Κωνσταντίνα Αδάμου
Βουλευτής της Β’ Θεσσαλονίκης με το ΜΕΡΑ 25
Ιστορικός, Φιλόλογος, M.Sc. Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας ΠΑ.ΜΑΚ.
Επιμέλεια ερωτήσεων και υλικού ΤΣΑΚΩΝΑ ΡΑΦΑΗΛΙΑ και ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ Χ. ΘΩΜΑΣ
Αρχικά θα μας πεις τα βασικά για σένα αγαπητή Κωνσταντίνα:
Καταγωγή, ηλικία, οικογένεια, επάγγελμα, σπουδές, πολιτική ενασχόληση, χόμπι, ασχολίες εκτός εργασίας, καθημερινότητα κλπ
Ονομάζομαι Αδάμου Κωνσταντίνα και γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη. Ο πατέρας μου, Στέργιος Αδάμου, κατάγεται από τα Μεγάλα Λιβάδια του Πάικου, αλλά γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Η μητέρα μου Ερασμία Τράικου-Αδάμου είναι από τον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, όπου μετακομίσαμε όταν ήμουν 6 ετών και έκτοτε πήγα εκεί Δημοτικό σχολείο, ενώ Γυμνάσιο και Λύκειο πήγα στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης. Από μικρό παιδί θυμάμαι να αγωνίζομαι ενάντια στο περιβόητο «Πάρκο Κεραιών» του Χορτιάτη, όπου έδρευαν παράνομα ραδιοτηλεοπτικές κεραίες και είχαν μετατρέψει τον πανέμορφο ορεινό όγκο του Χορτιάτη σε «Πάρκο Κεραιών», οι οποίες εξέπεμπαν το σήμα τους στη μισή Ελλάδα, μέχρι και τη Λάρισα. Κατάλαβα λοιπόν από μικρή ηλικία πόσο δύσκολο είναι να τα βάζεις με μεγάλα συμφέροντα… αλλά κατάλαβα επίσης ότι ο επιμένων νικά (!) αφού μια φορά είχαμε πάει με την τάξη του σχολείου μου, όντας 10 ετών, στο «Πάρκο Κεραιών» και είχαμε κάνει αλυσίδα με τα παιδικά μας χεράκια ώστε να μην περάσει ένας γερανός με μια κεραία για να την τοποθετήσει.
Εν τέλει, έπειτα από πίεση του γερανού, οι συμμαθητές μου αποτραβήχτηκαν, γιατί φοβήθηκαν όταν είδαν τον γερανό να βάζει πρώτη και να έρχεται επάνω μας. Εγώ όμως έμεινα εκεί, μπροστά από τον γερανό και του φώναζα, αγνοώντας τις φωνές των μεγάλων να αποτραβηχτώ. Εν τέλει, εκείνη η κεραία δεν πέρασε και δεν τοποθετήθηκε στο βουνό μας. Για μένα ήταν μια νίκη μετά από έναν αγώνα και έτσι έμαθα να συνεχίσω να αγωνίζομαι για το δίκαιο και το καλό στον κόσμο μας. Στη συνέχεια στο Γυμνάσιο, πάντοτε εκλεγόμουν και συμμετείχα στα 5μελή και 15μελή γυμνασιακά συμβούλια. Είχα πάντα ως γνώμονα την ορθή διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας ως μαθητές. Στην Γ΄Λυκείου έδωσα Πανελλήνιες εξετάσεις, σε ένα από τα πιο δύσκολα εκπαιδευτικά συστήματα που είχαν θεσμοθετηθεί (δίνοντας 10 Πανελλήνια μαθήματα) και πέρασα, δίχως να κάνω καθόλου φροντιστηριακά μαθήματα, στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα ασχολούμουν επί σειρά ετών με το θέατρο, φοιτώντας σε αξιόλογα θεατρικά εργαστήρια της Θεσσαλονίκης και συμμετέχοντας σε παραστάσεις ως συντελεστής επί σκηνής. Μετά τη λήψη του πτυχίου μου από το Α.Π.Θ. απέκτησα και Μεταπτυχιακό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, γιατί πέραν των ιστορικών μου γνώσεων, ήθελα να διευρύνω τις γνώσεις μου σχετικά με το κοινωνικοπολιτικό sui generis μόρφωμα που ανήκουμε σήμερα, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα με τις σπουδές μου εργαζόμουν, όπως επίσης συμμετείχα και σε διάφορα εθελοντικά ευρωπαϊκά προγράμματα, γιατί θεωρούσα πάντοτε πως θα πρέπει να προσφέρουμε στην κοινωνία που ζούμε, ποικιλοτρόπως και με όλες μας τις δυνάμεις. Επιπροσθέτως, στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010, εκλέχθηκα Δημοτική Σύμβουλος στη Δημοτική Κοινότητα του Χορτιάτη σε ηλικία 23 ετών και συνέχισα την ενασχόληση μου με τα κοινά. Έτσι το 2014 εκλέχθηκα αρχικά Δημοτική Σύμβουλος στο Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, αλλά εν τέλει βρέθηκα πρώτη επιλαχούσα δημοτική σύμβουλος. Στη συνέχεια άνοιξα το δικό μου Κέντρο Φιλολογικών Μαθημάτων, όπου εργαζόμουν ως αυτοαπασχολούμενη επιστήμων και επιδόθηκα σε αυτό με ζήλο. Το 2019 ήμουν υποψήφια Ευρωβουλευτής με το ΜέΡΑ25 όπου κατέλαβα την 3η θέση πανελληνίως, με 14.041 ψήφους. Έτσι, στις Εθνικές Εκλογές που έλαβαν χώρα 40 μέρες μετά τις Ευρωεκλογές του 2019, ήταν λογική απόρροια η υποψηφιότητα μου ως βουλευτής, καθώς δεν είχε αποτελέσει ποτέ αυτοσκοπό μου. Ο σκοπός μου ήταν πάντοτε και συνεχίζει να είναι η προσφορά μου στην κοινωνία μας και στους πολίτες της. Η εκλογή μου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με γέμισε με μια αίσθηση ευθύνης, αλλά και ευγνωμοσύνης κυρίως προς τους πολίτες που με εξέλεξαν με την ψήφο τους να τους εκπροσωπήσω στο κατ΄ εξοχήν θεσμό της δημοκρατίας. Μέσα στη Βουλή είμαι μέλος στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, όπου ασχολούμαστε με θέματα Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Θρησκευμάτων.
Η έννοια του καθ΄ Αριστοτέλη πολίτη είναι αυτή που έχουν μπολιάσει μέσα μου οι σπουδές μου, αλλά και η χρόνια ενασχόληση μου με τα κοινά. Όσο ο κόσμος επιθυμεί να τον εκπροσωπώ στο ελληνικό κοινοβούλιο ή οπουδήποτε αλλού, εγώ θα βρίσκομαι στις επάλξεις για να προσφέρω το καλύτερο δυνατό για το κοινό καλό. Θα συνεχίσω να είμαι η φωνή όλων των δίκαιων αιτημάτων, αλλά ιδιαιτέρως των ευάλωτων ομάδων, ακόμη και αυτών που δεν έχουν ανθρώπινη φωνή, όπως είναι τα ζώα. Και για αυτόν το λόγο, εδώ και χρόνια έχω επιλέξει να είμαι χορτοφάγος -όχι επειδή δε μου αρέσει το κρέας, αλλά προς ένδειξη ευγνωμοσύνης και σεβασμού προς τα ζωάκια και το δικαίωμα τους στη ζωή. Σχετικά με το τελευταίο σκέλος της ερώτησης σας, εδώ και 1,5 χρόνο δε μου απομένει καθόλου ελεύθερος χρόνος, καθώς καλύπτεται πλήρως από θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων μου και των υποχρεώσεων μου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, όπως επίσης και στη φροντίδα του μωρού που έχουμε αποκτήσει με το σύζυγο μου.
