Ξεκίνησε χθες στη Μαδρίτη και ολοκληρώνεται σήμερα Πέμπτη η Σύνοδος Κορυφής του NATO στο επίκεντρο της οποίας βρίσκονται στρατηγικές επιλογές για το μέλλον της Συμμαχίας και τη διάθεση δυνάμεων για την άμεση προστασία των κρατών-μελών της στην ανατολική Ευρώπη.
Ιδίως, μάλιστα η έγκριση της νεότερης έκδοση της Στρατηγικής Αντίληψης (Strategic Concept) της Συμμαχίας, που -μετά την ιδρυτική συνθήκη της Συμμαχίας- είναι το σημαντικότερο έγγραφο της Συμμαχίας και ουσιαστικά αποτελεί τον οδικό της χάρτη. Όπως επίσης και η υιοθέτηση των αιτήσεων της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξή τους στη Συμμαχία, έναντι των οποίων, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απέσυρε το βράδυ της Τρίτης την απειλή βέτο.
Κυρ. Μητσοτάκης: Ικανοποίηση για όσα περιλαμβάνονται στην εισαγωγή του νέου στρατηγικού δόγματος
Προσερχόμενος το μεσημέρι της Τετάρτης στη Σύνοδο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε ικανοποίηση αφενός γιατί ξεπεράστηκαν «οι καιροσκοπικές και ωφελιμιστικές συμπεριφορές» και θα απευθυνθεί πρόσκληση ένταξης στη Σουηδία και τη Φινλανδία. Και αφετέρου γιατί στην εισαγωγή του νέου στρατηγικού δόγματος συμπεριλαμβάνεται «η προστασία της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως το αξιακό πλαίσιο πάνω στο οποίο στηρίζεται η Συμμαχία». Ανέφερε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός:
-«Συναντιόμαστε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη σκιά ενός πολέμου. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνιστά μία τομή στον γεωπολιτικό χρόνο. Δίνει νέα σημασία στην Ευρωατλαντική συμμαχία και μας υποχρεώνει να κινηθούμε ταχύτερα ώστε να ενισχύσουμε τις δομές του ΝΑΤΟ. Βρισκόμαστε σήμερα αντιμέτωποι με νέες σημαντικές γεωπολιτικές προκλήσεις.
-Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου γιατί στο νέο στρατηγικό δόγμα στην εισαγωγή του συμπεριλαμβάνεται η προστασία της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως το αξιακό πλαίσιο πάνω στο οποίο στηρίζεται η Συμμαχία μας.
–Θέλω επίσης να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι η Συμμαχία θα απευθύνει πρόσκληση στη Φινλανδία και στη Σουηδία να γίνουν το 31ο και το 32ο μέλος της Συμμαχίας. Τελικά πρυτάνευσε η κοινή λογική και το καλό της Συμμαχίας και ξεπεράστηκαν οι όποιες καιροσκοπικές και ωφελιμιστικές συμπεριφορές.
-Η Ελλάδα αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952. Είμαστε ένας σημαντικός πυλώνας σταθερότητας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, μία χώρα η οποία συστηματικά επενδύει άνω του 2% του ΑΕΠ της στις αμυντικές δαπάνες, θωρακίζοντας με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο τη δική μας αμυντική αποτρεπτική δυνατότητα αλλά και τις δομές της Συμμαχίας.
-Ως πυλώνας σταθερότητας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή η προσήλωση της Συμμαχίας θα πρέπει να είναι στην πρόκληση που αντιμετωπίζει στο μέτωπο της Ουκρανίας. Δεν χρειαζόμαστε καμία άλλη πηγή αστάθειας εντός της Συμμαχίας και πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο αντιλαμβάνονται όλοι οι εταίροι μας».
Παρέμβαση του πρωθυπουργού στη Σύνοδο
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ επικεντρώθηκε στα θέματα της ατζέντας. Ανέδειξε πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Συμμαχία επέδειξε ενότητα, ταχύτητα και αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και τόνισε την ανάγκη να συνεχίσει προς την κατεύθυνση αυτή. Υπογράμμισε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό για ουσιαστικούς και συμβολικούς λόγους οι κυρώσεις που αποφασίζονται να εφαρμόζονται από όλα τα μέλη.
Επανέλαβε ότι η Ελλάδα στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της Ουκρανίας. Επεσήμανε ότι η ρωσική εισβολή έχει καταστήσει σαφές πως η αποστολή του ΝΑΤΟ για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου δεν είναι πλέον κενό γράμμα. Καλωσόρισε την εξέλιξη με την Φινλανδία και τη Σουηδία και εξέφρασε την ικανοποίησή του που ξεπεράστηκαν οι δυσκολίες.
Σημειώνεται ότι στη δική του παρέμβαση ο Τ. Ερντογάν δεν είπε απολύτως τίποτα, για όλα τα ζητήματα που έθετε το προηγούμενο διάστημα. Μίλησε ελάχιστα και επικεντρώθηκε στα θέματα της ατζέντας της Συνόδου.
Συναντήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής
Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον, με τον οποίο είχε πρόσφατα και τηλεφωνική συνομιλία. Κατά τη συνάντηση επισημάνθηκαν οι προοπτικές εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας και ως τομείς προτεραιότητας τέθηκαν το εμπόριο, η ναυτιλία, η ενέργεια, η ψηφιακή τεχνολογία, οι καινοτόμες τεχνολογίες, η άμυνα και ο τουρισμός.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της επισιτιστικής ασφάλειας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ετοιμότητα τόσο του ελληνικού στόλου όσο και των ελληνικών λιμένων να διαδραματίσουν κομβικό ρόλο στη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών στις διεθνείς αγορές.
–Συνάντηση είχε ο πρωθυπουργός και με την Σουηδή ομόλογο του, Μαγκνταλένα Άντερσον, στην οποία εξέφρασε την πλήρη στήριξη του για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία, δηλώνοντας την ικανοποίησή του για τις πρόσφατες εξελίξεις.
-Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης, με τον Καναδό ομόλογό του Τζάστιν Τριντό. Συζήτησαν θέματα συνεργασίας των δύο χωρών, οι οποίες φέτος συμπληρώνουν 80 χρόνια επίσημων διπλωματικών σχέσεων. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη δυναμική Ελληνική ομογένεια του Καναδά, η οποία αποτελεί ζωντανό και αδιάληπτο δεσμό μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και στη διαρκώς διευρυνόμενη οικονομική και εμπορική συνεργασία.
-Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον νεοεκλεγέντα Αυστραλό ομόλογό του Άντονι Αλμπανέζι. Οι δύο ηγέτες είχαν την ευκαιρία να επιβεβαιώσουν το παραδοσιακά εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων και να πραγματοποιήσουν σύντομη ανασκόπηση όλου του φάσματός τους. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ενίσχυση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας και την προσέλκυση επενδύσεων.
Για την τριμερή συμφωνία μεταξύ Σουηδίας, Φινλανδίας και Τουρκίας
Η τριμερής συμφωνία μεταξύ Σουηδίας, Φινλανδίας και Τουρκίας ανοίγει τον δρόμο για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού βραχίονα εντός του ΝΑΤΟ, χωρίς να επηρεάζει τις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας και τις σχετικές ευρωπαϊκές αποφάσεις, υπογραμμίζουν πηγές. Συνιστά ουσιαστικά μια αναδίπλωση της Τουρκίας, η οποία είχε εντείνει την ρητορική της τους τελευταίους μήνες και δεν θίγει με οποιονδήποτε τρόπο τα συμφέροντα της Ελλάδας, ούτε μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.
Υπάρχει υποχώρηση της Τουρκίας και δεν προκύπτουν ζητήματα που θίγουν συμφέροντα της χώρας. Σημαντικό, επίσης, είναι ότι κάνει καταρχήν ρητή αναφορά στην ιδρυτική συνθήκη του ΝΑΤΟ, η οποία τόσο στο προοίμιο, όσο και στο πρώτο άρθρο αναφέρεται στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών, κάτι που οφείλει να πράξει η Τουρκία. Το μεγαλύτερο μέρος του κειμένου αφορά ζητήματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας, κάτι που αποτελούσε τη βασική προτεραιότητα της τουρκικής κυβέρνησης, προφανώς για εσωτερική κατανάλωση.
Αναφορικά με τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων, σημειώνεται ότι στο κείμενο δεν γίνεται καμία αναφορά στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει τόσο η Σουηδία όσο και η Φινλανδία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες εξακολουθούν να ισχύουν.
Η πραγματικότητα είναι ότι οι δύο σκανδιναβικές χώρες παραδοσιακά δεν διαδραματίζουν ιδιαίτερα μεγάλο ρόλο στα εξοπλιστικά προγράμματα της Άγκυρας. Η αξία των πωλήσεων της Σουηδίας στην Τουρκία για ολόκληρη την πενταετία 2015-19 μετά βίας υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ. Οι σουηδικές εξαγωγές προς την Τουρκία αποτελούν πολύ μικρό μέρος των συνολικών πωλήσεων όπλων από τη Στοκχόλμη, οι οποίες το 2020 ξεπέρασαν τα 1,52 δισ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη δεσμεύονται από τις θέσεις της Ένωσης και τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου καταγράφεται ξεκάθαρα η τουρκική προκλητικότητα και η ευρωπαϊκή στήριξη στην ελληνική κυριαρχία και στα κυριαρχικά δικαιώματα έναντι των ανεδαφικών αξιώσεων της Άγκυρας.
Θα εξαντληθεί κάθε ένδικο μέσο για την ακύρωση της καταχώρησης του «Τurkaegean»
Ο ευρωπαϊκός φορέας αναγνώρισης εμπορικών σημάτων παραλαμβάνει χιλιάδες αιτήσεις και προβαίνει σε χιλιάδες αναρτήσεις δημόσιας διαβούλευσης. Στην περίπτωση αυτή το αίτημα του τουρκικού οργανισμού Τουρισμού για καταχώρηση του σήματος «Turkaegean» δεν εντοπίστηκε έγκαιρα από τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες δεν ενημέρωσαν, όπως θα έπρεπε, την πολιτική ηγεσία, επισημαίνουν πηγές.
