Η παγκοσμιοποιημένη οικονομία έχει αρχίσει να αισθάνεται για τα καλά τις συνέπειες της κρίσης που πλήττει την Τουρκία και κορυφώνεται λόγω των εξαιρετικά κακών σχέσεων που έχει αυτή τη στιγμή με τις ΗΠΑ και των μέτρων που λαμβάνονται σε βάρος της.
Η UBS επισημαίνει πως το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλά επίπεδα 13 μηνών κάτω από 1,14 έναντι του δολαρίου χθες, μετά τις ανησυχίες που εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στα τέλη της περασμένης εβδομάδας για την έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία.
Υπό κατάρρευση βρίσκονται τα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομικών, καθώς οι επενδυτές στρέφονται στα «δολαριακά» assets, με φόντο το κραχ στην τουρκική λίρα η οποία «βυθίστηκε» έως τις 7,4 λίρες/δολάριο. Την ίδια ώρα, σοβαρές πιέσεις δέχεται και το ρούβλι ενώ οικονομικοί παράγοντες εκτιμούν ότι η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στην Τουρκία με αφορμή την κράτηση του Αμερικανού Πάστορα και στη Ρωσία για την υπόθεση της δηλητηρίασης με το νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσκοκ στη Βρετανία, αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη μια γενικότερη αναδιανομή τοποθετήσεων όσων έχουν δολάρια.
Το επενδυτικό παιχνίδι ξεκινάει ακριβώς από αυτό το σημείο. Οι επενδυτές εγκαταλείπουν τις αναδυόμενες οικονομίες, με αποτέλεσμα να ισχυροποιείται το δολάριο και τα τοπικά νομίσματα να καταποντίζονται.
Goldman Sachs: Περιορισμένη η μετάδοση
Πάντως η Goldman Sachs εμφανίζεται καθησυχαστική για τη μετάδοση της τουρκικής κρίσης, η οποία θα είναι μικρή όπως εκτιμούν οι αναλυτές της. Με εξαίρεση το ρωσικό ρούβλι, οι πρόσφατες κινήσεις στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών ήταν μικρότερες από ότι προέβλεπε ο δείκτης της Goldman Sachs σε σύγκριση με το κραχ στην τουρκική λίρα.
Μεγάλη βουτιά στην Αθήνα
Μεγάλες απώλειες κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών, με την αγορά να υποχωρεί προς τις 720 μονάδες, υπό των βάρος των ρευστοποιήσεων στον τραπεζικό κλάδο. Η αγορά επηρεάστηκε αρνητικά από το πτωτικό κλίμα των ευρωπαϊκών αγορών, στον απόηχο των εξελίξεων στην Τουρκία και της επιδείνωσης του κλίματος στην αγορά ομολόγων.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 720,71 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 3,10%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 31,436 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 30,764,513 μετοχές.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 3,26%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 2,12%.
Πέφτει το ρούβλι
Η ισοτιμία του δολαρίου στο άνοιγμα του Χρηματιστηρίου της Μόσχας αυξήθηκε κατά 94 καπίκια, φθάνοντας τα 68,66 ρούβλια, και υπερβαίνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο για πρώτη φορά από τις 16 Απριλίου 2016 την ισοτιμία των 68 ρουβλίων.
Η ισοτιμία του ευρώ αυξήθηκε κατά 90 καπίκια φθάνοντας τα 78,15 ρούβλια υπερβαίνοντας την ισοτιμία των 78 ρουβλίων που ήταν στις 11 Απριλίου του 2018.
Πάντως, το Κρεμλίνο δήλωσε στις 13 Αυγούστου ότι η Ρωσία συμφωνεί και στηρίζει το διμερές εμπόριο με όλες τις χώρες στα εθνικά νομίσματά τους και όχι στο δολάριο, αλλά ότι η ιδέα χρειάζεται λεπτομερή επεξεργασία πριν εφαρμοστεί.
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε στις 11 Αυγούστου ότι η Τουρκία προετοιμαζόταν να διεξάγει εμπορικές συναλλαγές μέσω εθνικών νομισμάτων με την Κίνα, τη Ρωσία και την Ουκρανία.
Ερωτηθείς για την πρόταση του Ερντογάν, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία πιέζει για μια τέτοια συμφωνία με όλες τις χώρες. Είπε ότι το θέμα είχε τεθεί πολλές φορές κατά τη διάρκεια διμερών συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας.
Υποχωρεί ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI
Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI, που παρακολουθεί μετοχές σε 47 χώρες, σημείωσε νωρίτερα πτώση κατά 0,5% και πτώση κατά 1,6% σε σχέση με το άνοιγμα της Παρασκευής, καθώς η τουρκική λίρα υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, αναγκάζοντας τον υπουργό Οικονομικών της χώρας να ανακοινώσει σχέδιο δράσης για την οικονομία προκειμένου να περιορίσει τη νευρικότητα.
Από τις εξελίξεις στην Τουρκία έχει πληγεί και το ευρώ, ιδιαίτερα μετά από το δημοσίευμα των Financial Times την περασμένη εβδομάδα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανησυχεί ολοένα και πιο πολύ για τις τράπεζες στην ευρωζώνη με έκθεση στην Τουρκία. Σήμερα, το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλό έτους έναντι του δολαρίου και έναντι του ελβετικού φράγκου.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν σήμερα το πρωί, με έναν πανευρωπαϊκό δείκτη μετοχών να σημειώνει πτώση 0,5% και τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει απώλειες 1,2%.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε κατά 1,5% κοντά σε χαμηλό έτους. Ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε 2,0%, ενώ σχεδόν όλα τα χρηματιστήρια στην περιοχή κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος.
