Δεν ξέρω αν το παρατηρείτε, αλλά η πολιτική συμπεριφορά του Πάνου Καμμένου, παρά τις δημόσιες επιδείξεις αγάπης με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου προ μηνός, έχει πλέον το βασικό χαρακτηριστικό της αυτονόμησης. Σε άλλο τέμπο εκπέμπει το Μαξίμου, σε άλλο εκπέμπει ο Καμμένος. Αυτό το βλέπουν και στο Μαξίμου, μην έχετε καμία αμφιβολία, αλλά με όλα τα μέτωπα ανοιχτά και ειδικά στα εθνικά θέματα, το μόνο που τους λείπει είναι μια ακόμα δημόσια αντιπαράθεση με τον κυβερνητικό τους εταίρο.
*****
Και μπορεί κάτι βουλευτές τύπου Βέττα να υπερασπίζονται τον Καμμένο με επιχειρήματα τύπου «είναι υπουργός Άμυνας, όχι μπαλαρίνα», για να δικαιολογήσουν το φετίχ του με τις στολές παραλλαγής, αλλά στο Μαξίμου ξέρουν περισσότερα από όσα λένε. Και τις δηλώσεις περί «ομηρείας» για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς είδαν και τις άλλες δηλώσεις που είπε τον Ερντογάν «τρελό» άκουσαν και την προχθεσινή απρέπεια να ανακοινώσει μέσω twitter τον θάνατο του πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας κατέγραψαν.
*****
Όλα αυτά, όμως, είναι… παρεμπίπτοντα, κατά πώς φαίνεται. Συνεπώς, η κυβέρνηση πορεύεται με τη διγλωσσία εμφανή και δεδομένη. Ο λόγος είναι απλός: στο παρασκήνιο γνωρίζουν όλοι ότι η πολιτική σχέση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει ορίζοντα λήξης τις εκλογές. Στην καλύτερη περίπτωση θα κρατήσει ακόμα έναν χρόνο, στη χειρότερη κάποιους μήνες, μιας και σας έχω μεταφέρει εγκαίρως ότι το Σκοπιανό δεν λύνεται άμεσα, συνεπώς δεν ελλοχεύει κίνδυνος για την κυβερνητική συνοχή εξ αυτού αυτή τη στιγμή.
*****
Η, δε, διγλωσσία δεν είναι απλά εμφανής εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά και εντός του ίδιου του υπουργείου! Και σας διαβεβαιώνω ότι το περιβάλλον Καμμένου καθόλου στο «ντούκου» δεν περνάει τις συνεχείς παρεμβάσεις του Φώτη Κουβέλη, ο οποίος εκπέμπει με τη σειρά του σε άλλον τόνο από τον προϊστάμενό του υπουργό. Και ο υπουργός, στο παρασκήνιο, βράζει, αλλά συνεχίζει τη δική του στρατηγική, γιατί, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που ξέρει τη μοίρα του, οι ΑΝΕΛ ακόμα παλεύουν για τη δική τους. Να ξαναμπούν στη Βουλή, δηλαδή, κάτι που και έμπειροι δημοσκόποι βλέπουν όλο και πιο χλωμό όσο περνούν οι μήνες.
Γαλάζια αντικατασκοπεία
Άνθρωπός μου στη ΝΔ με ενημέρωσε για κάτι πολύ ενδιαφέρον: στο παρασκήνιο, το επιτελείο της ΝΔ καταγράφει δηλώσεις, αλλά και… σιωπές, διαφόρων παραγόντων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, για να καταλάβουν ποιος θα μπορούσε να παράσχει σανίδα σωτηρίας στον πρωθυπουργό, εφόσον έφερνε λύση για το Σκοπιανό, με δεδομένο το ότι ο Καμμένος ορθά κοφτά έχει πει ότι δεν την ψηφίζει. Γιατί, όπως μου εξηγούν, αν δοθεί μια φορά σανίδα σωτηρίας, τότε αλλάζει το περιβάλλον και το Μαξίμου θα σπεύσει να διαμορφώσει νέα συμμαχία. Συνεπώς, και με τις εκλογές ενόψει, όλοι και όλα παρακολουθούνται.
Όμιλος για τσάι;
Ν.Ε.Ο. θα ονομάζει τον πολιτικό της φορέα η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα. Θα τον ανακοινώσει στις 17 του μήνα, από την ΕΡΤ3, γιατί η Μακεδονία γι’ αυτή έχει ιδιαίτερο συμβολισμό. Στόχος της, λέει, είναι να εκφράσει τον χώρο της κοινωνικής κεντροδεξιάς, μακριά από τις ακρότητες. Μέχρι εδώ είναι η είδηση, γιατί η κυρία Παπακώστα σε κανέναν δεν λέει ούτε καν τι σημαίνει το ακρωνύμιο, παρά παραπέμπει στις δηλώσεις που θα κάνει σε λίγες μέρες. Μιλώντας, όμως, γύρω-γύρω και ειδικά εντός της ΝΔ, βλέπω ότι αντιμετωπίζουν την κίνησή της σαν τη δημιουργία ενός… ομίλου για τσάι. Χωρίς να υιοθετώ τον χαρακτηρισμό, βέβαια, θέλω να προσθέσω στον προβληματισμό: ποια είναι η πανελλήνια απήχηση της κ. Παπακώστα που την ωθεί να κάνει και αυτή κόμμα; Εκτός, αν σε ύστερο χρόνο «παίξει μπάλα» με τους λοιπούς, σκόρπιους σχηματισμούς που κινούνται δεξιότερα της ΝΔ και ας δηλώνει πως εκφράζει την «κοινωνική κεντροδεξιά».
Τρέχουν για το άσυλο
Να σας πω, τέλος, ότι η κυβέρνηση κυριολεκτικά τρέχει, ώστε ως το τέλος Απριλίου να έχει φέρει τη νομοθετική ρύθμιση για την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου στα νησιά, ενώ στόχος είναι να ενισχυθούν ως το τέλος του χρόνου και οι υπάλληλοι που κάνουν τις προσωπικές συνεντεύξεις με τους πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίες είναι βασικό κομμάτι της διαδικασίας εξέτασης της αίτησης ασύλου. Και τρέχουν γιατί οι ροές είναι ήδη αυξημένες και, βάσει της δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, όσοι είναι στα νησιά, είτε φεύγουν από εκεί ως πρόσφυγες, είτε επιστρέφονται ως μετανάστες. Πλην όμως, τα hotspots εκεί έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τη δυναμικότητά τους και έρχεται ακόμα κόσμος.