Ανεπηρέαστες δείχνουν ότι θα παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό οι ισορροπίες ανάμεσα στις χρωματικές κατηγορίες τιμολογίων ρεύματος, πράσινων, κίτρινων και μπλε σταθερών, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες, ακόμη και μετά την επιδότηση που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση για τον Αύγουστο στα κυμαινόμενα προιόντα, ώστε να συγκρατήσει τις αυξήσεις.
Ακριβώς επειδή η επιδότηση που αναμένεται να γίνει γνωστή από το ΥΠΕΝ την επόμενη Παρασκευή 2 Αυγούστου θα είναι απ’ ότι φαίνεται χαμηλή, αυτό δεν θα ανατρέψει την αποκρυσταλλωμένη εικόνα στην αγορά λιανικής, ειδικά από τον Ιούνιο και μετά. Αυτήν δηλαδή που θέλει τα πράσινα τιμολόγια να είναι κατά τι ακριβότερα από τα κίτρινα και τα μπλε, καθώς ναι μεν θα μειωθεί η ψαλίδα και ίσως κάποια νέα σταθερά να γίνουν ακριβότερα, ωστόσο δεν πρόκειται να δούμε ουσιώδεις αλλαγές.
Κανείς από τους παρόχους δεν πρόκειται να βγει από το παιχνίδι των μπλε τιμολογίων, τα οποία τους έχουν προσφέρει εσχάτως σημαντικό αριθμό νέων πελατών, μόνο και μόνο, επειδή για ένα μήνα, θα ξαναμπεί στην εξίσωση η επιδότηση. Κρίνοντας από τα όσα λένε στελέχη προμηθευτών, και τον Αύγουστο θα συνεχίσουμε να βλέπουμε προϊόντα 6μηνης διάρκειας, σε τιμές κάτω από το ψυχολογικό όριο των 10 λεπτών, καθώς και πολύ κοντά σε αυτό. Εξάλλου, με βάση και τις τελευταίες εξελίξεις, κάποιοι πάροχοι δηλώνουν ότι θα απορροφήσουν τα κόστη και ότι θα διατηρήσουν και τα νέα μπλε τους προϊόντα στα επίπεδα του Ιουλίου.
Στο σενάριο για παράδειγμα που το πράσινο τιμολόγιο αναφοράς που θα λάβει υπόψιν του το ΥΠΕΝ, κυμανθεί στα 17-18 λεπτά / KWh, και η επιδότηση οριστεί στα 2-3 λεπτά, ώστε αυτό να «πλαφονάρει» στα 15 λεπτά, ναι μεν, μπορεί να δούμε και ακόμη χαμηλότερες χρεώσεις από κάποιους παρόχους, όπως εκτιμούν, άνθρωποι του χώρου, αλλά με πολύ μικρές διαφορές. Δύσκολα, δηλαδή, θα υπάρξει πράσινο τιμολόγιο τον Αύγουστο, που μετά την επιδότηση, θα πέφτει κάτω από τα 14 λεπτά. Αρα, τα πράσινα στη συντριπτική τους πλειοψηφία θα έχουν, έστω και οριακά, υψηλότερες τιμές από τα μπλε.
Σύγκριση μπλε με πράσινο μετά από επιδότηση
Ακτινογραφώντας, κανείς τα μπλε τιμολόγια που υπάρχουν σήμερα στην αγορά, συνεχίζει να βρίσκει τιμές κάτω από τα 10 λεπτά, ενώ ακόμη και αν συνυπολογίσει τα πάγια, ο μέσος όρος στη συγκεκριμένη κατηγορία δείχνει τα 13,68 λεπτά.
Κάνοντας την άσκηση για ένα μέσο προφίλ καταναλωτή με μηνιαία κατανάλωση 300 KWh, προκύπτει για την ομάδα της μπλε κιλοβατώρας, ένας μέσος όρος τελικής χρέωσης στα 44 ευρώ. Αντίστοιχα, κάνοντας την πράξη για ένα μέσο πράσινο τιμολόγιο, πάντα με τη παραδοχή ότι η τελική τιμή κιλοβατώρας θα διαμορφώθεί τον Αύγουστο στα επίπεδα των 15 λεπτών, η χρέωση βγαίνει στα 50 ευρώ.
Αν και στα εξάμηνης διάρκειας, μπορεί κανείς να βρει σήμερα στην αγορά τρία τέτια προιόντα, δηλαδή το Protergia Value Safe (9,5 λεπτά με πάγιο 9,90 ευρώ), το Ηρων Fix Genius (12,8 λεπτά με συνέπεια και πάγιο 9,50 ευρώ) και το Volton Blue Fixed (14,4 λεπτά με συνέπεια και πάγιο 9,90 ευρώ), είναι πολύ πιθανό μέσα στον Αύγουστο να βγουν και άλλα.
Στα 12μηνης διάρκειας υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην αγορά το ΔΕΗ myHome Online (14,2 λεπτά με πάγιο 3,50 ευρώ), το ΔΕΗ myHome Enter (14,5 λεπτά με πάγιο 5 ευρώ), το Ηρων Fix Home (13,3 λεπτά μετά από συνέπεια και πάγιο 9,50 ευρώ), το Zeniθ Power Home Direct Plus (9,5 λεπτά με συνέπεια και πάγιο 9,90 ευρω), το Volton Blue Fixed (15,75 λεπτά με συνέπεια και πάγιο 5,90 ευρώ) και το Ρεύμα Home Fixed της Φυσικό Αέριο (19,9 λεπτά με πάγιο 9,90 ευρώ).
Από εκεί και πέρα είναι πιθανό κάποιοι πάροχοι να αυξήσουν τις τιμές στα σταθερά τους τιμολόγια, καθώς τα προθεσμιακά συμβόλαια έχουν γίνει ακριβότερα, άρα πρέπει να προαγοράσουν ρεύμα για τους πελάτες τους, σε υψηλότερες τιμές. Και πάλι ωστόσο δύσκολα οι εταιρείες θα δεχθούν να υπονομεύσουν οι ίδιες τη στροφή των πελατών τους στα μπλε τιμολόγια για ένα μόνο μήνα (τόσο θα κρατήσουν οι επιδοτήσεις στα κυμαινόμενα). Το πιθανότερο είναι ότι θα κάνουν το καλύτερο δυνατό για να κρατήσουν τα σταθερά στο παιχνίδι, ειδικά όταν βλέπουν ότι οι οι τιμές χονδρικής τους επόμενους μήνες δεν πρόκειται να υποχωρήσουν.
Ψηλά οι τιμές χονδρικής και τον Αύγουστο
Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που τα μπλε σταθερά θα συνεχίσουν να είναι ελκυστικά, ανεξαρτήτως των όποιων μικροδιαφορών, πάνω ή κάτω, ύψους μερικών ευρώ, σε σχέση με τα κυμαινόμενα τιμολόγια. Η αγορά του ρεύματος θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά, το βασικό μήνυμα των ανθρώπων του χώρου είναι σαφές και δεν πρέπει να θολώνει από την πλειάδα των νέων προιόντων που ετοιμάζονται να κυκλοφορήσουν οι εταιρείες.
Τα futures για τον Αύγουστο «δείχνουν» τιμές στα 112 ευρώ / MWh και μπορεί να είναι χαμηλότερα από εκείνα του Ιουλίου, ωστόσο τα επίπεδα παραμένουν ψηλά. Κι αυτό καθώς τα θεμελιώδη δεν έχουν αλλάξει, το φυσικό αέριο βρίσκεται στα 32 ευρώ/ Μεγαβατώρα, η θερμοκρασία τον Αύγουστο αναμένεται να κυμανθεί 3-4 βαθμούς πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα, ισχυροί άνεμοι δεν θα υπάρξουν, ενώ ένας πυρηνικός σταθμός στην Ουγγαρία πρόκειται να τεθεί σε προγραμματισμένη συντήρηση. Είναι μ’ άλλα λόγια περισσότερες οι πιθανότητες η μέση τιμή χονδρικής να κινηθεί πάνω από τα 115 ευρώ, παρά κάτω από τα 110 ευρώ, όπως λένε άνθρωποι που παρακολουθούν χρόνια τώρα τα ενεργειακά χρηματιστήρια.
Συμπέρασμα: Οι συνθήκες προσφέρονται για όσους θέλουν να μην ασχολούνται κάθε μήνα με τη πορεία των τιμών, ειδικά αν έχουν μεσαίες (400-500 KWh) και μεγάλες καταναλώσεις. Σε ποια περίπτωση δεν θα συνέφεραν; Εάν οι τιμές καταρρεύσουν, οπότε ο καταναλωτής θα βρεθεί εγκλωβισμένος σε ένα πρόγραμμα, το οποίο για να το «σπάσει» θα πρέπει να πληρώσει μια υψηλή ρήτρα πρόωρης αποχώρησης.
Τα σινιάλα ωστόσο από τις τιμές του φυσικού αερίου δεν δείχνουν ότι το πιθανότερο σενάριο για τους επόμενους μήνες είναι μια βουτιά των τιμών. Ειδικά αν ο χειμώνας 2024-2025 αποδειχθεί πιο σκληρός από τους δύο προηγούμενους.
Πηγή energypress.gr