Το ραντ στη Νότια Αφρική υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα του 2016, ενώ και το ρωσικό ρούβλι υποχώρησε σε χαμηλά 2,5 ετών.
Ιστορικό χαμηλό κατέγραψε η ινδική ρουπία, ενώ η ρουπία της Ινδονησίας υποχώρησε σε χαμηλά τριών ετών.
Υπό πίεση βρίσκεται και το πέσο Αργεντινής, με φόντο το νέο σκάνδαλο διαφθοράς που κλονίζει τη χώρα. Ωστόσο, η Τουρκία έχει αντικαταστήσει την Αργεντινή ως η αγορά με τη χειρότερη επίδοση το 2018 σε ότι αφορά τα ομόλογα και το συνάλλαγμα. Οι απώλειες και για τις δύο χώρες ξεπερνούν κατά πολύ το 4,7% που αποτελεί το μέσο όρο πτώσης των αναδυόμενων αγορών το 2018.Οι επενδυτές που κατέχουν ομόλογα εκφρασμένα σε λίρα καταγράφουν απώλειες που ξεπερνούν το 40% σε όρους δολαρίων, ενώ την ίδια ώρα οι απώλειες της Αργεντινής έχουν σταθεροποιηθεί στο 36%.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης του δολαρίου ενισχύεται σε υψηλά έτους στις 96,505, καθώς οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, όπως το αμερικανικό νόμισμα, το ιαπωνικό γεν και το ελβετικό φράγκο.
Ιστορικό χαμηλό για τη ρουπία
Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα υποχώρησε η ινδική ρουπία, με φόντο το κραχ στην τουρκική λίρα, το οποίο έχει προκαλέσει ανησυχία για μετάδοση της κρίσης στις αναδυόμενες οικονομίες.
Η ρουπία υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό των 69,62 ανά δολάριο, γεγονός που ανάγκασε την κεντρική τράπεζα της Ινδίας να παρέμβει.
Όπως μεταδίδει το CNBC, η κεντρική τράπεζα ήταν εκεί για να περιορίσει το volatility, αλλά όχι καθοριστικά, σχολίασε dealer ξένης τράπεζας που δραστηριοποιείται στην Ινδία.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ινδίας αυξήθηκε στο 7,8% από το 7,75%.
Φόβοι για την ιταλική οικονομία
Η Ιταλία θα μπορούσε να είναι η πρώτη χώρα που θα δεχτεί σοβαρό χτύπημα από την κατρακύλα της τουρκική λίρας, προειδοποίησαν οι αναλυτές.
Τα τραπεζικά αποθέματα της Ευρωζώνης υποχώρησαν 1,3% σε χαμηλά επίπεδα έξι εβδομάδων, καθώς οι τράπεζες BBVA, Unicredit και BNP Paribas που εκτέθηκαν στην κρίση της Τουρκίας υποχώρησαν 0,9 – 2,6%.
Ο David Vickers, ανώτερος διευθυντής χαρτοφυλακίου στη Russell Investments στο Λονδίνο, δήλωσε: “Υπάρχει αποφυγή κινδύνων και ανησυχία σχετικά με τον κίνδυνο μόλυνσης από την Τουρκία που πιθανώς να χτυπήσει την Ιταλία, σε ένα ιταλικό κυβερνητικό πλαίσιο που δεν μπορεί να ειπωθεί ότι έχει τις πιο σταθερές βάσεις».
«Βλέπετε το πού τα πράγματα είναι εύθραυστα και οι αβεβαιότητες γύρω από την ιταλική πολιτική είναι πιο έντονες όταν μπουν στην εξίσωση παγκόσμιες πιέσεις».
Η αντίδραση από την Τράπεζα της Τουρκίας
Σε αυτό το κλίμα, η Τράπεζα της Τουρκίας με ανακοίνωσή της ανήγγειλε πως θα παρέχει όλη την ρευστότητα που χρειάζονται οι τράπεζες και πως τα ελάχιστα επιτόκια δανεισμού προς τις τράπεζες για τις εγγυήσεις έναντι των συναλλαγών σε τουρκική λίρα θα αναθεωρηθούν με βάση τον τύπο και την ωρίμανση, δίνοντας έτσι στις τράπεζες ευελιξία στην διαχείριση των εγγυήσεων.
Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα, με τον κανονισμό αυτό η προεξοφλημένη αξία των υφιστάμενων χωρίς επιβάρυνση εγγυήσεων προβλέπεται να αυξηθεί κατά περίπου 3,8 δισ. τουρκικές λίρες.
Παράλληλα, ανακοίνωσε πως τα όρια των καταθέσεων σε ξένο συνάλλαγμα που χρησιμοποιούνται ως εγγυήσεις για τις συναλλαγές των τραπεζών σε τουρκική λίρα αυξήθηκαν στα 20 δισ. ευρώ, από 7,2 δισ. ευρώ.
Η κεντρική τράπεζα ανέφερε πως οι παραδοσιακές δημοπρασίες repo ή οι δημοπρασίες πώλησης καταθέσεων μπορεί να πραγματοποιηθούν με ωριμάνσεις που δεν ξεπερνούν τις 91 ημέρες. Για τις ημέρες με σχετικά υψηλότερες ανάγκες χρηματοδότησης, μπορούν να πραγματοποιηθούν περισσότερες από μία δημοπρασίες repo με ωριμάνσεις 6-10 ημερών.
Η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε επίσης πως τα υφιστάμενα όρια καταθέσεων σε ξένο συνάλλαγμα των τραπεζών που ανέρχονται σε περίπου 50 δισ. δολάρια ΗΠΑ ίσως αυξηθούν και μπορεί να βελτιωθούν οι όροι χρήσης εάν κριθεί απαραίτητο.