Η Κίνα ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να στείλει τρεις ακόμη μη επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη μετά την ανακάλυψη ενός νέου σεληνιακού ορυκτού που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως πηγή ενέργειας στο μέλλον, αποκαλύπτει δημοσίευμα του Bloomberg.
Η Εθνική Διαστημική Υπηρεσία της Κίνας ανακοίνωσε το Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου, ότι έλαβε το πράσινο φως για να αρχίσει να σχεδιάζει την εκτόξευση τριών νέων ρομποτικών αποστολών στη Σελήνη μέσα στην επόμενη δεκαετία. Οι νέες αποστολές αποτελούν μέρος του σεληνιακού προγράμματος Chang’e της χώρας.
Η ανακοίνωση έγινε μόλις μία ημέρα αφότου η Κίνα έγινε η τρίτη χώρα στην ιστορία που ανακάλυψε ένα νέο σεληνιακό ορυκτό. Σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό μέσο ενημέρωσης «The Global Times», το νέο ορυκτό ονομάστηκε Changesite-(Y). Οι επιστήμονες το ανακάλυψαν σε δείγματα που ανακτήθηκαν από την αποστολή Chang’e-5 το 2020. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, πρόκειται για ένα «φωσφορικό ορυκτό», το οποίο περιέχει το ισότοπο ήλιο-3, το οποίο δυνητικά θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την παραγωγή καθαρής ενέργειας.
Τόσο η NASA όσο και η Κίνα ερευνούν τον νότιο πόλο του φεγγαριού για πιθανές περιοχές εξόρυξης στο φεγγάρι. Η τελευταία στοχεύει να κατασκευάσει μαζί με τη Ρωσία έναν ερευνητικό σταθμό σε εκείνη την περιοχή της σεληνιακής επιφάνειας. Η Κίνα και η Ρωσία έχουν επίσης συνάψει συμφωνία για την κατασκευή ενός σεληνιακού σταθμού, αφού η Ρωσία επέλεξε να μην συμμετάσχει πέρυσι στο πρόγραμμα της NASA για τη Σεληνιακή Πύλη Gateway.
Οι αποστολές Chang‘e της Κίνας ανοίγουν νέους δρόμους
Οι τελευταίες πρόοδοι της Κίνας στην εξερεύνηση του διαστήματος μπορεί να ασκήσουν πρόσθετη πίεση στη NASA για να ξεκινήσει το πρόγραμμα Άρτεμις, με την κατασκευή του SLS να επικρίνεται για υπέρβαση του προϋπολογισμού και για χρήση μη επαναχρησιμοποιήσιμης τεχνολογίας. Η εκτόξευση του SLS αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο, μετά από ένα πρόβλημα διαρροής υδρογόνου κατά την τελευταία προσπάθεια εκτόξευσης.
Η αποστολή Chang’e-5 πήρε το όνομά της από μια σεληνιακή θεά της κινεζικής μυθολογίας. Πρόκειται για την πέμπτη σεληνιακή αποστολή του κινεζικού προγράμματος εξερεύνησης της Σελήνης. Η αποστολή, η οποία εκτοξεύθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2020 με έναν κινεζικό πύραυλο Long March, είναι επίσης η πρώτη αποστολή της χώρας που θα φέρει δείγματα από τη Σελήνη πίσω στη Γη. Επιπλέον, η διαστημική υπηρεσία της Κίνας στοχεύει να συλλέξει δείγματα από τον πλανήτη Άρη δύο χρόνια πριν από τη NASA και να στείλει αστροναύτες εκεί το 2033.
ΠΗΓΗ: Interesting Engineering