Μετά από αυτό με εντολή του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για τη διερεύνηση πειθαρχικών παραπτωμάτων υπαλλήλων της πρώην Διεύθυνσης Σημάτων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Η διενέργεια της ΕΔΕ αποφασίστηκε επειδή δεν υπήρξε ουδέποτε ενημέρωση προς την Υπηρεσία ή την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες που υπηρετούσαν στο εθνικό γραφείο σημάτων ή που τελούσαν σε απόσπαση στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να αναληφθεί η έγκαιρη και πολιτική, διπλωματική και υπηρεσιακή δράση.
Η καταχώρηση στον ευρωπαϊκό φορέα αναγνώρισης εμπορικών σημάτων, του εμπορικού σήματος «Τurkaegean», προφανώς έχει τη σημασία του, παρότι δεν έχει επηρεάσει την τουριστική κίνηση προς τη χώρα μας. Πάντως δεν επιδρά σε οποιοδήποτε ζήτημα κυριαρχίας. Αυτό είναι απολύτως σαφές. Η Ελλάδα ωστόσο είναι αποφασισμένη να προχωρήσει γρήγορα σε προσφυγή για την ακύρωση της καταχώρησης, όπως έγινε και στις ΗΠΑ και για το λόγο αυτό έχει συγκροτηθεί ομάδα εργασίας για την εξάντληση των ένδικων μέσων.
Ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν σχετικά με ρήτρα αναπροσαρμογής και την απορρόφηση των ανατιμήσεων στο ρεύμα
Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον εκσυγχρονισμό της αδειοδοτικής διαδικασίας έργων ΑΠΕ, που ψηφίστηκε χθες -και είναι πλέον νόμος του κράτους- περιλαμβάνεται θεσμική παρέμβαση στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με τη σύσταση μηχανισμού ανάκτησης των υπέρ εσόδων των ηλεκτροπαραγωγών. Ο μηχανισμός μπαίνει σε εφαρμογή από τον Ιούλιο 2022 έως την 1η Ιουνίου 2023 και αποσυνδέει τις υψηλές τιμές στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου από τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας: Ειδικότερα:
-Ορίζονται ανώτατα όρια αποζημίωσης για τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, βάσει του πραγματικού τους κόστους λειτουργίας.
-Η διαφορά μεταξύ της χρηματιστηριακής τιμής και της αποζημίωσης που θα οριστεί με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα δεσμεύεται υπέρ του ΤΕΜ και θα χρησιμοποιείται για την επιδότηση των οικιακών και επαγγελματικών λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.
–Με τη νέα θεσμική παρέμβαση, από την 1η Ιουλίου θα απορροφάται έως και το 100% των αυξήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια.
Συγκεκριμένα:
-Στους ευάλωτους καταναλωτές που δικαιούνται Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (περίπου 500.000 νοικοκυριά) θα απορροφάται το 100% της αύξησης.
-Σε όλα τα άλλα οικιακά τιμολόγια έως και το 85% της αύξησης.
-Σε 1,25 εκατ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις το 82% της αύξησης.
-Στους αγρότες και τα αγροτικά τιμολόγια έως το 90% της αύξησης.
–Στον ίδιο νομο υπάρχουν επίσης ρυθμίσεις σύμφωνα με τις οποίες:
-Έως τις 10 Ιουλίου οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να αναρτήσουν στην ιστοσελίδα τους τις τιμές που θα δουν οι καταναλωτές από την 1η Αυγούστου. Οι λογαριασμοί που θα εκδοθούν τον Αύγουστο δεν θα περιλαμβάνουν ρήτρα αναπροσαρμογής.
-Δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να αλλάζουν πάροχο αζημίως, δίχως να χρειάζεται να καταβάλλουν αποζημίωση (penalty) λόγω πρόωρης αποχώρησης.
-Για την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών και την ενίσχυση της διαφάνειας, οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας υποχρεώνονται να ανακοινώνουν κάθε μήνα σε ευδιάκριτο σημείο στην ιστοσελίδα τους τις χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρισμού που θα ισχύουν στα τιμολόγιά τους για τον επόμενο μήνα.
-Με τον τρόπο αυτόν οι καταναλωτές θα έχουν επαρκές χρονικό διάστημα στη διάθεσή τους προκειμένου να αναζητήσουν φθηνότερα τιμολόγια και να αλλάξουν πάροχο εφόσον το επιθυμούν.
-Οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας υποχρεούνται να αναγράφουν στους έντυπους και τους ηλεκτρονικούς λογαριασμούς, σε ευδιάκριτο σημείο δίπλα στο πληρωτέο ποσό, το ύψος της επιδότησης από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ).