Την στιγμή που η NASA έχει ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα των επανδρωμένων αποστολών της στη Σελήνη αρχής γενομένης από την αποστολή Artemis 3 που είναι προγραμματισμένη για τον Δεκέμβριο του 2025 η Κίνα όπως συνηθίζει τηρούσε σιγή ασυρμάτου για τα δικά της σχέδια επανδρωμένων αποστολών στο φυσικό μας δορυφόρο.
Εννοείται ότι με βάση τον τρόπο λειτουργίας της κινεζικής υπηρεσίας διαστήματος όλοι θεωρούσαν δεδομένο ότι έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για μια επανδρωμένη αποστολή στο φεγγάρι και αρκετοί πιστεύουν ότι το Πεκίνο θα έχει θέσει στόχο να πατήσει κάποιος ταϊκοναύτης, όπως λέγονται οι κινέζοι αστροναύτες, την επιφάνεια της Σελήνης νωρίτερα από τους Αμερικανούς αστροναύτες.
Έχουμε πάντως την πρώτη επίσημη ανακοίνωση για αυτό το ζήτημα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Κίνας CCTV να μεταφέρει πληροφορίες του τμήματος επανδρωμένων αποστολών της διαστημικής υπηρεσίας της Κίνας σύμφωνα με τις οποίες θα πραγματοποιηθεί επανδρωμένη αποστολή της Κίνας στη Σελήνη πριν το 2030. Με αυτό τον τρόπο η Κίνα κάνει σαφές ότι θα ακολουθήσει τις ΗΠΑ στην κούρσα της κατάκτησης της Σελήνης και μένει να διαπιστωθεί ποια θα κόψει πρώτη το νήμα όσον αφορά τουλάχιστον την παρουσία ανθρώπων εκεί.
Η NASA και οι σύμμαχοι της (Ευρώπη, Ιαπωνία, Καναδάς) έχουν ρίξει το βάρος τους σε πρώτη φάση στη δημιουργία της Σεληνιακής Πύλης, ενός διαστημικού σταθμού σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη που θα αποτελεί ένα κόμβο υποστήριξης των επανδρωμένων αποστολών στο φεγγάρι αλλά επανδρωμένων αποστολών που θα γίνουν αργότερα στον Άρη.
Η Κίνα από την πλευρά της έχει ανακοινώσει τη δημιουργία μιας επανδρωμένης βάσης στη Σελήνη την οποία είχαν ανακοινώσει από κοινού με τη Ρωσία αλλά στη συνέχεια η βάση αυτή έλαβε πιο διεθνή χαρακτήρα αφού οι δύο υπερδυνάμεις αποφάσισαν να δεχτούν ως συμπαίκτες στο εγχείρημα αυτό και άλλες χώρες.
Οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει την πρόθεση τους για δημιουργία επανδρωμένης βάσης στη Σελήνη χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό κάποιο οριστικό σχέδιο ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος έχει εκφράσει την επιθυμία του για δημιουργία μιας μεγάλης βάσης στην αθέατη από τη Γη πλευρά της Σελήνης, την οποία έχει ονομάσει Σεληνιακό Χωριό και θα λειτουργεί τόσο ως ερευνητικό όσο και εμπορικό αλλά και τουριστικό κέντρο. Δεν έχουν όμως υπάρξει ακόμη κάποιες ενέργειες που να δείχνουν ότι η ιδέα αυτή προχωρά προς υλοποίηση.
Πηγή: Naftemporiki.gr