπουδών Massimo Rapetti, ενώ η διάταξη, το καλλιτεχνικό έργο και η επεξεργασία του εικονογραφικού υλικού είναι έργο της Μάγιας Στουρνάρα.
Η Μεραρχία Pinerolo, με διοικητή τον στρατηγό Αλφόνσο Ινφάντε, δεν παραδόθηκε στους Γερμανούς μετά την υπογραφή των ρητρών ανακωχής, αλλά συνεργάστηκε, μέσω της βρετανικής στρατιωτικής αποστολής, με τις δυνάμεις της Ελληνικής Αντίστασης. Τα ηρωικά και δραματικά γεγονότα, των οποίων υπήρξε πρωταγωνιστής στην ελληνική γη, ανασυντάσσονται λεπτομερώς από τον συγγραφέα, ο οποίος πτυχιούχος Ηλεκτρονικός Μηχανικός του Πανεπιστήμιου της Πάντοβας, είναι λάτρης της μελέτης της Ιστορίας. Η έκδοση εμπλουτίζεται περαιτέρω από τον πολύτιμο πρόλογο του Louis Godart, επιφανούς διεθνούς φήμης ακαδημαϊκού , αρχαιολόγου και καθηγητή Πολιτισμών του Αιγαίου στο Πανεπιστήμιο Federico II της Νάπολης.
Βαθύς γνώστης της Ελλάδας (όχι μόνο της αρχαίας) και του γεγονότος ότι για πολλά χρόνια διετέλεσε Διευθυντής του Γραφείου Διατήρησης της Καλλιτεχνικής Κληρονομιάς της Προεδρίας της Δημοκρατίας και Σύμβουλος των Προέδρων C. A. Ciampi, G. Napolitano και S. Mattarella, ο Louis Godart μπόρεσε επίσης να προσεγγίσει και αυτό το τμήμα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.
Από τον Πρόλογο: «Το βιβλίο του Χαράλαμπου Αλεξάνδρου διατρέχει μερικές από τις σελίδες που, στην καρδιά της παγκόσμιας σύγκρουσης του 1939-1945, σημάδεψαν τις σχέσεις Ιταλίας και Ελλάδας. Κατά την αφήγηση των δραματικών γεγονότων της Μεραρχίας Pinerolo, ο συγγραφέας υπογραμμίζει τις αντιφάσεις που κατοικούσαν στις καρδιές των Ιταλών στρατιωτών που στάλθηκαν στο μέτωπο και “ελάχιστα πεπεισμένοι” μπροστά στη βάναυση επίθεση που υπέστη ο ελληνικός λαός με εντολή της φασιστικής Ιταλίας και του Μουσολίνι.
Ταυτόχρονα, ο Αλεξάνδρου αποκαθιστά τη χαμένη τιμή στη χώρα μας δείχνοντας πώς, μετά τις 8 Σεπτεμβρίου 1943, πολλοί στρατιώτες του Pinerolo επέλεξαν να πολεμήσουν στο πλευρό των Ελλήνων ανταρτών και, […] αποτίνοντας φόρο τιμής στους Ιταλούς στρατιώτες που αρνήθηκαν να παραδοθούν στους Γερμανούς , υπενθυμίζει ότι “η Pinerolo ήταν ο μόνος στρατιωτικός σχηματισμός που σε μεγάλο βαθμό, στο κλίμα γενικής κατάρρευσης της 11ης Ιταλικής Στρατιάς, πέρασε με τον ΕΛΑΣ (Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός). Με αυτόν τον τρόπο οι αντιφασίστες στρατιώτες του Pinerolo συνέβαλαν σημαντικά στην ενδυνάμωση της Ελληνικής Εθνικής Αντίστασης”.»
Info: Εκδοτικός οίκος: Ιmpressioni Grafiche, Ημερομηνία έκδοσης 19-10-2022, Σελ: 240
Σχετικές ειδήσεις
Η ιστορία της Μεραρχίας Πινερόλο στην Ελλάδα μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας
Tιμητική διάκριση για το συγγραφέα – ερευνητή Xαράλαμπο Αλεξάνδρου
Καρδίτσα: Παρουσίαση βιβλίου “Μεραρχία Πινερόλο” – Εκδηλώσεις μνήμης
Πηγή: ertnews.gr