Οι σημερινοί 20άρηδες δεν ατενίζουν το μέλλον με την αισιοδοξία των γονιών τους. Κι αυτό γιατί γνωρίζουν πως το μέλλον που τους επιφυλάσσει η κλιματική κρίση είναι δυστοπικό. Αυτή η προοπτική συχνά οδηγεί στην εμφάνιση διαταραχών άγχους, όπως το κλιματικό στρες.
Ως το 2050 τροφή, καθαρός αέρας, ενέργεια, νερό, σπίτι, ασφάλεια δεν θα είναι αγαθά προσβάσιμα σε όλους. Η γενιά 16-25, γνωστή ως generation Z, βιώνει υπαρξιακή απειλή που εκφράζεται ως διαταραχή άγχους εν όψει της κλιματικής αλλαγής.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα ψυχιάτρων και ψυχολόγων από το πανεπιστήμιο του Bath, σε 10.000 νέους, το ποσοστό των νέων που πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές εμφανίζει αυξητικές τάσεις. Ακόμη πιο συχνά εμφανίζουν έντονα συμπτώματα νέοι που βίωσαν ακραία φαινόμενα.
Τα δεδομένα της βρετανικής έρευνας επιβεβαιώνει και η έρευνα του Ινστιτούτου ΕTERON, για τη GEN Z, στην Ελλάδα. Από τη δημοσκοπική τους έρευνα προέκυψε πώς το 90% των νέων ανησυχεί σοβαρά για το μέλλον που τους επιφυλάσσει η κλιματική αλλαγή.
“Νέοι και οι νέες που κατοικούν στην Αττική και την Εύβοια δήλωσαν πως αισθάνονται μεγαλύτερη ανησυχία, μετά τις φωτιές του καλοκαιριού του 2021.” , επισημαίνει ο υπεύθυνος της έρευνας Κώστας Γούσης.
Όπως αναφέρει ο Αγησίλαος Κουλούρης, οι πυρκαγιές του 2017 αφύπνισαν την ανάγκη να δραστηριοποιηθεί και ο ίδιος, ως κλιματικός ακτιβιστής
“Με κινητοποίησε πολύ έντονα η πυρκαγιά στο Μάτι που ταυτόχρονα εκείνη την ημέρα ήταν και η φωτιά στην Κινέτα, στην οποία έχω εξοχικό έχω περάσει όλα μου τα καλοκαίρια. Ήταν νομίζω μια συνειδητοποίηση…»
Τα ευρήματα των δύο ερευνών συμφωνούν πώς το κλιματικό στρες ωθεί εκατομμύρια νέους ανά τον κόσμο, να διεκδικήσουν δραστικές πολιτικές για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, καθώς , οι 20ρηδες, θεωρούν πως οι ηγέτες έχουν αποτύχει ή ακόμη και πως αδιαφορούν για την προστασία του πλανήτη αλλά και την ποιότητα ζωής των επόμενων γενεών.