Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Η Κίνα συμφώνησε την Πέμπτη ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να αναλάβουν περαιτέρω δράση και να προβούν σε περισσότερες ενέργειες εναντίον της Βόρειας Κορέας μετά την τελευταία πυρηνική της δοκιμή, ενώ ταυτόχρονα να πιέσουν προς την κατεύθυνση του διαλόγου προκειμένου να βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος.
Η Βόρεια Κορέα, η οποία εφαρμόζει ακάθεκτη τα πυρηνικά και τα πυραυλικά της προγράμματα, σε αντίθεση με τη διεθνή καταδίκη, δήλωσε ότι θα ανταποκριθεί στις νέες κυρώσεις και στις πιέσεις των ΗΠΑ με “ισχυρά αντίμετρα”, κατηγορώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι επιδιώκουν πόλεμο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλει πετρελαϊκό εμπάργκο στη Βόρεια Κορέα, απαγόρευση εξαγωγών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και πρόσληψη εργαζομένων από τη Βόρειο Κορέα στο εξωτερικό, καθώς και να δεσμευτούν περιουσιακά στοιχεία του Kim Jong Un και να του επιβληθεί ταξιδιωτική απαγόρευση, όπως διέρρευσε στον διεθνή τύπο.
Η πίεση από την Ουάσιγκτον αυξήθηκε από τότε που η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε την έκτη και μεγαλύτερη πυρηνική δοκιμή της την Κυριακή. Η δοκιμή αυτή, μαζί με μια σειρά εκτοξεύσεων πυραύλων, έδειξε ότι ήταν κοντά στην επίτευξη του στόχου της ανάπτυξης ενός ισχυρού πυρηνικού όπλου που θα μπορούσε να πλήξει τις Ηνωμένες Πολιτείες.
“Δεδομένων των νέων εξελίξεων στην Κορεατική Χερσόνησο, η Κίνα συμφωνεί ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να δώσει νέα απάντηση και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Wang Yi.
“Οποιεσδήποτε νέες ενέργειες της διεθνούς κοινότητας εναντίον της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας θα πρέπει να χρησιμεύσουν για τον περιορισμό των πυρηνικών και πυραυλικών προγραμμάτων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ενώ παράλληλα να συμβάλουν στην επανέναρξη του διαλόγου και της διαβούλευσης”, υπογράμμισε ο Κινέζος υπουργός, αναφερόμενος στη Βόρεια Κορέα με το επίσημο όνομά της.
Η Κίνα είναι μακράν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βόρειας Κορέας, που αντιπροσωπεύοντας το 92% του εμπορίου εκατέρωθεν πέρυσι. Παρέχει επίσης εκατοντάδες χιλιάδες τόνους πετρελαίου και καυσίμων στο φτωχό καθεστώς της Πιονγκγιανγκ.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπμ, προέτρεψε την Κίνα να κάνει περισσότερα για να περιορίσει τη γείτονα χώρα, η οποία εμφανιστήκε προκλητική για ακόμη μία φορά.
“Θα απαντήσουμε στη βάρβαρη διατύπωση των κυρώσεων και την πίεση που ασκούν οι Ηνωμένες Πολιτείες με ισχυρά δικά μας αντίμετρα”, δήλωσε από την πλευρά της η Βόρεια Κορέα μέσω της αντιπροσωπείας της σε οικονομικό φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ, στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας.
Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Steve Mnuchin, δήλωσε ότι διαθέτει μια εκτελεστική εντολή έτοιμη να υπογραφεί από τον Trump, σύμφωνα με την οποία θα επιβάλονται κυρώσεις σε οποιαδήποτε χώρα διατηρεί συναλλάσσεται με τη Βόρεια Κορέα, εάν τα Ηνωμένα Έθνη δεν επιβάλουν νέες κυρώσεις.
Πηγές: Reuters, Euronews