Πέμπτη, 7 Ιουλίου, 2022

Η Καθολική Εκκλησία αρνείται να ευλογήσει τους γάμους ομοφυλοφίλων: «Δεν είναι νόμιμο»

«Μη νόμιμη» χαρακτήρισε την ευλογία γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου το Βατικανό, το οποίο με ανακοίνωσή του δήλωσε ότι οι ιερείς της Καθολικής Εκκλησίας δεν μπορούν να τους ευλογήσουν. Όπως εξηγεί, ως γάμο νοεί μόνο αυτόν μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας.

Το Συμβούλιο Δόγματος του Βατικανού (CDF) εξέδωσε την απόφαση έπειτα από έγγραφα αιτήματα πολλών ενοριών που ζητούσαν να μπορούν να ευλογούν τους γάμους ως ένδειξη ότι τα ομοφυλόφιλα άτομα είναι καλοδεχούμενα από την Καθολική Εκκλησία.

Σύμφωνα με το CDF, η απόφαση έχει την έγκριση και του Πάπα Φραγκίσκου, ενώ επισημαίνει ότι η απόφαση «δεν έχει χαρακτήρα άδικης διάκρισης, αλλά είναι περισσότερο μια υπενθύμιση της αλήθειας της θρησκευτικής τελετουργίας».

Προσθέτει δε ότι αυτού του είδους οι ευλογίες δεν επιτρέπονται ακόμη και το κίνητρο είναι «η ειλικρινής επιθυμία να καλοδεχθούμε και να συμπορευτούμε με ομοφυλόφιλα άτομα» και να τα «βοηθήσουμε να αναπτυχθούν μέσα από την πίστη».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Βατικανού, από τη στιγμή που ο γάμος μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας είναι ιερός και οι ευλογίες συνδέονται με την ιερότητα του γάμου, αυτές δεν μπορούν να επεκταθούν στα ζευγάρια του ιδίου φύλου.

«Για τον λόγο αυτό, δεν είναι νόμιμο να δίδεται η ευλογία σε σχέσεις ή συντρόφου, ακόμη και σταθερού, που εμπεριέχουν σεξουαλική δραστηριότητα εκτός γάμου (δηλαδή εκτός της αδιάλυτης σχέσης ενός άνδρα και μίας γυναίκας με σκοπό τη διαιώνιση της ζωής), όπως συμβαίνει στις ενώσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου», αναφέρει η ανακοίνωση.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων