Ενώ οι διαμάχες για τον εξοπλισμό τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G) της Κίνας συνεχίζονται σε όλο τον κόσμο, η χώρα ενισχύει ήδη την έρευνα για τη μελέτη και την ανάπτυξη δικτύων 6G.
Η Κίνα έστειλε σε τροχιά «τον πρώτο δοκιμαστικό δορυφόρο 6G στον κόσμο» με την εκτόξευση του πυραύλου «Long March 6» την Παρασκευή, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Ηλεκτρονικών Επιστημών και Τεχνολογίας που δημοσιεύουν τοπικά μέσα.
Ο πειραματικός αυτός δορυφόρος φέρεται να είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του προαναφερθέντος πανεπιστημίου και της National Star Aerospace και αποτελεί έναν από τους 13 συνολικά δορυφόρους που στάλθηκαν στο διάστημα από το κοσμοδρόμιο του Ταιγουάν, που βρίσκεται στην επαρχία Σανξί.
«Ο δορυφόρος, ο οποίος φέρει ωφέλιμο φορτίο επικοινωνίας, θα δημιουργήσει μια σύνδεση πομποδέκτη για τη διεξαγωγή δοκιμών φόρτωσης terahertz. Ο δορυφόρος των 70 κιλών θα γίνει έτσι η πρώτη τεχνική επαλήθευση της επικοινωνίας terahertz που δοκιμάστηκε στο διάστημα» αναφέρει ο καθηγητής Χου Γιανγκσενγκ από το Πανεπιστήμιο Ηλεκτρονικών Επιστημών και Τεχνολογίας.
Η επικοινωνία Terahertz, μία από τις βασικές τεχνολογίες για την ανάπτυξη δικτύων 6G, λέγεται ότι έχει πλεονέκτημα έναντι άλλων εναλλακτικών λύσεων, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού ρυθμού μετάδοσης δεδομένων. Συγκεκριμένα, τα δίκτυα 6G προβλέπεται να είναι 10 φορές ταχύτερα από τα δίκτυα πέμπτης γενιάς.