Το iPad της Apple προστέθηκε στη λίστα των προϊόντων και υπηρεσιών Big Tech που πλήττονται από τους αυστηρούς νέους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχουν στόχο να σταματήσουν πιθανές καταχρήσεις στον ανταγωνισμό.
Η Apple έχει στη διάθεσή της έξι μήνες για να διασφαλίσει ότι το οικοσύστημα των τάμπλετ της συμμορφώνεται με σειρά προληπτικών μέτρων βάσει του εμβληματικού νόμου της ΕΕ για τις ψηφιακές αγορές (DMA), μεταδίδει το Bloomberg.
Το λειτουργικό σύστημα iOS για τα κινητά της εταιρείας, το App Store και το πρόγραμμα περιήγησής της στο Safari βρίσκονται ήδη στο στόχαστρο του ίδιου νόμου — ωστόσο η Apple έχει προσφύγει για ορισμένες υπηρεσίες στο Δικαστήριο της ΕΕ στο Λουξεμβούργο και οι ακροάσεις θα πραγματοποιηθούν εντός του έτους.
Η απόφαση της ΕΕ να εντάξει το iPad στο πεδίο εφαρμογής του DMA θα διασφαλίσει τη διατήρηση του υγιούς ανταγωνισμού, δήλωσε η Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, προσθέτοντας ότι «το iPadOS αποτελεί σημαντική πύλη στην οποία βασίζονται πολλές εταιρείες για να προσεγγίσουν τους πελάτες τους».
Η απόφαση αναγκάζει τον καλιφορνέζικο κολοσσό να προσαρμόσει το λειτουργικό του σύστημα ώστε να ανταποκρίνεται σε σειρά από νέες υποχρεώσεις και απαγορεύσεις, για παράδειγμα επιτρέποντας στους χρήστες iPad να κάνουν λήψη εφαρμογών που δεν ανήκουν στην Apple καθώς και να μπορούν να απεγκαθιστούν προφορτωμένες εφαρμογές.
Εκπρόσωπος της Apple δήλωσε ότι η εταιρεία παραμένει επικεντρωμένη στις παροχές της προς τους Ευρωπαίους καταναλωτές, «μετριάζοντας τους κινδύνους για το απόρρητο και την ασφάλεια δεδομένων που ενεργοποιούν το DMA».
Ο εν λόγω νόμος της ΕΕ χτυπά στην καρδιά των επιχειρηματικών μοντέλων τους έξι από τις εταιρείες τεχνολογίας που κρατούν τα σκήπτρα παγκοσμίως: εκτός από την Apple, τις Microsoft, Meta Platforms, Google της Alphabet, Amazon και ΤikTok-ByteDance.
Σύμφωνα με τον νόμο – ο οποίος τέθηκε σε πλήρη ισχύ στις 7 Μαρτίου – είναι παράνομο για τις εταιρείες να ευνοούν τις δικές τους υπηρεσίες έναντι εκείνων των αντιπάλων τους. Απαγορεύεται επίσης να συνδυάζουν προσωπικά δεδομένα στις διάφορες υπηρεσίες τους, να χρησιμοποιούν δεδομένα που συλλέγουν από τρίτους για να τους ανταγωνίζονται, ενώ υποχρεούνται να επιτρέπουν στους χρήστες να κάνουν λήψη εφαρμογών από αντίπαλες πλατφόρμες.
Πηγή euro2day.gr