Τη δική της στρατηγική προκειμένου να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων ετοιμάζει η Λευκωσία, μετά τις κινήσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς να ανοίξει τα μαρωνίτικα χωριά και να προαναγγείλει άνοιγμα και της Αμμοχώστου.
Στο προεδρικό μέγαρο της Λευκωσίας θεωρούν δεδομένο ότι οι ισχυρισμοί για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων είναι απολύτως βάσιμοι ότι η απόφαση για επιστροφή των Μαρωνιτών είναι πρόβα για την επόμενη κίνηση του καθεστώτος.
Επισήμως η κυπριακή κυβέρνηση έχει διαμηνύσει δια στόματος Ιωάννη Κασουλίδη πως δεν μπορεί να αποτρέψει όσους πρόσφυγες επιθυμούν να επιστρέψουν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, όταν ερωτήθηκε για τους Μαρωνίτες. Ωστόσο, ο κ. Κασουλίδης έσπευσε να υπογραμμίσει πως πιθανή διάνοιξη της Αμμοχώστου θα συνιστά επέκταση της κατοχής που θα καταγγελθεί στον ΟΗΕ.
Όπως μεταδίδει η εφημερίδα Πολίτης, η κίνηση που επεξεργάζονται στη Λευκωσία στοχεύει στο να ανακτήσει τα ηνία η Κυπριακή Δημοκρατία στο επίπεδο των εντυπώσεων και την ίδια στιγμή να βάλει πίεση στην τουρκική πλευρά. «Προβαίνουμε και ακόμη αυτή τη στιγμή που μιλάμε γίνεται επεξεργασία συγκεκριμένων ενεργειών από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες, ακριβώς λόγω της σοβαρότητας που προσεγγίζουμε το κάθε θέμα, θα ανακοινωθούν μετά που θα υλοποιηθούν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κασουλίδης.
Από την πλευρά τους τα Ηνωμένα Έθνη ενέταξαν την όλη συζήτηση για τους Μαρωνίτες και το Βαρώσι στη σφαίρα των αμοιβαίων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Κληθείς ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ, Φερχάν Χακ, να σχολιάσει την απόφαση για επιστροφή των Μαρωνιτών στα χωριά τους και τις φήμες για το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής Αμμοχώστου, υπενθύμισε ότι «τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν σχέδια από τον ΟΗΕ για το άνοιγμα των Βαρωσίων, όμως δεν υπήρξε ποτέ κάποια συμφωνία. Σύμφωνα με τον Φερχάν Χακ, «αν οι δυο πλευρές είναι ανοιχτές στο ενδεχόμενο εξέτασης νέων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αυτό θα αποτελέσει μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη, όμως πρέπει να δούμε τι θέλουν να κάνουν». Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών απέφυγε κάθε σχόλιο στο ερώτημα πώς θα αντιδράσουν αν πρόκειται για μονομερείς κινήσεις της τ/κ πλευράς. «Το βασικό σημείο είναι ότι θα καλωσορίζαμε οποιαδήποτε ΜΟΕ είναι αμοιβαίως αποδεκτά από τις πλευρές», υπογράμμισε. Εξάλλου, αναφερόμενος στο ψήφισμα για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ σημείωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει σημειωθεί από το 2014, υπό την καθοδήγηση των ηγετών και «καλεί όλους τους εμπλεκόμενους συμμετέχοντες να διατηρήσουν τη δέσμευσή τους σε μια διευθέτηση υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών».
Λευκωσία: Δεν είναι ΜΟΕ το άνοιγμα της Αμμοχώστου
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Φερχάν Χακ ανέδειξε ότι πρόκειται για ενέργειες και αποφάσεις της Τουρκίας και σε καμία περίπτωση δεν είναι μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Μάλιστα, υπενθύμισε τα ψηφίσματα για την ανάγκη επιστροφής της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Έθνη. Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, ανέδειξε ως σημαντικό το γεγονός ότι στο ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ γίνεται αναφορά για τα Στροβίλια και την ανάγκη αποκατάστασης του στάτους κβο και στο να μην γίνονται ενέργειες που να αλλάζουν το στάτους κβο. Για το ψήφισμα γενικότερα χαρακτήρισε σημαντικό το ότι γίνεται ανανέωση για έξι μήνες, επέκρινε όσους βιάστηκαν να κάνουν δημόσιες δηλώσεις για ανανέωση της θητείας μόνο για τέσσερις μήνες Όπως αποκάλυψε, η Λευκωσία έγινε αποδέκτης αιτήματος από χώρες, μια εξ αυτών μάλιστα μεγάλη, που επιθυμούν, αν προκύψει ανάγκη να ενισχύσουν την ειρηνευτική δύναμη της Κύπρου με ανθρώπινο προσωπικό.
Ο εκπρόσωπος ανακοίνωσε εξάλλου ότι έχει προωθηθεί μέρος των πρακτικών του Κραν Μοντανά όπως είχε άλλωστε προαναγγείλει στη σχετική δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και αλλού.