Είναι οι 50-60plus έτοιμοι να μας δεχθούν ως γενιά του αύριο;
Θεωρώ πως είναι. Η γενιά των 50-60άρηδων διαφέρει κατά πολύ από την προηγούμενη γενιά σε αυτήν την ηλικία. Θεωρώ πως είναι πιο ανοιχτόμυαλοι και πιο προοδευτικοί εκ των συνθηκών που έχουν βιώσει. Σίγουρα υπάρχουν κάποιοι που δεν είναι ιδιαίτερα πρόθυμοι, αλλά ως επί το πλείστον με χαρά ακούν και δέχονται τις νεότερες γενιές. Αλλά οφείλουμε και εμείς ως νεότερη γενιά να ακούμε τους έμπειρους 50-60αρηδες σε κάθε τομέα, ώστε το «πάντρεμα» της εμπειρίας των παλαιότερων με την προοδευτική σκέψη και την ορμή των νεότερων να φέρνουν ένα ιδανικό αποτέλεσμα προόδου στην κοινωνία μας.
ΜΕΡΑ 25… γιατί αυτός ο κομματικός χώρος εν έτη 2021;
Το 2010 ξεκίνησαν να είναι εμφανή τα σημάδια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και τότε ήταν που υπεγράφη το πρώτο μνημόνιο, το οποίο είναι μια σύμβαση που υπέγραψε η τότε κυβέρνηση ουσιαστικά για να διασωθούν οι τράπεζες. Η σύμβαση αυτή, το 1ο μνημόνιο, και τα επόμενα που ακολούθησαν, ήταν αυτά που εξουθένωσαν οικονομικά τους Έλληνες πολίτες. Το ΜέΡΑ25 λοιπόν ήρθε για να εκπροσωπήσει όλους τους πολίτες που κουράστηκαν από τα μνημόνια και δεν καλύπτονταν από τις ήδη υπάρχουσες παλαιοκομματικές πολιτικές.
Πως βίωσες και βιώνεις τον SARS COVID 19 και τα αποτελέσματα του;
Δυστυχώς εγώ βίωσα τον ερχομό του Covid-19 στην Ελλάδα, αναρρώνοντας από τη γρίπη Η1Ν1. Το χειρότερο δεν είναι ότι πέρασα εγώ αυτήν την τόσο δύσκολη γρίπη –την οποία κόλλησα λόγω του ότι έτρεξα, μόλις σαράντισα, σε μια εκδήλωση που είχα προσκληθεί για να εκπροσωπήσω το ΜέΡΑ25-, αλλά το ότι κόλλησε το 40 ημερών βρεφάκι μου. Αφού νοσηλευτήκαμε, περνώντας μια δύσκολη νοσηλεία, επιστρέψαμε σπίτι και σε λίγες μέρες είχαμε το πρώτο κρούσμα του Covid-19 στην Ελλάδα, εδώ στη Θεσσαλονίκη, στον Δήμο μας (Πυλαίας-Χορτιάτη). Έκτοτε υπήρξε αυτή η τεράστια έξαρση των κρουσμάτων, με τα γενικά ή τα ειδικά lockdown…τα οποία έχουν οδηγήσει σε μια πολύ διαφορετική πραγματικότητα από αυτήν που γνωρίζαμε όλοι μέχρι πρότινος. Γενικότερα η κυβέρνηση έκανε πολλά λάθη στη διαχείριση της πανδημίας και συνεχίζει ακόμη και τώρα, ένα χρόνο μετά, τα λάθη,. Έκλεισε τις επιχειρήσεις, το λιανεμπόριο και την εστίαση των οποίων τη λειτουργία θα μπορούσε να επιτρέψει με κάποια αυξημένα μέτρα προστασίας (όπως για παράδειγμα, να επιτραπεί το άνοιγμα της εστίασης μόνο με τραπεζάκια έξω κ.α.) ενώ άφηνε τον κόσμο να στριμώχνεται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα οποία αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης!
