Μετά από περισσότερο από ένα χρόνο στον Άρη, το κινεζικό μη επανδρωμένο σκάφος Tianwen-1 κατάφερε να φωτογραφίσει ολόκληρη την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη (29/6) η διαστημική υπηρεσία της χώρας.
Το Tianwen-1, που σημαίνει «Αναζήτηση για την ουράνια αλήθεια», εκτοξεύτηκε το 2020 και προσεδαφίστηκε στον Άρη τον περασμένο Μάιο. Στη συνέχεια, το ρόβερ Zhurong που επέβαινε σε αυτό, ξεκίνησε να περιπολεί και να εξερευνά τον πλανήτη.
Σε ανακοίνωσή της, η Εθνική Διαστημική Υπηρεσία της Κίνας (CNSA) ανέφερε ότι το σκάφος έχει πλέον ολοκληρώσει όλα τα καθήκοντα που του είχαν ανατεθεί, συμπεριλαμβανομένης της λήψης εικόνων μέσης ανάλυσης που καλύπτουν ολόκληρο τον πλανήτη.
Οι εικόνες, που δημοσίευσε η διαστημική υπηρεσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνουν το τραχύ έδαφος του αρειανού τοπίου: σκονισμένους κόκκινους αμμόλοφους, ασπιδοειδή ηφαίστεια, κρατήρες πρόσκρουσης, καθώς και το στρώμα πάγου του νότιου πόλου και τους βράχους και τις κορυφογραμμές των φαραγγιών Valles Marineris – ένα από τα μεγαλύτερα φαράγγια στο ηλιακό μας σύστημα.
Το μη επανδρωμένο σκάφος έκανε 1.344 φορές τον κύκλο του Άρη, αποτυπώνοντας εικόνες του πλανήτη από κάθε γωνία, ενώ το ρόβερ εξερευνούσε την επιφάνεια, ανέφερε η CNSA.
Το εξάτροχο ρόβερ μετέφερε επιστημονικά όργανα στο ταξίδι του, συλλέγοντας πληροφορίες για τη γεωλογική δομή, την ατμόσφαιρα, το περιβάλλον και το έδαφος του Άρη. Το όχημα συνέλεξε 1.040 gigabytes ακατέργαστων επιστημονικών δεδομένων, τα οποία επεξεργάστηκαν επιστήμονες στη Γη και παραδόθηκαν σε ερευνητικές ομάδες για περαιτέρω μελέτη.
ΠΗΓΗ: CNN