Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Η αποτυχημένη προσπάθεια της Καταλονίας να κερδίσει την ανεξαρτησία της δείχνει ότι οποιαδήποτε προσπάθεια ανεξαρτητοποίησης της Ταϊβάν είναι επίσης καταδικασμένη να αποτύχει καθώς η εθνική ενότητα είναι πρωταρχική για όλες τις χώρες, δήλωσε κινέζος αξιωματούχος σήμερα Τετάρτη.
Η Κίνα διαθέτει μια ξεκάθαρη άποψη κατά της ανεξαρτητοποίησης ή των αποσχιστικών κινήσεων σε όλο τον κόσμο, ενώ ισχυρίζεται ότι τηρεί μια πολιτική μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων εθνών. Το Πεκίνο δήλωσε επίσης συγκεκριμένα ότι αντιτίθεται σε οποιεσδήποτε ενέργειες διαχωρισμού της Ισπανίας.
Τον περασμένο μήνα, η Μαδρίτη επανέκτησε την πλήρη κυριαρχία στην Καταλονία, αφού ο Ισπανός πρωθυπουργός κήρυξε έκπτωτη την αποσχιστική κυβέρνηση της περιοχής, η οποία είχε προηγουμένως κηρύξει την ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία μετά από απόπειρα δημοψηφίσματος.
Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο για την Κίνα λόγω του καθεστώτος της αυτοδιοικούμενης και δημοκρατικής Ταϊβάν, την οποία και διεκδικεί η Κίνα ως εγγενές της έδαφος. Υπενθυμίζεται πως μετά το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου οι εθνικιστικές δυνάμεις του Τσιανγκ Κάι Σεκ κατέφυγαν στο νησί, το οποίο μέχρι τη δεκαετία του 1960 θεωρείτο η νόμιμη κυβέρνηση της Κίνας. Παρά την άρση της διεθνούς αναγνώρισης της «Δημοκρατίας της Κίνας» και την έξωσή της από το Συμβούλιο Ασφαλείας η Ταϊβάν τις τελευταίες δεκαετίες επιχειρεί να βρει μια φόρμουλα συνύπαρξης με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Ωστόσο πολλοί θα ήθελαν να διακηρύξουν την επίσημη ανεξαρτησία της Ταϊβάν, κάτι που αποτελεί κόκκινη γραμμή για το Πεκίνο.
Η αποτυχία της προσπάθειας της ανεξαρτησίας της Καταλονίας ήταν ένα καλό παράδειγμα, δήλωσε ο Μα Σιαογκουάνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού Γραφείου για τη χάραξη της πολιτικής στην Ταϊβάν.
«Η αποτυχία του δημοψηφίσματος της Καταλονίας δείχνει πλήρως ότι η προστασία της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας είναι ένα πρωταρχικό εθνικό συμφέρον τόσο για την ανατολή όσο και για τη δύση. Έτσι, η ανεξαρτησία της Ταϊβάν είναι καταδικασμένη σε αποτυχία», ανέφερε συγκεκριμένα ο Μα στο πλαίσιο τακτικής ενημέρωσης.
Στην πραγματικότητα, οι σχέσεις ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ταϊπέι βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση από τότε που το νησί εξέλεξε την Τσαϊ Ίνγκ-ουεν ως πρόεδρο πέρυσι.
Η Κίνα πιστεύει ότι εκείνη επιδιώκει επίσημη ανεξαρτησία για την Ταϊβάν. Η Τσάι υπογραμμίζει ότι θέλει να διατηρήσει την ειρήνη με την Κίνα, αλλά θα υπερασπιστεί τη δημοκρατία και την ασφάλεια της Ταϊβάν.
Στο πλαίσιο αυτό, η Κίνα έχει αναστείλει τον τακτικό μηχανισμό διαλόγου με την Ταϊβάν, ενίσχυσε τις στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από το νησί και προσπάθησε να την αποσπάσει από τον διεθνή χώρο, απομακρύνοντας τους υπόλοιπους διπλωματικούς συμμάχους της Ταϊβάν.
Την εβδομάδα αυτή, η Ταϊβάν δήλωσε ότι είχε απαγορευτεί στον υπουργό περιβάλλοντός της να παρευρεθεί σε ετήσια συνάντηση του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γερμανία, παρά τα διαπιστευτήρια που διέθετε ως μη κυβερνητικός συμμετέχων, λόγω πιέσεων από την Κίνα.
Ο Μα ανέφερε σχετικά ότι η Ταϊβάν δεν πρέπει να κατηγορήσει κάποιον άλλον παρά τον εαυτό της για την κακή κατάσταση των σχέσεών της με την Κίνα και την επακόλουθη αδυναμία της να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις όπως οι συνομιλίες για το κλίμα.
Πηγές: Reuters, AFP