Καταλαβαίνω και συμπαραστέκομαι στα θύματα του Covid-19 και στους ανθρώπους τους και πιστεύω πως πολλά από αυτά θα είχαν αποφευχθεί εάν η κυβέρνηση είχε προβεί εγκαίρως σε δωρεάν τεστ για όλους, σε αύξηση των κλινών ΜΕΘ και σε επίταξη ιδιωτικών κλινικών για να σωθούν ζωές. Τουλάχιστον στην παρούσα φάση που ανοίγει ξανά ο τουρισμός, η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι πολύ πιο προσεχτική στο σωστό και αποτελεσματικό έλεγχο των τουριστών για να μην επαναληφθούν τα περυσινά λάθη, τα οποία κόστισαν τόσο πολύ στην ελληνική κοινωνία, ούτως ώστε να μη βιώσει και πάλι ο ελληνικός λαός τις συνέπειες αυτών των τραγικών αστοχιών! Όσον αφορά σε εμένα, ο Covid-19, με ανάγκασε, όπως όλους, να είμαι πολλές ώρες στο σπίτι κάνοντας σχεδόν τα πάντα μέσω τηλεδιασκέψεων και τηλεργασίας. Προσωπικά μου λείπει πολύ η ανθρώπινη επαφή, αλλά κάνω υπομονή, γιατί το σημαντικό είναι να βγούμε όσο πιο αλώβητοι, σώοι και αβλαβείς μπορούμε. Γι αυτό θεωρώ χρέος μου να προστατεύσω όχι μόνο τον εαυτό μου, αλλά κυρίως τις ευαίσθητες και ευάλωτες ομάδες συνανθρώπων μας που βρίσκονται δίπλα μας.
MeTooGreece… πως το βλέπεις όλο αυτό; Θα αλλάξει κάτι;
Στέκομαι δίπλα σε κάθε άνθρωπο που έχει βιώσει και δεχθεί ψυχική ή σεξουαλική παρενόχληση και κυρίως στις γυναίκες, διότι αποτελούν το 80-90% των θυμάτων. Είναι ευχής έργον που έγινε η αρχή του «me too» και στην Ελλάδα και χαίρομαι με τις διαστάσεις που πήρε. Είναι εξαιρετικά σημαντικό βήμα, διότι οδηγεί στην αποστιγματοποίηση, η οποία για χρόνια ευθυνόταν για την αποσιώπηση των γεγονότων. Με τη δημοσιοποίηση λοιπόν των σεξουαλικών παρενοχλήσεων, κυρίως σε χώρους στους οποίους ασκείται εξουσία και φέρνουν το θύμα σε αδιέξοδο, ανοίγει ο δρόμος για μελλοντικές καταγγελίες πολύ πιο άμεσα από τη στιγμή που λαμβάνουν χώρα, έτσι ώστε να μπορούν να τιμωρούνται οι θύτες, διότι ως γνωστόν υπάρχει το ζήτημα της παραγραφής. Οφείλουμε να αγωνιστούμε για την αναθεώρηση της νομοθεσίας σχετικά με υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης και άλλες συναφείς. Οι γυναίκες πρέπει να προστατευτούν ώστε να είναι πιο ενεργές στην κοινωνική και πολιτική ζωή, δίχως να φοβούνται ή να εκβιάζονται.
Τελευταίο, σχεδόν, μα πολύ πάρα πολύ σπουδαίο.
200 Χρόνια Ελλάδα, Επανάσταση και Λευτεριά.
Τι σκέψεις σε γεμίζει όλο αυτό;
Τη φετινή χρονιά, το 2021, η χώρα μας γιορτάζει 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Εορτάζουμε την επιλογή λίγων γενναίων, τολμηρών και σπουδαίων ανθρώπων που πήραν την απόφαση να επαναστατήσουν, προβαίνοντας σε εξέγερση, ενάντια στον τουρκικό ζυγό. Η επανάσταση του 1821 είναι μία εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση. Είχαν προηγηθεί και άλλες επαναστάσεις/εξεγέρσεις σε άλλες περιοχές της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τις οποίες κατέπνιξαν οι οθωμανικές αρχές, με τη βοήθεια και των Ελλήνων προεστών και λοιπών που κατείχαν κάποιου είδους εξουσία. Ήρθε όμως εκείνη η στιγμή που τα λάθη του παρελθόντος έγιναν μαθήματα και οι συγκυρίες ήταν πιο ευνοϊκές για να ευοδωθεί η επανάσταση. Σε αυτό βέβαια βοήθησε εξαιρετικά η Φιλική Εταιρεία, η οποία είχε «μπολιαστεί» με τις ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης και με το σύνθημα της «Ελευθερία – Ισότητα – Αδελφότητα|». Έτσι η επανάσταση του 1821, που ξεκίνησε στην Πελοπόννησο, μετουσίωσε το όραμα των Ελλήνων για ελευθερία! Χάρη στον αγώνα και στη θυσία αυτών των ηρώων και των ηρωίδων απελευθερώθηκαν σταδιακά διάφορες περιοχές του νυν ελλαδικού χώρου! Τι μαθαίνουμε απ όλο αυτό; Πως όσες προσπάθειες προς την ελευθερία κι αν έχουν αποτύχει, έρχεται η μια, η σωστή, όπου οι συγκυρίες και τα λάθη του παρελθόντος βοηθούν στο να υλοποιηθεί ορθά με τα επιθυμητά αποτελέσματα, όχι για ίδιον όφελος, αλλά για το κοινό, το δημόσιο καλό και για τις επόμενες γενιές! Στις μέρες μας όμως τι πράττουμε προς αυτήν την κατεύθυνση; Ας αναλογιστούμε και ας γίνουμε πιο συνειδητοί στις πράξεις μας και στις επιλογές μας όταν χρειάζεται…
Μια θετική – ελπιδοφόρα – αισιόδοξη σκέψη σου για το αύριο;
Ποιο είναι το προσωπικό σου μότο;
Η φράση που σε παρακινεί, αν θες, που σε εμπνέει
Το μοναδικό καλό που μπορούμε να βγάλουμε από όλη αυτήν την κατάσταση που βιώνουμε τον τελευταίο χρόνο, από τα περιοριστικά μέτρα, την καραντίνα, καθώς και το τέλμα της οικονομίας, είναι η εντονότερη επαφή μας με τη φύση. Αυτή η « ανθρωπόπαυση» έδωσε λίγο περισσότερο χώρο στη φύση να αναπνεύσει και μαζί της να αναπνεύσουμε κ εμείς από τους ξέφρενους ρυθμούς. Εγώ βέβαια δεν έχω σχεδόν καθόλου χρόνο για κάτι τέτοιο, διότι το αίσθημα ευθύνης και ο όγκος εργασιών τον τελευταίο ενάμιση χρόνο δε μου αφήνουν και πολλά περιθώρια. Πιστεύω όμως πως στον περισσότερο κόσμο δόθηκε η ευκαιρία να αξιοποιήσει τον ελεύθερο του χρόνο πηγαίνοντας στη φύση. Αυτό είναι το μοναδικό που μπορούμε να κρατήσουμε από όλη αυτήν την κατάσταση και εύχομαι να το κρατήσουμε, ακόμη κι όταν επανέλθουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Ανέκαθεν πρέσβευα και συνεχίζω να πρεσβεύω τις ανθρωπιστικές αξίες. Το προσωπικό μου «μότο» είναι «ο Άνθρωπος και οι ανθρωπιστικές αξίες πάνω απ΄ όλα». Αυτές οι αξίες είναι που μας φέρνουν όλους στο «εμείς», μας καθιστούν ίσους σε δικαιώματα και μας δίνουν τη δυνατότητα να πορευόμαστε ελεύθεροι με όχημα την αλληλεγγύη, την αγάπη για το πλησίον μας, για τα ζώα, τη φύση και το περιβάλλον, έτσι ώστε να δημιουργούμε μια κοινωνία όπου υπάρχει πραγματική δικαιοσύνη, ισηγορία και ισονομία. Αξίες όπως η αγάπη, ο αλληλοσεβασμός και η αλληλεγγύη είναι αυτές που καθορίζουν πάντοτε τις πράξεις μου και τις επιλογές μου.