Δύο εικοσιτετράωρα μετά την παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου από τη θέση του βουλευτή επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, το πολιτικό ενδιαφέρον εντός και εκτός της Κουμουνδούρου είναι στραμμένο στις επιλαχούσες και τους επιλαχόντες της λίστας, καθώς η τελική στάση τους θα κρίνει την είσοδο του Στέφανου Κασσελάκη στο Κοινοβούλιο.
Βουλευτές και στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζουν να επιδίδονται σε…μπαράζ δηλώσεων στήριξης της εισόδου Κασσελάκη στη Βουλή, με τελευταίο παράδειγμα αυτό της γραμματέως του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνιας Σβίγκου. “Η εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή από τον πρόεδρό του, μετά την παραίτηση του κορυφαίου επιστήμονα Όθωνα Ηλιόπουλου που τίμησε την Κ.Ο. μας, είναι πολιτικά αναγκαία και θεσμικά ορθή”, έγραψε, σε ανάρτησή της, η κ. Σβίγκου το όνομα της οποίας προστίθεται στην ομάδα…υποστήριξης της παρουσίας Κασσελάκη στα βουλευτικά έδρανα. Ήδη, στελέχη όπως η Θεοδώρα Τζάκρη, η Ραλλία Χρηστίδου, ο Νίκος Παππάς, ο Γιάννης Βουλγαράκης, η Νίνα Κασιμάτη, ο Γιώργος Καραμέρος, ο Κώστας Μπάρκας, η Ράνια Θρασκιά, ο Γιώργος Γαβρήλος, ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης, η Καλλιόπη Βέττα και ο Βασίλης Κόκκαλης έχουν ταχθεί, με τοποθετήσεις τους, υπέρ της εκχώρησης της έδρας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα “να υπερασπίζεται τις θέσεις του κόμματος και τις προτάσεις του εντός του Κοινοβουλίου”, συνεχίζοντας με τον τρόπο αυτό να ασκούν πιέσεις προς τους επιλαχόντες. “Η κοινοβουλευτική καθημερινότητα θα εμπλουτιστεί με την είσοδο του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή”, ανέφερε ο ευρωβουλευτής, Νικόλας Φαραντούρης. “Η παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου ανοίγει τον δρόμο ώστε ο εκλεγμένος πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης να εκπροσωπήσει το κόμμα και στην Βουλή”, υποστήριξε ο βουλευτής, Πέτρος Παππάς. “Είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να έχουμε στη Βουλή ως πρόεδρο της Κ.Ο. τον Στέφανο Κασσελάκη”, σημείωσε ο βουλευτής, Αλέξανδρος Αυλωνίτης.
Μεταξύ του κ. Ηλιόπουλου που παραιτήθηκε και του κ. Κασσελάκη μεσολαβούν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ πέντε υποψήφιοι. Πρόκειται για την Πόπη Τσαπανίδου, παραιτηθείσα εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος μετά την εκλογική ήττα του περυσινού καλοκαιριού, τον Μιχάλη Καλογήρου (μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ινστιτούτου του Αλέξη Τσίπρα) την πολιτική μηχανικό, Τζένη Λειβαδάρου, τον καθηγητή Ιατρικής, Αθανάσιο Τσακρή (υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον Κόσμο του Πέτρου Κόκκαλη) και την Ζωρζέτα Λάλη, η οποία αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την τελευταία διάσπαση.
Σε κάθε περίπτωση, το…πρώτο κλειδί των εσωτερικών εξελίξεων κρατάει στα χέρια της η κ. Τσαπανίδου. Η πρώην εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αυτή που θα κληθεί να απαντήσει εάν αποδέχεται τη θέση στα έδρανα του Κοινοβουλίου, καθώς το σενάριο του “ναι” από την πλευρά της θα κλείσει οριστικά την πόρτα της εισόδου Κασσελάκη στη Βουλή. Σε περίπτωση που τόσο η κ. Τσαπανίδου, όσο και οι υπόλοιποι επιλαχόντες και επιλαχούσες μέχρι την Ζωρζέτα Λάλη παραιτηθούν του δικαιώματός τους να καταλάβουν τη θέση του κ. Ηλιόπουλου, τα βλέμματα θα στραφούν στο πρώην ανώτατο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Λάλη δεν είναι διατεθειμένη να παραιτηθεί του δικαιώματός της να ορκιστεί βουλευτής, ενώ η ίδια, όταν είχε ανοίξει και πάλι η συζήτηση για πιθανή είσοδο του κ. Κασσελάκη τη Βουλή, είχε δείξει ότι θα καταλάβει τη θέση του βουλευτή Επικρατείας. Υπενθυμίζεται ότι η κ. Λάλη βρίσκεται εκτός του ΣΥΡΙΖΑ και σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τα στελέχη της Νέας Αριστεράς.
πηγή: capital.gr